Parallax View

Καθόλου εφησυχασμένοι για τις γαλλικές εκλογές…

Οι σημερινές αναρτήσεις της Λεπέν και η αυριανή αβεβαιότητα 

Αντώνης Γαλανόπουλος
καθόλου-εφησυχασμένοι-για-τις-γαλλικ-910589
Αντώνης Γαλανόπουλος

«Si le peuple vote, le peuple gagne»

Η Μαρίν Λεπέν έκανε 22 αναρτήσεις στο facebook τις τελευταίες 24 ώρες, δηλαδή την τελευταία μέρα της καμπάνιας της για τον πρώτο γύρο των Γαλλικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν αύριο. 

Πέρασα το πρωινό μου παρακολουθώντας αυτές τις αναρτήσεις και σερφάροντας στην ιστοσελίδα της mlafrance. To όνομα της σελίδας παίζει με την προφορά του αρχικού της «Μ» και το ρήμα «aime» που ακούγονται το ίδιο: η Marine αγαπά τη Γαλλία. Πουθενά δεν υπάρχει το όνομα Λεπέν, είναι μόνο η Μαρίν.

Δυο-τρείς μόνο αφορούν τις θεματικές που θα περίμενε κανείς: μια ανάρτηση που επαινεί τις δυνάμεις ασφαλείας που επενέβησαν άμεσα σε ένα περιστατικό, μια δέσμευση ότι θα βάλει τη Γαλλία σε τάξη και οι νόμοι θα ισχύουν για όλους και μια ανάρτηση κατά της μετανάστευσης και του ισλαμισμού.

Αντίθετα, δυο θεματικές ήταν αυτές που επανέρχονταν ξανά και ξανά:

-Πέντε αναρτήσεις με την Λεπέν να βγαίνει φωτογραφίες με πλήθος κόσμου και μάλιστα 3 από αυτές τις αναρτήσεις με το σύνθημα «Οι νέοι με τη Λεπέν»

-Τέσσερα βίντεο με το βασικό σύνθημα «Si le peuple vote, le peuple gagne» (Αν ο λαός ψηφίσει, ο λαός θα νικήσει).

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μια τάση ενίσχυσης της υποψηφιότητάς της τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο, όπου κλείνει αισθητά τη ψαλίδα από τον Μακρόν. Έχει, λοιπόν, αντιληφθεί το momentum και γνωρίζει πως αν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (οι λεγόμενες λαϊκές τάξεις, οι φτωχοί της επαρχίας, οι νέοι) πειστούν να ψηφίσουν μαζικά αυξάνει σημαντικά της πιθανότητές της. Κι εκεί εστιάζει.

Τα τελευταία μηνύματά της είναι τα παρακάτω:

«Μην ακούτε αυτούς που προσπαθούν να σας αποθαρρύνουν, να αποδυναμώσουν τον λαό. Χρησιμοποιήστε τη ψήφο σας για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας».

«Ήρθε η ώρα ο λαός να αντισταθεί, ενάντια στις δυνάμεις που τραβούν τη χώρα προς τα κάτω, ώστε να κερδίσει ξανά τη σταθερότητα, τη χαρά για ζωή και τη θέση του στην Ιστορία».

«Η προοπτική της αλλαγής δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο κοντά»

Το ζήτημα της οικονομίας και της ετοιμότητάς της να κυβερνήσει εμφανίζεται σε 3-4 αναρτήσεις, μήνυμα σε κρατικούς αξιωματούχους ότι έχουν την εμπιστοσύνη της και η χώρα τους χρειάζεται, φωτό σε αγορά επαινώντας τους ψαράδες, τους χασάπηδες, τους αρτοποιούς για τη σκληρή δουλειά τους, κάλεσμα ενότητας στη δεξιά, την αριστερά και το κέντρο:

«Φιλοδοξία του προγράμματός μου είναι να σας δώσει πίσω τα λεφτά σας και τη χώρα σας»

«Η υποψηφιότητά μου είναι μια διακήρυξη αγάπης για τη Γαλλία. Είμαι έτοιμη να κυβερνήσω»

Κι εν τέλει, χρησιμοποιώντας πάντοτε το μικρό της, απευθύνεται στον κόσμο ως γυναίκα:

«Ποτέ στην ιστορία της Δημοκρατίας μας μια γυναίκα δεν έγινε αρχηγός του κράτους. Μια γυναίκα στο Ελιζέ θα είναι η πρώτη αληθινή αλλαγή που θα φέρουν αυτές οι εκλογές».

Βαδίζαμε όλοι αρκετά εφησυχασμένοι προς τις γαλλικές εκλογές μέχρι πρόσφατα. Ο κύκλος της από-δαιμονοποίησης έχει κλείσει με επιτυχία και πολλοί δεν το είχαν/είχαμε καταλάβει, με την εκστρατεία της Λεπέν να δουλεύει σε εντελώς άλλο επίπεδο εδώ και καιρό. Η εκλογή της Λεπέν είναι τώρα πια δυνατή, όπως έγραψε πρόσφατα η Le Monde. Τώρα όλοι κι όλες έχουμε στρέψει το βλέμμα στη Γαλλία.

Ανυπομονώ για τα αποτελέσματα, αλλά όχι τόσο για τις προκάτ αναλύσεις που θα κινηθούν μεταξύ ενός ακόμα σοκ μπροστά στον ανορθολογισμό ή μιας ακόμα νίκης κατά του λαϊκισμού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα