Θεσσαλονίκη

Η Κυπαρισσία είναι η βραβευμένη «Lady Butcher» και η πιο «άνετη» κρεοπώλισσα της Θεσσαλονίκης

Η 27χρονη που ήθελε να ενώσει τον κόσμο του κρέατος με αυτόν της μόδας.

Έλενα Ταξίδου
η-κυπαρισσία-είναι-η-βραβευμένη-lady-butcher-κ-486944
Έλενα Ταξίδου

Πόσο στιλ χωράει σε ένα νωπό σουβλάκι; Ερώτηση κρίσεως που έθεσε στον εαυτό της η 27χρονη Κυπαρισσία Αντωνάρα στοχεύοντας -μάλλον- στην πιο απίθανη απάντηση. Η νεαρή από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, τελείωσε τη σχολή κρεοπωλών, σπούδασε fashion design, food styling και τυροκομία και ήθελε να ενώσει τον κόσμο του κρέατος με αυτόν της μόδας.

Πήρε στα χέρια της το οικογενειακό κρεοπωλείο, έφυγε στην Ιρλανδία και συμμετείχε ως η μόνη γυναίκα της ελληνικής ομάδας στον παγκόσμιο διαγωνισμό κρεοπωλών, κέρδισε το 1ο Βραβείο για το Καλύτερο Burger στον Κόσμο, επέστρεψε στην πόλη με το παρατσούκλι Lady Butcher, έστησε τον ομώνυμο ιστότοπο, έφτιαξε μεταξύ άλλων και το 1ο burger κάνναβης στην Ελλάδα, συμμετέχει ως meat expert τηλεοπτικά, γράφει για το food styling σε περιοδικά και μέσω του e-shop της έκτοτε ετοιμάζει, προτείνει και στέλνει στα σπίτια των Θεσσαλονικέων μερικά από τα πιο στιλάτα νωπά κρεατικά βασισμένα στις συνταγές της.

Μιλήσαμε μαζί της και μας εξήγησε πώς γίνεται πρακτικά σε αυτή την περίπτωση η αποστολή των προϊόντων, αν την απασχολούν τα κλισέ της δουλειάς της και πόσο ενδιαφέρον έχει τελικά το σημείο όπου συναντιούνται το κρέας με την μόδα και η Lady Butcher με το Κρεοπωλείο Ξενοφών.

Κ.Α: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στο Ασβεστοχώρι. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα μου είχα την ευκαιρία και την τύχη να γνωρίσω και να αγαπήσω τον κλάδο με τον πλέον φυσικό τρόπο.

Η μεγάλη αγορά στο κέντρο της πόλης, τρόφιμα, γεύσεις και αρώματα είναι χαραγμένα στη μνήμη μου από παιδί. Ένιωθα πως με κάποιο τρόπο δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτό και να πω την αλήθεια… δεν το ήθελα καθόλου.

Γι’ αυτό, αποφάσισα να το σπουδάσω και να το εξελίξω με τον δικό μου τρόπο. Έχω τελειώσει τη σχολή κρεοπωλών, ενώ επιπλέον έχω σπουδάσει fashion design, food styling και τυροκομία.

Όνειρό μου ήταν – και ακόμη είναι – να ενώσω αρμονικά αυτούς τους δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους: τον κόσμο του κρέατος και τον κόσμο της μόδας, αφήνοντας το δικό μου στίγμα στον χώρο του καλού φαγητού.

Το επάγγελμα του κρεοπώλη το ασκώ καθημερινά εδώ και χρόνια. Παράλληλα όμως, έχω αναλάβει κατά καιρούς την επιμέλεια στήλης για food styling σε γνωστό περιοδικό της πόλης, πρόσφατα συμμετείχα ως meat expert σε γνωστή εβδομαδιαία εκπομπή του δήμου κλπ.

Θεωρώ πως όταν υπάρχει αγάπη και μεράκι, ακόμη και κόσμοι που στην αρχή μπορεί να φαντάζουν τόσο διαφορετικοί, μπορούν να ενωθούν αρμονικά και πολύ δημιουργικά.

Κ.Α: Το φαγητό και συγκεκριμένα το κρέας για εμένα δεν είναι μία απλή καθημερινή βιολογική ανάγκη. Η έννοια του φαγητού είναι συνδεδεμένη με όμορφες – παιδικές και μη – αναμνήσεις μου. Με σπίτια που μοσχοβολούν την Κυριακή γιατί η μαμά ψήνει στο φούρνο το κρέας, γιατί η γιαγιά ετοιμάζει τη μαγειρίτσα μετά τα πασχαλινά τσουρέκια και γιατί ο μπαμπάς ετοιμάζει το barbeque για την παρέα μας. Όλα αυτά συνδέονται με την απόλαυση και σχετίζονται με τις αισθήσεις μας. Είναι κομμάτι της ζωής μας και μάλιστα αγαπημένο.

Πέρα όμως από αυτό, πιστεύω ακράδαντα πως το φαγητό κρύβει μέσα του κομμάτια από τον εαυτό μας.

Φανταστείτε τον τρόπο που απολαμβάνουν (ή και όχι) το φαγητό τους άνθρωποι από το κοντινό μας περιβάλλον. Άλλος βιαστικά, άλλος αργά και απολαυστικά, άλλος διαιτητικά, ακόμη και ενοχικά. Πείτε μου… δεν έχετε μάθει ήδη πολλά για τον τρόπο ζωής τους;

Να γιατί δεν θα άλλαζα τη δουλειά μου με τίποτα!

Κ.Α: Δεν γνωρίζω τον αριθμό των γυναικών που λειτουργούν δικά τους κρεοπωλεία, εκτιμώ ωστόσο πως δεν θα είμαστε πολλές. Αυτό που γνωρίζω όμως επίσης και αξίζει να το σημειώσω, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που φοιτούν στις σχολές κρεοπωλών ολοένα και αυξάνεται, αν και ο χώρος συνεχίζει να παραμένει ανδροκρατούμενος. Δυσκολίες για την ένταξη και αποδοχή μίας γυναίκας στο χώρο, φυσικά και υπάρχουν. Κλειδί όμως για την αποδοχή του οποιουδήποτε ανθρώπου – είτε γυναίκας, είτε άντρα – είναι η αγάπη και η ποιότητα της δουλειάς του. Αυτά εξάλλου δημιουργούν και τις αντίστοιχες ευκαιρίες για τον καθένα μας.

Όλα ξεκίνησαν όταν μία φίλη και πελάτισσα σταμάτησε στο κρεοπωλείο αμέσως μετά τη δουλειά της.

Ήταν αρκετά κουρασμένη και μου ζήτησε να της προτείνω κάτι εύκολο και γρήγορο γιατί δεν είχε χρόνο, αλλά συγχρόνως υγιεινό, ποιοτικό και κάπως “όμορφο” για να το φάνε και τα παιδιά της. Την ίδια εβδομάδα, ένας πελάτης γνωστός στην περιοχή για τα “barbeque” του, μου ζήτησε κάτι διαφορετικό, γιατί είχε ένα ιδιαίτερο κάλεσμα και ήθελε να εντυπωσιάσει. Αυτό ήταν! Η ιδέα μπήκε και η Lady Butcher δημιουργήθηκε.

Το www.ladybutcher.gr βγήκε στον αέρα τα τελευταία Χριστούγεννα. Υπήρχε πολύ αγωνία, δεν το κρύβω.

Τη στιγμή που ήρθε η πρώτη παραγγελία νομίζω πως θα την θυμάμαι για πάντα.

Πήρα αμέσως τηλέφωνο όλους τους συνεργάτες που είχαν εμπλακεί στο συγκεκριμένο project για να μοιραστώ τη χαρά μου. Ήταν απίστευτο το συναίσθημα.

Κ.Α: Η ιστορία του ονόματος βρίσκεται κάπου στην Ιρλανδία και ξεκίνησε ως ένα χαριτωμένο αστείο. Το 2018 συμμετείχα ως η μόνη γυναίκα της ελληνικής ομάδας στον παγκόσμιο διαγωνισμό κρεοπωλών που πραγματοποιήθηκε στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας. Το Burger μας κέρδισε τις εντυπώσεις και κατέκτησε το 1ο Βραβείο για το καλύτερο Burger στον κόσμο. Δεν ήταν όμως μόνο το βραβείο. Εγώ κέρδισα επιπλέον και ένα όνομα!

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού πολλοί ήταν οι συνάδελφοι από τις ομάδες των άλλων χωρών που με αποκαλούσαν Lady Butcher. Ήταν ας πούμε… το παρατσούκλι μου.

Όπως καταλαβαίνετε, το όνομα αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για εμένα, καθώς συνδέεται με μία απίστευτη εμπειρία της ζωής μου και προέρχεται από συναδέλφους που εκτιμώ.

Στο Ladybutcher.gr σήμερα μπορεί κανείς να βρει κρεατοσκευάσματα υψηλής γαστρονομίας, το βραβευμένο καλύτερο burger του κόσμου, το καινοτόμο 1ο burger κάνναβης στην Ελλάδα, τα καινούργια Fitness Boxes που δημιουργήσαμε πρόσφατα για εκείνους που αναζητούν γεύματα με υψηλή πρωτεϊνική αξία. Εκτός από τα σταθερά προϊόντα, υπάρχουν και τα εποχικά, όπως για π.χ. οι καρδιές που προτείναμε για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου, ειδικά πακέτα που προτείναμε για την Τσικνοπέμπτη, το Πάσχα, για Barbeque κλπ.

Κ.Α: Όταν αναφερόμαστε στη μεταφορά νωπών προϊόντων, θα πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας τον τρόπο που μεταφέρονται καθημερινά τα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα σε όλους μας. Η μεταφορά του νωπού κρέατος θα πρέπει να πληροί κάποιες συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και κανόνες (όπως θερμοκρασία, έλεγχος υγιεινής μεταφορικής εταιρίας ή μέσου κ.α.), προκειμένου τα νωπά κρέατα να μπορούν να παραδοθούν στα χέρια των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται με ασφάλεια.

Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι τώρα, εξυπηρετούμε μόνο τις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Πιστεύουμε όμως πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να λύσουμε το θέμα της μεταφοράς των προϊόντων μας και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Να πω ότι όλα τα μοναδικά προϊόντα της lady Butcher συσκευάζονται και αποστέλλονται σε premium συσκευασίες.

Κ.Α: Προκλήσεις και δύσκολες στιγμές υπάρχουν καθημερινά. Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση θεωρώ πως μάλλον δεν έχει έρθει ακόμη… Εάν χρειαστεί όμως να επιλέξω μία στιγμή, θα επέλεγα εκείνη που έπρεπε να αποφασίσω τη συνεργασία μου με μία μεγάλη επώνυμη εταιρία. Εκεί ξαφνικά, εμφανίζονται μπροστά σου μεγάλες ευκαιρίες, αλλά και μεγάλοι κίνδυνοι. Χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και πίστη στις αξίες που κουβαλάμε μέσα μας και όλα μπορούν να τακτοποιηθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για όλους.

Το Ασβεστοχώρι είναι ο τόπος που μεγάλωσα και ο τόπος που έχω επιλέξει να ζω. Σ’ αυτόν τον τόπο μπορώ να πω πως γεννήθηκε και η αγάπη μου για το καλό φαγητό. Εδώ διατηρώ ακόμη και σήμερα με την μητέρα μου την οικογενειακή επιχείρηση ‘’Κρεοπωλείο Ξενοφών’’.

Σ’ αυτήν την οικογενειακή επιχείρηση, παρατηρώντας τις ανάγκες του κόσμου και συζητώντας καθημερινά μαζί τους, εμπνεύστηκα την Lady Butcher. Ένα εμπορικό όνομα και μία δημιουργική ιδέα, μέσα στα οποία το πάθος μου για νέες γεύσεις, νέες ιδέες και καινοτομίες θα έβρισκε τον χώρο του.

Κ.Α: Η σχέση μου με τον χρόνο είναι περίπου ίδια μ’ αυτή που έχουν και οι υπόλοιπες δραστήριες γυναίκες στην εποχή μας. Δεν μας φτάνει ποτέ. Η καθημερινότητά μου είναι γεμάτη από συναντήσεις με προμηθευτές για επιλογή των πρώτων υλών μου, με νέες εταιρίες για συνεργασίες, με τους συνεργάτες μου και την ευρύτερη ομάδα που με υποστηρίζει και φυσικά με τους πελάτες μου. Η επαφή με τον κόσμο είναι αυτή που με ξεκουράζει και που δίνει δύναμη να πάω την Lady Butcher ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά. Μέσα σε όλα αυτά, προσπαθώ ταυτόχρονα να βρω χρόνο να γράψω τα άρθρα μου, να προγραμματίσω τις επόμενες ενέργειες μου, να στείλω απαντήσεις σε φίλους και εταιρίες κλπ. Νιώθω όμως τυχερή γιατί καταφέρνω και γεμίζω τον χρόνο μου κάνοντας αυτό που αγαπώ.

Θεωρώ τις σύγχρονες εργαζόμενες μητέρες ‘’ηρωίδες’’ και τις θαυμάζω όλες απεριόριστα για τον τρόπο που διαχειρίζονται τον χρόνο τους ανάμεσα σε εργασία και οικογένεια.

Σχέδια, στόχοι και όνειρα υπάρχουν πολλά! Αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι κυρίως στην υποστήριξη και στην εξέλιξη του www.ladybutcher.gr, στην προώθηση του 1ου burger κάνναβης στην Ελλάδα, μέσα από πολλαπλά κανάλια διανομής. Ταυτόχρονα όμως, είναι πολλά τα νέα projects που ήδη επεξεργάζομαι και θα ήθελα να υλοποιήσω στο άμεσο μέλλον. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η δημιουργία μίας καινοτόμας σειράς προϊόντων που θα βασίζεται στην υγιεινή και στην ισορροπημένη διατροφή, το λανσάρισμα συμπληρωματικών του κρέατος προϊόντων, μία συνεργασία με μία επώνυμη εταιρία κα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Oι ιππότες των burgers υπάρχουν και είναι από τη Θεσσαλονίκη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα