Κόσμος

Καλοκαίρι σε φάρμα; Ναι!!!

Ένα μαγικό ταξίδι σε ένα διαφορετικό καλοκαίρι.

Κατερίνα Καραμφυλίδου
καλοκαίρι-σε-φάρμα-ναι-344184
Κατερίνα Καραμφυλίδου

Η φάρμα

Η πτήση από τη Βιέννη στο Κλάνγκεφουρντ κρατά λίγο. Ίσα που προλαβαίνεις να μελετήσεις ένα ταξιδιωτικό οδηγό για την Καρίνθια βρίσκεσαι από το τοπίο της λαμπερής πρωτεύουσας σε έναν Αλπικό παράδεισο οργιώδους φύσης. Το αυτοκίνητο αφήνει πίσω μια από τις ομορφότερες αυστριακές πόλεις του Νότου και μπαίνει σε ένα δρόμο που διασχίζει λίμνες, ποτάμια και βουνά. Σε λιγότερο από μισή ώρα αρχίζει η περιοχή με τις φάρμες. Έφτασε η στιγμή να ανακαλύψει κανείς αυτό το μυστικό που κράτησαν κρυμμένο για αιώνες οικογένειες αριστοκρατών από την Κεντρική Ευρώπη. Το μυστικό της καλής ζωής και της αναζωογόνησης. Διότι καλή η θάλασσα και ο ήλιος, αλλά την σπάνια αίσθηση να ξυπνάς το πρωί και να σε καλημερίζουν στον κήπο δυο ελάφια που λιάζονται κάτω από μια ανθισμένη μανόλια, ομολογώ πως δεν την είχα βιώσει.

Στη φάρμα της οικογένειας Κράμερ μας υποδέχεται στην πόρτα γελαστή η ιδιοκτήτρια με μια παραδοσιακή φορεσιά σήμα κατατεθέν. Οι φάρμες εδώ έχουν όλες τα ονόματα των οικογενειών, οι οποίες συνεχίζουν από γενιά σε γενιά να αναπαράγουν, διαρκώς βελτιωμένο ένα μοντέλο φιλοξενίας μοναδικό. Που βασίζεται σε μια αρχή. Γνωρίστε την αληθινή ζωή. Διότι αν είσαι ας πούμε κάτω από 40 και πέρασες όλη σου τη ζωή στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, δεν θυμάσαι ούτε καν γειτονιά και νομίζεις ότι φύση είναι το ηλιοβασίλεμα που έχεις ως wall paper στον υπολογιστή σου, εδώ μένεις με ανοιχτό το στόμα. Το δείπνο καλωσορίσματος είναι μια ωραία ποικιλία αλλαντικών και τυριών καπνισμένα με το ξύλο ενός δέντρου με αρωματικές ικανότητες και ένα ποτήρι μηλόκρασο, όλα φτιαγμένα στο συγκεκριμένο αγρόκτημα. Ανάλογα με τις ανέσεις που προσφέρουν οι φάρμες εδώ βαθμολογούνται όχι με αστέρια όπως τα ξενοδοχεία του υπόλοιπου κόσμου αλλά με λουλούδια. Εξακόσιες πενήντα φάρμες, όλες στη δικαιοδοσία του Urlaub Bei Freunden, ενός ιδανικού οργανισμού διακοπών που συνεργάζεται αρμονικά στα σύνορα των Ιταλικών, Σλοβένικων και Αυστριακών Άλπεων.

Στις λεγόμενες Ιουλιανές Άλπεις. Καθώς το απόγευμα πέφτει στο μικρό χωριό του Einode, οι οικογένειες ετοιμάζουν το δείπνο με τα παραδοσιακά λουκάνικα και τις θεϊκές πατάτες του αγροκτήματος. Σκέφτεσαι τη χοληστερίνη σου αλλά τους βλέπεις υγιέστατους και αδύναμους και λες πως αλλού κάνεις μάλλον λάθος. Το πρωινό στον κήπο είναι μαγικό και οι οικογένειες που έχουν έρθει εδώ με παιδιά μάλλον δεν έχουν να νοιαστούν για τίποτε. Η ξενάγηση στους χώρους που μεγαλώνουν τα ζώα είναι το καλύτερο παιχνίδι. Φυσικά υπάρχουν και οι εξειδικευμένες φάρμες όπως η Stefaner ή η Κock με τα άλογα Ισλανδίας έτοιμα για ώρες ατέλειωτης ιππασίας πάνω σε ονειρεμένες βουνοπλαγιές με μία από τις 200 λίμνες ιδανικές για κολύμπι να λάμπει κάτω. Κολύμπι στη λίμνη, βόλτα με το τελεφερίκ στις Άλπεις, βαρκάδα, ή μια αναζωογονητική επίσκεψη στα θερμά νερά των σπα του Warmbaderhof, όσο το παιδί θα μαθαίνει να ιππεύει. Αλλά ακόμα και αν φοβάται τα άλογα εσείς δεν χρειάζεται να χαλάσετε την κούρα σας. Υπάρχει μάθημα μελισσοκομίας, η χαρά της Μάγιας της μέλισσας, επίσκεψη σε ξυλόσπιτα όπως του Ταρζάν, ποδήλατο βουνού, τραμπολίνα και πισίνες στην πλαγιά, τραινάκι εξοχής με απίθανες διαδρομές ή απλά γνωριμία με τον κόσμο της Χάιντι στο απόλυτα φυσικό της περιβάλλον. Ειδικό πάρκο με τους ήρωες της μικρής βουκόλας όπου ζεις το παραμύθι.

Τα παιδιά σας θα σας ευγνωμονούν και σεις θα σβήσετε μέρος των τύψεων που τα παραμελήσατε στην καθημερινότητα σας. Μιας και μιλήσαμε για Χάιντι όμως έφτασε η στιγμή να γνωρίσετε τις αυθεντικές απογόνους της. Στις πιο ορεινές από τις φάρμες, αυτές που είναι σκαρφαλωμένες κυριολεκτικά στις πλαγιές των Άλπεων κάνουν την πρακτική τους κορίτσια που έχουν σπουδάσει σε αυστριακά και όχι μόνο πανεπιστήμια και επέλεξαν να ζήσουν ένα διάστημα εδώ μακριά από το στρες ενός επιτακτικού λάιφ στάιλ. Θα εντυπωσιαστείτε γνωρίζοντας τις. Το τουρ στις φάρμες συνεχίζεται στη φάρμα Berger που μετρά 400 χρόνια ζωής και τη ονομάζουν ρόπαλο. Οι φάρμες δεν αλλάζουν ποτέ όνομα εκτός εάν δεν υπάρχει αρσενικός διάδοχος στην οικογένεια και το κορίτσι της οικογένειας παντρευτεί. Καθώς το αυτοκίνητο σκαρφαλώνει στα αιώνια βουνά τα σύννεφα μένουν χαμηλότερα και μια Θεία μουσική μας υποδέχεται. Σε ένα παγκάκι στην άκρη του κήπου τα δυο μικρότερα κορίτσια παίζουν βιολί και ακορντεόν για μας. Το κάνουν με χαρά κάθε μέρα, η μουσική είναι στη ζωή μας μας λέει η οικοδέσποινα.

Πριν προλάβουμε να απολαύσουμε τη θέα από ψηλά η λέξη Γκέμα, που θα πει πάμε αντηχεί και φτάνει η στιγμή των Αετών. Το κάστρο Landskrom, που είναι η κορώνα της χώρας μας υποδέχεται λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι. Η τελετή εδώ κρατάει αιώνες. Και οι ιστορίες για τους ευγενείς από τα χέρια των οποίων πέρασε ο πύργος άπειρες. Όμως η τελετή αρχίζει. Καθόμαστε στις κερκίδες και τα αρπακτικά απελευθερώνονται από τα ειδικά κλουβιά. Γεράκια, αετοί, κουκουβάγιες περνούν ξυστά πάνω από τα κεφάλια μας και επιδίδονται σε μοναδικές δεξιότητες. Θέαμα που δένει αρμονικά με τις ιστορίες για ιππότες που μας διηγούνται. Στην επόμενη φάρμα στο Wollaner Nock ένα παραδοσιακό ξυλόσπιτο στο βουνό προσφέρει οργανωμένα πικ νικ και ειδικές διαδρομές στα 1600 μέτρα. Πισίνες στη φύση, τραμπολίνα και ανέσεις μοναδικές που σε κάνουν να μη θέλεις να επιστρέψεις, αλλά μένει και μια βόλτα στο υπέροχο Villach, μια πόλη εξαιρετικής ηρεμίας και γαλήνης που ολοκληρώνει την αίσθηση πως μια από τις κορυφαίες περιοχές χαλάρωσης στην Ευρώπη βρίσκεται κρυμμένη σε αυτή τη μεριά των Άλπεων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα