8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το #MeToo

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επίκαιρο κίνημα.

Parallaxi
8-πράγματα-που-πρέπει-να-ξέρετε-για-το-metoo-710918
Parallaxi

Τις τελευταίες ώρες κύριο θέμα της ειδησεογραφίας αποτελεί η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, αθλήτρια ιστιοπλοΐας και πρώην Ολυμπιονίκης για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε στο παρελθόν από αθλητικό παράγοντα. Δεκάδες καταγγελίες γυναικών έχουν γεμίσει τα social media, μοιράζοντας τις δικές τους εμπειρίες με το Hashtag Me Too. Απόψε η parallaxi έφερε στο φως μια καταγγελία πρώην φοιτήτριας του ΑΠΘ για καθηγητή της σχολής της. 

Ακολουθούν 8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το κίνημα:

#1 Το ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, όταν ο Ron Farrow, δημοσιογράφος με τη βοήθεια των συναδέλφων του, Jodi Kantor και Megan Twohey των New York Times, έβγαλε τα “άπλυτα” του Harvey Weinstein

#2 Η φράση #Metoo έγινε ευρέως γνωστή, το 2015 όταν τα social media γέμισαν με καταγγελίες κατά του Harvey Weinstein για σεξουαλική παρενόχληση.

#3 Μετά από ένα tweet της Alyssa Milano που παρότρυνε γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά να γράψουν ME TOO, το Facebook είχε 12 εκατομμύρια αναρτήσεις στις πρώτες 24 ώρες.

#4  Μια ανάλυση των New York Times διαπίστωσε ότι μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας για τον Γουάινσταιν, τουλάχιστον 200 επώνυμοι άνδρες έχασαν τη δουλειά τους από δημόσιους ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση.

#5 Παρόμοιο κίνημα υπήρξε και στην Ιταλία με το  hashtag #quellavoltache (quella volta che σημαίνει “εκείνη την ώρα”) στις 12 Οκτωβρίου του 2017 ως απάντηση στο bullying και στις άγριες επιθέσεις που δέχθηκε η Asia Argento.

#6  Το περιοδικό Time ανακήρυξε “Πρόσωπο της Χρονιάς” για το 2017 τις γυναίκες που ξεκίνησαν την επανάσταση ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση, με τις Taylor Swift , Ashley Judd, Susan Fowler, Isabel Pascual και Adama Iwu να φιγουράρουν στο εξώφυλλο. Ο τίτλος ήταν “Silence Breakers”.

#7 Το 2016 η ουκρανή δημοσιογράφος Anastasia Melnichenko έκανε ένα αντίστοιχο «ΜΕ ΤΟΟ» στα Social media της Ρωσίας όπου πληθώρα γυναικών κατήγγειλαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έχουν δεχθεί.

#8 Μετά το κίνημα του Me Too, o Αυστραλός δημοσιογράφος και σεναριογράφος Benjamin Law δημιούργησε το #HowIWillChange, ένα hashtag στο οποίο άνδρες μπορούν να μοιράζονται τι μπορούν να αλλάξουν για να μην συμβούν τέτοια περισταστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα