Life

Δεν θα ξαναβγεις χωρίς αντηλιακό μετά από αυτό!

Πρέπει να δεις με τα μάτια σου πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος χωρίς αντηλιακή προστασία.

Parallaxi
δεν-θα-ξαναβγεις-χωρίς-αντηλιακό-μετά-112250
Parallaxi

αντηλιακή προστασία

Σύμφωνα με την ΕΛΕΜΜΕΛ (ελληνική εταιρία μελέτης μελανώματος) στην Ελλάδα, η συχνότητα της νόσου βαίνει αυξανόμενη και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 3-4 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εμφανίζουν μελάνωμα την ίδια ώρα που σχεδόν το 30% των διαγνωσμένων τύπων καρκίνου στην χώρα, αφορούν στον καρκίνο του δέρματος.

Ένας στους τρεις δηλαδή καρκίνους που διαγνώζεται στην Ελλάδα, είναι καρκίνος του δέρματος.

Με 66.000 θανάτους από καρκίνο του δέρματος παγκοσμίως κάθε χρόνος και 500 θανάτους στην Ελλάδα σε ετήσια βάση για τον ίδιο λόγο, χρειάζεται πλέον να κατανοήσουμε πως ο ήλιος είναι πρώτον παντού και δεύτερον πιο επικίνδυνος από όσο φανταζόμαστε χωρίς την απαραίτητη προστασία. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες είναι εχθρός και η αντηλιακή προστασία δεν θα γίνει ποτέ κλισέ αν σκεφτείς τα παραπάνω ποσοστά.

Τι είναι το μελάνωμα πως εμφανίζεται και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Το μελάνωμα αποδίδεται σε διάφορους ενδογενείς και περιβαντολλογικούς παράγοντες με κυριότερο από τους ενδογενείς το ανοιχτόχρωμο δέρμα και η παρουσία πολλαπλών σπίλων (ελιών), ενώ από τους περιβαντολλογικούς σημαντικότερος παράγοντας είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κυρίως κατά την παιδική ηλικία έως τα 20 έτη.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η πρόωρη διάγνωση και η έγκαιρη χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος συνδέονται με άριστη πρόγνωση. Σε προχωρημένα στάδια, το μελάνωμα μπορεί να δράσει μεταστατικά δυσχεραίνοντας την δυνατότητα μίας επιτυχούς θεραπευτικής παρέμβασης. Η τακτική εξέταση του δέρματος και η εφαρμογή των κανόνων αντιηλιακής προστασίας, αποτελούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο γιά την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του μελανώματος.

“Αντηλιακές τροφές” μαζί σου στο ψυγειάκι  

Ακόμα και η διατροφή παίζει ρόλο κάτω από τον ήλιο όπως αναφέρεται σε διάφορες έρευνες, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφικές επιλογές οι οποίες ενισχύουν την αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας. Μερικές από αυτές η ντομάτα με το πλούσιο λυκοπένιο, τα καρότα με την καροτίνη, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά με τον ψευδάργυρό τους αλλά και η μαύρη σοκολάτα (χωρίς γάλα) με τα πλούσια φλεβανοειδή της συστατικά. Στα ροφήματα κλασικά το πράσινο τσάι το οποίο και στην περίπτωση της ενίσχυσης του δέρματος κατά την έκθεσή του στον ήλιο, προσφέρει ιδιαίτερη βοήθεια με τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία.

Αντηλιακή κρέμα φοράμε όλο τον χρόνο -ακόμα και κατά την διάρκεια του χειμώνα- και της συμπεριφερόμαστε σαν να είναι ο καλύτερός μας φίλος.

Ο ήλιος τρυπώνει και είναι το ίδιο επικίνδυνος ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο ή το λεωφορείο, υπό σκιά αλλά και στο γραφείο με την μεγάλη τζαμαρία. Είναι βασικό να κατανοήσουμε πως η υπερέκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία δεν είναι βλαβερή μόνο στην παραλία αλλά εξίσου σοβαρή και στους δρόμους της πόλης, ή τις αγροτικές εργασίες στην ύπαιθρο, ακόμα και κάτω από σκιά στην περίπτωση που υπάρχει αντηλιά. Η αντηλιακή προστασία με αντηλιακά μεγάλου δείκτη προστασίας UVA και UVB ακτινοβολίας, η ανανέωσή τους ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως αναγράφεται στις πληροφορίες του εκάστοτε αντηλιακού αλλά και η διατήρησή του σε δροσερό μέρος είναι μερικές βασικές λεπτομέρειες που πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή. Πιο συγκεκριμένα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα ακούσεις συχνά τους ειδικούς να κάνουν σχεδόν έκκληση να μην εκτιθόμαστε στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα. Το χρονικό διάστημα δηλαδή που σχεδόν όλη την Ελλάδα την βρίσκεις να κάνει ηλιοθεραπεία.

sea-sunny-beach-holiday

Παρατηρούμε συχνά το δέρμα μας για να προλάβουμε τις αλλαγές που τυχόν θα παρατηρήσουμε. Φροντίζουμε ουσιαστικά το δέρμα που ζούμε μέσα του. 

Είναι καλό να εξοικειωνόμαστε με την εικόνα του δέρματός μας, να το γνωρίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την εικόνα του, ακόμα και σε σημεία πίσω από τα αυτιά ή στο τριχωτό της κεφαλής που ίσως δεν θα σκεφτόμασταν να ελένξουμε. Όσο καλύτερα γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του δέρματός μας, τόσο ευκολότερα θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε πιθανόν αλλαγές του. Το ραντεβού με ένα δερματολόγο θα πρέπει να προστεθεί στις συνήθειες μας, δίπλα σε εκείνο του οδοντίατρου ή του γυναικολόγου.

dermatologist doctor inspecting woman patients skin on her back for melanoma

Ακόμα και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε με καλυμένα χέρια-πόδια το κατακαλόκαιρο όπως ουσιαστικά προτείνουν οι επιστήμονες, μπορούμε να κάνουμε μία πληθώρα άλλων πραγμάτων τα οποία ωστόσο θα διασφαλίσουν την όσο καλύτερα δυνατή σχέση μας με τον ήλιο. Τις περισσότερες φορές χρειαζόμαστε πέρα από τα στατιστικά, μία δυνατή εικόνα για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του ζητήματος. Αυτό σκέφτηκε και ο Thomas Leveritt ο οποίος αποφάσισε να δείξει με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο στους ανθρώπους το πόσο σημαντική είναι η χρήση του αντηλιακού.

Το πρότζεκτ του βασίστηκε στην χρήση μιας ειδικής κάμερας η οποία ουσιαστικά αντικατέστησε τα “μάτια του ήλιου” και αποτύπωνε την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ο Leveritt ζήτησε από το κοινό να δουν ταυτόχρονα πως βλέπουν οι ίδιοι το πρόσωπό τους στον καθρεύτη και πως ταυτόχρονα τους βλέπει ο ήλιος.

Τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά καθώς ακόμα και στις περιπτώσεις που οι ενήλικες φορούσαν make up ή άλλου είδους καλλυντικά, φάνηκε πως δεν ήταν αρκετά για να κρύψουν τις πανάδες και τις φακίδες από τα μάτια του ήλιου. Όταν ζητήθηκε από το τυχαίο δείγμα συμμετεχόντων να απλώσουν στο πρόσωπό τους μία αντηλιακή κρέμα, κοιτώντας πάλι στην κάμερα, αυτή κατέγραψε την κατάμαυρη αλλαγή του προσώπου τους καθώς πλέον αποδεδειγμένα το αντηλιακό τους παρείχε προστασία “στα μάτια του ήλιου”.

Δείτε το εκπληκτικό πρότζεκτ :

Δείτε επίσης και σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα τι συμβαίνει κάτω από το δέρμα μας κατά την διάρκεια της ηλιοθεραπείας:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα