20+1 διάσημα φιλιά στην τέχνη
Από το φιλί του Klimt μέχρι τον Ryan Gosling και την Rachel McAdams στο "Ημερολόγιο" και από εκεί στο πιο διάσημο φιλί του youtube
Ένα φιλί είναι απλά ένα φιλί… ή είναι κάτι παραπάνω; Χρειαζόμαστε λίγη ρομαντική έμπνευση αυτή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;
Το φιλί είναι το άγγιγμα των χειλιών. Μπορεί να είναι έκφραση αγάπης, τρυφερότητας ή σεβασμού από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλον. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφρασθεί, επίσης, η ρομαντική αγάπη ή η σεξουαλική επιθυμία μεταξύ δύο ανθρώπων.
Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ρήμα φιλώ, που είναι συνώνυμο του ρήματος αγαπώ. Οι ανθρωπολόγοι δεν έχουν φθάσει σε ομοφωνία σχετικά με το αν είναι μια επίκτητη συμπεριφορά ή αποτελεί ενστικτώδη ενέργεια.
Ελάτε λοιπόν να αναζητήσουμε μέσα από την οθόνη αλλά και την ιστορία της τέχνης, τα πιο αξέχαστα, και σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοποριακά, φιλιά που επηρέασαν τον πολιτισμό, την έκφραση αλλά και την εξέλιξη του ίδιου του έρωτα.
1. Το φιλί του Giotto, αρχές 14ου αιώνα
Το φιλί του Giotto θεωρείται ότι είναι το πρώτο φιλί που αναπαρίσταται στην ιστορία της τέχνης. Μπορεί να βρεθεί σε μια απροσδόκητη τοποθεσία, το παρεκκλήσι Scrovegni στην Πάντοβα (Ιταλία), και χρονολογείται στις αρχές του 14ου αιώνα.
Ένα από τα αριστουργήματά του Giotto di Bondone είναι η διακόσμηση του παρεκκλησιού Scrovegni στην Πάντοβα, που συνήθως ονομάζεται παρεκκλήσι Αρένα, το οποίο ολοκληρώθηκε γύρω στο 1305. Αυτός ο κύκλος τοιχογραφιών απεικονίζει τη ζωή της Παναγίας και τη ζωή του Χριστού. Θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα της Πρώιμης Αναγέννησης. Ο ίδιος ο ζωγράφος περιβάλλεται από μια αύρα μυστηρίου. Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή και την καριέρα του, ξεκινώντας από το πραγματικό του όνομα, που μπορεί να ήταν Ambrogio ή Biagio, την ημερομηνία γέννησής του, τη γενέτειρά του, την εμφάνισή του, τη μαθητεία του, τη σειρά με την οποία δημιούργησε τα έργα του, αν ζωγράφισε ή όχι τις διάσημες τοιχογραφίες στην Ασίζη και πού τελικά θάφτηκε μετά το θάνατό του.
Ο Giotto di Bondone σε αυτό το έργο, ζωγράφισε τη στιγμή που οι γονείς της Παναγίας, ο Ιωακείμ και Άννα, φιλήθηκαν στη Χρυσή Θύρα στην Ιερουσαλήμ.
2. “Έρως και ψυχή” του Antonio Canova (1787-1793)
Αυτό είναι ένα γλυπτό που εμφανίστηκε σε δύο εκδοχές. Το πρώτο παραγγέλθηκε το 1787 από έναν Βρετανό συλλέκτη έργων τέχνης και πολιτικό, και αργότερα αποκτήθηκε από τον κουνιάδο του Ναπολέοντα. Τώρα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Το δεύτερο έγινε για τον Ρώσο πρίγκιπα Νικολάι Γιουσούποφ και τώρα βρίσκεται στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Απεικονίζει τη δραματική στιγμή αφού η Amor φιλά την άψυχη Ψυχή και ξυπνά από τον σκοτεινό της ύπνο για να αγκαλιάσει τον αγαπημένο της. Θεωρείται από πολλούς αριστούργημα του νεοκλασικισμού. Το έργο ανήκει στον κύκλο μυθολογικών αλληγοριών του Canova.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
3. Το φιλί του Auguste Rodin (περίπου 1882)
Όταν πρόκειται για αισθησιακά γλυπτά, το φιλί του Ροντέν είναι ίσως το πιο διάσημο στην ιστορία της τέχνης. Με ιστορικά πρόσωπα που αργότερα έγιναν χαρακτήρες στη Θεία Κωμωδία του Δάντη , το κομμάτι απεικονίζει τη Φραντσέσκα ντα Ρίμινι να φιλά τον εραστή της Πάολο Μαλατέστα . Ωστόσο, ο απαγορευμένος έρωτάς τους, τους είδε να δολοφονούνται από τον σύζυγο της Φραντζέσκα (και τον αδερφό του Πάολο) και, στην εκδοχή του Δάντη, να καταδικάζονται στη συνέχεια σε περιπλανώμενη κόλαση. Αρχικά προορίζονταν να είναι μέρος μιας ομάδας γλυπτών, αλλά η δημοτικότητά τους οδήγησε στο τέλος αυτής της ιδέας.
Είναι ίσως μία από τις πιο ειλικρινείς και διάσημες φυσικά απεικονίσεις της σαρκικής αγάπης στην ιστορία της τέχνης: οι δύο μνημειώδεις γυμνές μαρμάρινες φιγούρες του Ωγκίστ Ροντέν, που ξεχειλίζουν από πάθος και δημιουργούν το διάσημο «Φιλί»
Με τα λεπτά, λαμπερά και εύκαμπτα σώματα, που αντανακλούν την αντίθεση με τον σκληρό βράχο, στον οποίο κάθονται, οι ερωτευμένοι του Ροντέν, εμφανίζονται αέναοι και εξιδανικευμένοι: μία οικουμενική αναπαράσταση του σεξουαλικού ξεμυαλίσματος, εμφανέστατου τοις πάσι.
Τρεις μαρμάρινες εκδοχές του αγάλματος δημιουργήθηκαν την εποχή του Ροντέν. Η πρώτη από αυτές φιλοξενείται στο Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
4. Ο Πυγμαλίων και η Γαλάτεια του Jean-Léon Gérôme (1890)
Ο Πυγμαλίωνας ήταν ένας μυθικός βασιλιάς της Κύπρου. Παράλληλα ήταν και γλύπτης και κάποτε έφτιαξε μια πολύ όμορφη -τέλεια- γυναίκα από ελεφαντόδοντο, την οποία στη συνέχεια ερωτεύτηκε. Η αγάπη και η λατρεία του για το δημιούργημά του ήταν τόσο μεγάλες που του συμπεριφερόταν σαν να ήταν ζωντανή γυναίκα. Βλέποντας η Θεά Αφροδίτη το πάθος του για το άψυχο άγαλμα, τον λυπήθηκε και μεταμόρφωσε το έργο τέχνης του Πυγμαλίωνα σε ζωντανή γυναίκα. Το όνομα που της έδωσε ο βασιλιάς ήταν Γαλάτεια. Ο Πυγμαλίωνας την παντρεύτηκε και μαζί της απέκτησε μία κόρη που την ονόμασε Πάφο.
Μεταξύ 1890 και 1892, ο Gérôme έφτιαξε τόσο μια γλυπτική έκδοση (Κάστρο Hearst, San Simeon, Καλιφόρνια, ΗΠΑ) όσο και πέντε ζωγραφισμένες εκδοχές, η καθεμία σε ελαφρώς από διαφορετική γωνία. Αφηγούνται την ιστορία του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας από τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου και απεικονίζουν τη στιγμή που τη Γαλάτεια ζωντάνεψε η θεά Αφροδίτη. Αυτό το έργο, βρίσκεται στο Met Museum στη Νέα Υόρκη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
5. Το φιλί του Gustav Klimt (1907-08)
Υποστηρίζεται ότι ο Gustav Klimt ζωγράφισε σε μια από τις πιο διάσημες σκηνές αγάπης στην ιστορία της τέχνης, μια εγκαταλελειμμένη αγκαλιά σε ένα αστραφτερό φόντο χρυσού. Πιστεύεται ότι ο καλλιτέχνης απεικόνισε τον εαυτό του εδώ με την επί χρόνια ερωμένη και σύντροφό του Emilie Louise Flöge, αν και δεν υπάρχει πραγματική απόδειξη για αυτό.
Θεωρείται το πιο διάσημο έργο του Klimt, αλλά και ένα από τα διασημότερα της Αρ Νουβό. Ο διάσημος ζωγράφος είχε σημαντική συμβολή στη διεθνή αναγνώριση της αυστριακής τέχνης και υπήρξε από τους πρώτους που κατάφεραν να συνδυάσουν την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική.
Ο πίνακας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Kunstschau το 1908 για τα 60 χρόνια από την άνοδο του Φραγκίσκου Ιωσήφ στο θρόνο, όταν πια η Απόσχιση, το καλλιτεχνικό κίνημα στο οποίο συμμετείχε ο Κλιμτ, είχε αρχίσει να χάνει έδαφος. Στην ίδια έκθεση εκτέθηκαν και άλλοι δύο πίνακές του, η Ελπίδα ΙΙ και η Δανάη. Ο πίνακας ανήκει σήμερα στην πινακοθήκη Μπελβεντέρε της Βιέννης, η οποία αγόρασε το έργο αμέσως μετά την πρώτη του εμφάνιση. «Το φιλί» έκτοτε έχει αναπαραχθεί πολλές φορές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
6. Το φιλί του Constantin Brâncuși (1912)
Ο γλύπτης Constantin Brâncuși, υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της αφηρημένης γλυπτικής και τα έργα του χαρακτηρίζονται από γεωμετρική κομψότητα. Επηρεασμένος ιδιαίτερα από τα έργα του Ροντέν, το 1904 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και το 1906 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση. Το 1908 φιλοτέχνησε το πρώτο σημαντικό έργο του, «Το φιλί», όπου οι φιγούρες δύο σφιχταγκαλιασμένων ανθρώπων σχηματίζουν έναν όγκο με συμμετρικές γραμμές.
Ο Brâncuși θεωρείται ο πρώτος σύγχρονος γλύπτης του 20ου αιώνα και μπορείτε να δείτε αυτό το φιλί στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
7. The Lovers του Rene Magritte (1928)
Κάποιοι εικάζουν ότι ο πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ ξεπηδά από μια παιδική ανάμνηση – η μητέρα του πνίγηκε (με υποψίες για αυτοκτονία), με το νυχτικό της να καλύπτει το πρόσωπό της. Ναι ή όχι, αυτός ο πίνακας μαστίζεται από ασάφεια και παράδοξο – σουρεαλιστικό και συνάμα ρομαντικό, απαγορευμένο και παρόλα αυτά οδηγούμενο από επιθυμία. Έκανε μια σειρά από τέσσερα έργα στα οποία δύο άνθρωποι φιλιούνται ενώ τα κεφάλια τους είναι καλυμμένα με ύφασμα. Μπορείτε να το δείτε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA), Νέα Υόρκη.
Το συγκεκριμένο έργο που αναπαριστά έναν άνδρα και μία γυναίκα να φιλιούνται με καλυμμένα τα πρόσωπά τους μέσα από πανί, όπου δεν βλέπουν καν ο ένας τον άλλο, φανερώνει την απομόνωση σε όλα τα επίπεδα που υφίσταται ο σύγχρονος άνθρωπος.
Ο καλλιτέχνης επέλεξε να μην απεικονίσει πρόσωπα για να δείξει την τύφλωση της αγάπης. Οι εραστές είναι τόσο παθιασμένοι με τα συναισθήματά τους και ο ένας τον άλλον που απλά δεν παρατηρούν τίποτα.
Βλέπουμε μια γυναίκα και έναν άνδρα τη στιγμή του πάθους. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό από τις χαρακτηριστικές πτυχές του ιστού. Το πάθος τους τύφλωσε. Δεν μπορούν να σκεφτούν σωστά και να παρατηρήσουν κάτι. Ο καλλιτέχνης κούνησε εντελώς το ύφασμα των κεφαλιών τους. Η μεταφορά ότι οι άνθρωποι χάνουν το κεφάλι τους από την αγάπη πραγματοποιείται πλήρως εδώ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
8. Clark Gable και Vivien Leigh στο “Όσα παίρνει ο άνεμος” , 1939
Ενώ η ταινία έχει δεχθεί στην εποχή μας μία νέα κριτική μετά το Black Lives Matter, το φιλί μεταξύ του Clark Gabel και της Vivien Leigh θα παραμένει πάντα μια καθοριστική στιγμή στην οθόνη. «Χρειάζεσαι πολύ το φιλί», είπε ο Κλαρκ Γκέιμπλ, ως Ρετ Μπάτλερ, στη Σκάρλετ Ο’ Χάρα της Βίβιαν Λι σε αυτό το έπος του 1939. «Θα έπρεπε να σε φιλούν και συχνά. Και από κάποιον που ξέρει πώς…».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
9. Marlene Dietrich και Carus Olcott, 1945
Αν και αυτό δεν είναι ένα έργο τέχνης όπως θα λέγαμε, είναι έντεχνο και εμβληματικό – αντάξιο οποιασδήποτε μεγάλης οθόνης ή στιγμιότυπο δημοφιλούς κουλτούρας. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Life με τη λεζάντα: «Ενώ οι στρατιώτες την κρατούν ψηλά από τα διάσημα πόδια της, η Marlene Dietrich φιλιέται από έναν GI (έτσι έλεγαν τους Αμερικανούς στρατιώτες) που επιστρέφει στο σπίτι». Ο Ίρβινγκ Χάμπερμαν ήταν ο φωτογράφος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
10. «The Kiss» του Alfred Eisenstaedt (1945)
Αυτό είναι ένα φιλί που πολλοί από εμάς αναγνωρίζουμε, από την ημέρα που η Ιαπωνία παραδόθηκε (14 Αυγούστου 1945) – αργότερα γνωστή ως Ημέρα της Νίκης. Ο Αμερικανός πεζοναύτης George Mendonsa δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί, κλέβοντας ένα φιλί από τη νοσοκόμα Greta Zimmer Friedman στην Times Square της Νέας Υόρκης.
«The Kiss» ή αλλιώς «The kissing sailor» («Ο ναύτης που φιλούσε») εύκολα θεωρείται ως µία από τις πιο διάσηµες αλλά και πιο πολυσυζητηµένες όσο και αµφισβητούµενες φωτογραφίες στο ιστορικό άλµπουµ της Αµερικής. Τραβήχτηκε από τον φωτογράφο του περιοδικού «Life», Alfred Eisenstaedt, στις 14 Αυγούστου 1945, µε το εµβληµατικό πλάνο ενός νεαρού ναύτη να φιλά µια νοσοκόµα µε λευκή στολή στη µέση της περίφηµης Times Square.
Ενώ η εικόνα του Mendonsa να φιλά την Greta Zimmer Friedman έχει εδώ και πολύ καιρό χαρακτηριστεί ως η επιτοµή της χαράς που απλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσµο µετά το τέλος των εχθροπραξιών του Β’ Παγκόσµιου Πολέµου, τον Αύγουστο του 1945, τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει επικριτικά σχόλια, µε πολλούς να κατηγορούν τον ναύτη των ΗΠΑ για προσβολή και επίθεση κατά της τότε νοσοκόµας. Και οι δύο πρωταγωνιστές, όπως και ο φωτογράφος, έχουν φύγει πια από τη ζωή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
11. Deborah Kerr και Burt Lancaster, Όσο υπάρχουν άνθρωποι, 1953
Η Deborah Kerr και ο Burt Lancaster είχαν συζητηθεί για το φιλί τους στην οθόνη, αφού είχαν εμπλακεί ερωτικά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του From Here to Eternity . Η ταινία κέρδισε οκτώ βραβεία Όσκαρ από 13 υποψηφιότητες και ενθουσίασε το κοινό με την ριψοκίνδυνη έξαρσή της στα κύματα μεταξύ του λοχία Μίλτον Γουόρντεν και της συζύγου του ανώτερου στρατού του Κάρεν Χολμς. Η σκηνή μειώθηκε από την εξέλιξη που είχε στο βιβλίο, το οποίο συνεχίστηκε με σεξ, αλλά ήταν αρκετά καυτό έτσι κι αλλιώς για τους θεατές του σινεμά της δεκαετίας του 1950. Όπως ήταν η ατάκα της Κάρεν καθώς ο Μίλτον πέφτει στα γόνατά του και τη φιλάει: «Ποτέ δεν ήξερα ότι θα μπορούσε να είναι έτσι. Κανείς δεν με φίλησε ποτέ όπως εσύ».
12. Tony Curtis και Marilyn Monroe, Μερικοί το προτιμούν καυτό, 1959
Μεταμφιεσμένος σε εκατομμυριούχο «Junior», κληρονόμο της Shell Oil, ο Tony Curtis προσκαλεί τη «Sugar» (Monroe) στο γιοτ του για ένα δείπνο με τη συνοδεία σαμπάνιας, λέγοντάς της ότι ένα ψυχολογικό τραύμα τον άφησε ανίκανο και ψυχρό, αλλά ότι θα παντρευόταν όποια μπορούσε να τον θεραπεύσει…
Πρόκειται για μία εξαιρετική και κλασική πλέον κωμωδία καταστάσεων, η οποία ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ως η καλύτερη κωμωδία στην Ιστορία του Σινεμά.
13. George Peppard και Audrey Hepburn, Breakfast at Tiffany’s , 1961
Υπάρχουν τόσα πολλά σε αυτή τη σκηνή που είναι λάθος… αλλά και άλλα τόσα σωστά! Χαρακτηριστικό “λάθος” η… γάτα που στριμώχνεται στη βρεγμένη αγκαλιά μεταξύ του George Peppard και της Audrey Hepburn στο Breakfast at Tiffany’s . Η αρχική νουβέλα του Τρούμαν Καπότε του 1958 δεν ήταν ακριβώς μια ιστορία αγάπης, οπότε ο συγγραφέας δεν ήταν ενθουσιασμένος με τη μεταφορά της μεγάλης οθόνης του 1961. Αλλά η μεγάλη οθόνη έμοιαζε ρόδινη για το ζευγάρι σε κάτι που θα γινόταν ένα φιλί που μαγεύει το κοινό για τις επόμενες δεκαετίες.
14. Kiss V του Roy Lichtenstein (1964)
Φιλιά, αγκαλιά και δάκρυα σε στιλ pop art. Ο Lichtenstein ζωγραφίζει με τις διάσημες κουκίδες Ben-Day διαφορετικές εκδοχές του Kiss και αποκτά τεράστια φήμη. Το Kiss II, να πούμε χαρακτηριστικά, που κατασκευάστηκε το 1962, πως πωλήθηκε το 1990 για 6 εκατομμύρια δολάρια.
Όπως υποδηλώνει ο τίτλος του, το Kiss V είναι ένα από τα πολλά έργα τέχνης του Lichtenstein εμπνευσμένα από κόμικ. Σήμερα, οι εικόνες του βρίσκονται σε όλα, από ρούχα μέχρι μαγνήτες ψυγείου – το φιλί του είναι ένα από τα πιο αναπαραγόμενα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
15. Dustin Hoffman και Anne Bancroft, Ο Πρωτάρης, 1967
Ενώ η ταινία ξεπέρασε τα όρια ηλικίας και τάξης, ήταν παρόλα αυτά ένα αμήχανο συναισθηματικό ταξίδι για πολλούς. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του 21χρονου Benjamin Braddock (Dustin Hoffman), ενός πρόσφατα πτυχιούχου κολεγίου χωρίς στόχο στη ζωή, ο οποίος παρασύρεται από την μεγαλύτερη παντρεμένη γυναίκα, την κυρία Robinson (Anne Bancroft).
Η μύηση ενός νέου άντρα που μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο, στον έρωτα από μια μεγαλύτερή του γυναίκα – μεγαλύτερη, που διατηρεί όμως την ομορφιά και τη γοητεία της. Φυσικά, το «στόρι» του «Πρωτάρη» έχει την ιδιαιτερότητά του: η κυρία που αποπλανεί τον Μπεν είναι σύζυγος του συνεταίρου του πατέρα του Μπεν και, το χειρότερο, μητέρα της κοπέλας με την οποία ο Μπεν είναι ερωτευμένος.
16. Leonardo DiCaprio και Kate Winslet, Τιτανικός, 1997
Ο Ντι Κάπριο είπε ότι σχεδόν απέρριψε τον ρόλο στον Τιτανικό , λέγοντας ότι το να φιλήσεις τη Γουίνσλετ ήταν «σαν να φιλάω ένα μέλος της οικογένειας μου». Ωστόσο, έχει γίνει ένα από τα διασημότερα φιλιά της μεγάλης οθόνης όλων των εποχών – μάλιστα, ορισμένα κρουαζιερόπλοια επιτρέπουν ακόμη στους επιβάτες να αναδημιουργήσουν τη διάσημη σκηνή.
17. Ryan Gosling και Rachel McAdams, Το ημερολόγιο , 2004
Το Ημερολόγιο είναι μια ρομαντική ταινία γύρω από μια πολύ συναισθηματική ιστορία.
Πολλοί θεωρούν το Ημερολόγιο την απόλυτη αισθηματική ταινία, και την κατατάσσουν στις ταινίες που δεν μπορείς να τις δεις χωρίς ένα πακέτο χαρτομάντιλα δίπλα.
Το Ημερολόγιο έχει γυριστεί σε ένα πραγματικά υπέροχο περιβάλλον της αμερικανικής επαρχίας και πραγματεύεται ένα θέμα μάλλον γνωστό. Ένα όμορφος νέος της εργατικής τάξης γνωρίζει πλούσιο κορίτσι μεγαλοαστικής οικογένειας και ερωτεύονται κεραυνοβόλα, αλλά η οικογένεια και το κοινωνικό στάτους προσπαθεί να τους χωρίσει. Μέχρι εδώ όλα γνωστά, και συνηθισμένα.
Αυτό που κάνει όμως την ταινία Ημερολόγιο μαγική, είναι η εξέλιξη αυτού του έρωτα και η μικρή ανατροπή που αφορά στην παράλληλη ιστορία που βλέπουμε να εκτυλίσσεται σε ενεστώτα χρόνο: ένας ηλικιωμένος κύριος διαβάζει ένα ημερολόγιο σε μια γυναίκα που πάσχει από Αλτσχάιμερ και φαίνεται να αγνοεί γεγονότα και πρόσωπα. Ο έρωτας είναι συγκλονιστικός και φυσικά αναιρεί όλα τα εμπόδια για να θριαμβεύσει στο τέλος.
Όμως η ταινία δε μένει εκεί – η βαθιά αγάπη κρατά το ζευγάρι μαζί και στη ζωή και στο θάνατο. Όπως αρμόζει σε κάθε μεγάλη ιστορία αγάπης.
Ξεχωριστή αναφορά στο αξέχαστο φιλί στη βροχή των δύο πρωταγωνιστών…
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
18. Kissing Coppers του Banksy (2004)
Το 2004, ο Banksy ζωγράφισε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων αστυνομικών να φιλιούνται σε έναν τοίχο στο Μπράιτον της Αγγλίας, δίπλα στην παμπ Prince Albert. Καθώς το έργο ήταν συχνά κατεστραμμένο από περαστικούς, ο ιδιοκτήτης της παμπ αποφάσισε να το αφαιρέσει και να το πουλήσει. Πουλήθηκε σε δημοπρασία για 575.000 δολάρια (περίπου 418.000 ευρώ εκείνη την εποχή). Έκτοτε έχει αντικατασταθεί με ένα αντίγραφο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
19. Heath Ledger και Jake Gyllenhall, Το μυστικό του Brokeback Mountain, 2005
Όταν έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2005, το Brokeback Mountain χαρακτηρίστηκε ως σημείο αναφοράς για την προώθηση του queer σινεμά στο mainstream. Το φιλί μεταξύ των καουμπόηδων Ennis Del Mar (Heath Ledger) και Jack Twist (Jake Gyllenhaal) έχει γίνει θρυλικό σε χρόνο ντετέ.
To μυστικό του Brokeback Mountain είναι βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 2005 που απεικονίζει την περίπλοκη ερωτική σχέση μεταξύ δύο αντρών στην Αμερική από το 1963 έως το 1983. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον, βραβευμένο με Όσκαρ, Ang Lee, ενώ το σενάριό της βασίστηκε σε μια ιστορία της Annie Proulx. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Χιθ Λέτζερ, Τζέικ Τζίλενχαλ, Αν Χάθαγουεϊ και Μισέλ Ουίλιαμς.
Το μυστικό του Brokeback Mountain κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου και έκανε πρεμιέρα, όπου και κέρδισε τις εντυπώσεις. Στη συνέχεια, κέρδισε αρκετά βραβεία, όπως 4 Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Δραματικής Ταινία, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερου Τραγουδιού) και απέσπασε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, όπου και απέσπασε τα 3 (Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, Καλύτερης Μουσικής). Η ταινία ήταν το μεγάλο φαβορί για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, αλλά το έχασε τελικά από το Crash. Τέλος, έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και θεωρείται από τις πλέον κερδοφόρες δραματικές ταινίες όλων των εποχών.
20. Mural del Beso του Joan Foncuberta, 2014
Επίσημα ονομάζεται El mundo nace en cada beso (μεταφράζεται ως «Ο κόσμος γεννιέται σε κάθε φιλί»). Αυτό το τοιχογραφικό μωσαϊκό μπορεί να φαίνεται σαν ένα μόνο φιλί, αλλά έχει δημιουργηθεί από εκατοντάδες μικρές φωτογραφίες που έβγαλε το κοινό. Δημιουργήθηκε το 2014 από τον φωτογράφο Joan Fontcuberta και τον κεραμικό Antoni Cumella και βρίσκεται στη γοτθική συνοικία της Βαρκελώνης, Plaça d’Isidre Nonell, και έχει γίνει γρήγορα το αγαπημένο σημείο των επισκεπτών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
+1. Το πιο διάσημο φιλί στην τηλεόραση σύμφωνα με το YouTube
Σύμφωνα με το mentalfloss.com και μια έρευνα του OnBuy.com το τηλεοπτικό φιλί με τις περισσότερες προβολές στο YouTube είναι εκείνο της Ρέιτσελ και του Ρος από το 14ο επεισόδιο -«The One with the Prom Tape»- του δεύτερου κύκλου της τηλεοπτικής σειράς φαινόμενο τα «Φιλαράκια», που προβλήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1996.
Αξίζει να αναφέρουμε, ωστόσο, ότι πρόκειται για το δεύτερο φιλί του ζευγαριού, που έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια της υπόλοιπης παρέας στο σπίτι της Μόνικας και της Ρέιτσελ, καθώς το πρώτο τους είχε συμβεί στο αγαπημένο στέκι της παρέας, Central Perk αρκετά επεισόδια νωρίτερα.