5 πόλεις, 5 διαφορετικοί τρόποι για να πιείτε καφέ

Η κουλτούρα του καφέ ανά τον κόσμο.

Parallaxi
5-πόλεις-5-διαφορετικοί-τρόποι-για-να-πι-381176
Parallaxi

Θα ταξίδευες για μία δόση… καφεΐνης; Εμείς σου έχουμε 5 μέρη ανά τον κόσμο, στο καθένα από τα οποία μπορείς να ζήσεις ξεχωριστές εμπειρίες καφέ.

Photo: rawpixel

#1 Ρώμη, Ιταλία

Photo: Matt Hoffman/ Unsplash

Ο καφές εσπρέσο απέκτησε δημοτικότητα, μετά την τελειοποίηση της μηχανής εσπρέσο, από τον κατασκευαστή La Pavoni το 1905.

Η εξαναγκαστική διέγερση του νερού κατά τη ζύμωση, παράγει μια συμπυκνωμένη παρασκευή, με ένα στρώμα κρέμας στην επιφάνεια.

Στο Sant’Eustachio Il Caffè κοντά στο Πάνθεον, οι Ρωμαίοι πίνουν καφέ από το 1938.

#2 Χο Τσι Μιν, Βιετνάμ

Photo: Demi DeHerrera/Unsplash

Οι Γάλλοι εισήγαγαν για πρώτη φορά καφέ στο Βιετνάμ το 1857, οπότε αυτό το κρεμώδες ρόφημα, είναι ένα απομεινάρι του αποικιακού παρελθόντος που υπήρχε στην χώρα.

Καθένα από αυτά τα ροφήματα, παρασκευάζεται με μεταλλικό φίλτρο μιας χρήσης (που ονομάζεται phin) και στηρίζεται σε ένα φλιτζάνι, στο οποίο βρίσκεται μία ποσότητα  ζαχαρούχου συμπυκνωμένου γάλακτος. Το μείγμα αναδεύεται και χύνεται επάνω σε πάγο. Δοκιμάστε τον στο καφέ Trung Nguyen , δηλαδή σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας, με θέα στην πολυσύχναστη οδό Pham Ngu Lao.

#3 Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία

Photo: Tina Guina/Unsplash

Στην χώρα καταγωγής του καφέ, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν μία παραδοσιακή τελετή για τον καφέ μόνο σε σπίτια. Σε αυτή, περιλαμβάνεται το ψήσιμο των φρέσκων κόκκων καφέ επάνω σε κάρβουνο. Στη συνέχεια γίνεται ο βρασμός ή ζύμωση τρεις φορές, ενώ παράλληλα καίνε λιβάνι…

Αλλά οι μοντέρνοι κάτοικοι της Αντίς Αμπέμπα, πίνουν σκέτο τον καφέ, ή πίνουν μακιάτο στο καφέ Tomoca, το οποίο είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, στην πολύβουη γειτονιά Piazza.

#4 Στοκχόλμη, Σουηδία

Photo:John-Mark Smith/Unsplash

Η Σουηδία είναι μία από τις πρώτες χώρες σε κατανάλωση καφέ σε όλο το κόσμο, μάλλον λόγω της παράδοσης fika.

Το καθημερινό διάλειμμα για καφέ, μαζί με ένα σνακ, μπορεί να γίνει και στο σπίτι, στην δουλειά ή σε ένα καφέ όπως το Vete-Katten στην Στοκχόλμη. Τα ρολά κανέλας τους ή τα βραβευμένα semlor, (ρολά γεμιστά με αμυγδαλόπαστα και κρέμα σαντιγί) ταιριάζουν τέλεια με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ φίλτρου.

#5 Μακάο, Κίνα

Photo: Drew Taylor/Unsplash

Το μαύρο τσάι, ένα υπόλειμμα της αγγλικής κυριαρχίας στο Χονγκ Κόνγκ, φιλτράρεται μέσω ενός πανιού και συνδυάζεται με ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα και καφέ για να φτιαχτεί το yuanyang.

Σε όλο το Δέλτα ποταμού Περλ στο Μακάο, το World Record Coffee το σερβίρει με αυτή την μέθοδο εδώ και 45 χρόνια, συνοδευόμενο με ένα παραδοσιακό τοπικό έδεσμα, δηλαδή με ένα ψωμί, ψημένο σε κάρβουνα, στο οποίο επάνω υπάρχει μία ακόμη δόση ζαχαρούχου συμπυκνωμένου γάλακτος.

Πηγή: National Geographic

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα