Αυτή είναι η λίστα με τις 50 πιο υγιεινές τροφές όλων των εποχών

Μια χρήσιμη λίστα για να καρφιτσώσετε στο ψυγείο σας.

Parallaxi
αυτή-είναι-η-λίστα-με-τις-50-πιο-υγιεινές-326550
Parallaxi

Οι υγιεινές συνήθειες, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η γυμναστική, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Είναι δύσκολο να τις υιοθετήσεις και συχνά απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας. Όμως αν είστε πρόθυμοι να κάνετε θυσίες για να βελτιώσετε την υγεία σας, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μεγάλος, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη φυσική σας κατάσταση. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να κάνει θαύματα στον οργανισμό σας, να θωρακίσει το ανοσοποιητικό σας, και να σας προφυλάξει από διάφορες ασθένειες. Σας παρουσιάζουμε τις 50 πιο υγιεινές τροφές, που θα έπρεπε να βρίσκονται σε τακτική βάση στη διατροφή σας.

Μπανάνα: Ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει ασβέστιο, καθώς επίσης αυξάνει την ντοπαμίνη, τη νορεπινεφρίνη και τη σεροτονίνη -χημικές ουσίες του εγκεφάλου που καταπολεμούν την κατάθλιψη.

Rasberry / Σμέουρο: Τα σμέουρα είναι μια πλούσια πηγή βαλανοκετόνης και γαλλικού οξέος, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και αποτρέπουν την παχυσαρκία.

Πορτοκάλι: Τα πορτοκάλια είναι μια από τις πιο ισχυρές πηγές βιταμίνης C και είναι απαραίτητα για την προστασία των κυττάρων και τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. 

Ακτινίδιο:  Φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρος, στοιχεία σημαντικά για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια βρίσκονται σε αυτό το θρεπτικό φρούτο.

Ρόδι: Μια μερίδα περιέχει σχεδόν το 50% συνιστώμενης ημερήσιας βιταμίνης C καθώς και ισχυρών πολυφαινολών, στοιχεία που συμβάλουν στη μείωση κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου.

Blueberry / Μύρτιλο: Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε μια φυσική φυτική χημική ουσία που ονομάζεται ανθοκυανίονη, η οποία τους δίνει και αυτό το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα.

Γκρέιπφρουτ:  Έχει λιγοστές θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση βάρους, την καθαριότητα της επιδερμίδας, την πεπτική ισορροπία, καθώς επίσης μειώνει τις πιθανότητες για καρδιοπάθειες και εμφάνιση καρκίνου.

Μανταρίνι: Είναι πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από ασθένειες καθώς επίσης βοηθάνε και στη διαχείριση του βάρους.

Αβοκάντο: Τα αβοκάντο περιέχουν περίπου 20 βιταμίνες και μέταλλα, πολλά από τα οποία απορροφώνται εύκολα από το σώμα.

Ντομάτα: Είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου.

Μελιτζάνα: Αποτελεί μια πλούσια πηγή φυτοθρεπτικών ουσιών και φυσικών φυτικών χημικών ουσιών που έχουν προστατευτικές ικανότητες.

Σέσκουλο: Το σέσκουλο περιέχει βεταλαΐνες (που υπάρχουν και στα παντζάρια) βιταμίνες Α, B, C, E και K, μαγνήσιο, κάλιο,φυτικές ίνες, ασβέστιο, χολίνη, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Μανιτάρι: Είναι η υψηλότερη βίγκαν πηγή βιταμίνης D.

Kale:  Το kale συμβάλει στη μεταφορά χρωστικών ουσιών στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού μας, ο οποίος απορροφά τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Φύτρες μπρόκολου: Πλούσιες σε φυσικές φυτικές χημικές ουσίες, οι φύτρες μπρόκολου, μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τον καρκίνο και ενισχύουν την προστασία από ασθένειες.

Μάραθο: Το μάραθο είναι ένα βιταμινούχο κοκτέιλ, που προσφέρει στον οργανισμό αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και ένα μοναδικό μείγμα φυτοθρεπτικών συστατικών.

Σκόρδο: Είναι γνωστό για τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη του και το σκόρδο είναι επίσης ένα αποτελεσματικό αντιικό.

Γλυκοπατάτα: Μια μεγάλη γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερη ποσότητα βιταμίνης Α από την ημερήσια συνιστώμενη, απαραίτητη για την όραση και την αναπαραγωγική υγεία.

Παντζάρια: Αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών και έχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της LDL χοληστερόλης.

Σπανάκι: Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, σιδήρου, καλίου, ασβεστίου, ψευδαργύρου και σεληνίου που προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Κουνουπίδι: Είναι μια υπερδύναμη για την καταπολέμηση του καρκίνου και συμβάλλει στη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού μας.

Λαχανίδα: Μόνο μισό φλιτζάνι λαχανίδας περιέχει αρκετή βιταμίνη Α για δύο μέρες, απαραίτητη για την υγιή όραση, τα δόντια και το δέρμα.

Κρεμμύδι: Τα κρεμμύδια είναι καλή πηγή βιταμινών C και B6, μαγγανίου, καλίου και φυτικών ινών.

Κολοκύθα: Η κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα της είναι προστατευτική για λοιμώξεις και μπορεί ακόμη και να μειώσει τις σχετιζόμενες με την ηλικία ασθένειες.

Τόνος: Η επιλογή ψαριών πλούσιων σε βασικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία της καρδιάς.

Σαρδέλα: Τα λιπαρά οξέα που περιέχουν οι σαρδέλες, ρυθμίζουν τη ροή του αίματος, και σταθεροποιούν τους καρδιακούς ρυθμούς.

Αντζούγια: Μόλις μια μερίδα αντζούγιες, προσφέρει 19 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθώς και βιταμίνη Β, ασβέστιο, σίδηρο και ωμέγα-3 λιπαρά.

Σολωμός: Χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ξηρότητας καθώς και στη μείωση κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Σκούρο κρέας πουλερικών (μπούτι): Το σκούρο κρέας περιέχει μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα.

Ψωμί ολικής άλεσης: Οι φυτικές ίνες από προϊόντα ολικής άλεσης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 40%.

Κινόα: Μόνο μία μερίδα παρέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας την καλή πηγή πρωτεϊνών για χορτοφάγους.

Σπόροι ήμερης κάνναβης: Αυτή η υπερτροφή περιέχει πρωτεΐνες, και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία.

Νιφάδες βρώμης: Είναι πλούσιες σε ένα είδος ινών που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη και έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Σιτάρι χορασάν / Kamut: Το σιτάρι χορασάν είναι ένας αρχαίος σπόρος, του οποίου η πραγματική προέλευση δεν είναι ξεκάθαρη. Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, ενέργεια, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Φακές: Περιέχουν σχεδόν 30% περισσότερο φυλλικό οξύ από το σπανάκι και είναι πηγή ψευδαργύρου και βιταμινών Β.

Ζεία: Η ζεία (η ζέα) είναι χαμηλό σε θερμίδες και υψηλό σε πρωτεΐνες δημητριακό συγκριτικά με άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β και ψευδάργυρο.

Καρύδια: Περιέχουν στοιχεία για την καταπολέμησης του καρκίνου, βοηθάνε στον έλεγχο του βάρους, και σε ορισμένες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν προστασία στα νεύρα.

Αμύγδαλα: Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.

Σπόροι τσία: Σε δύο κουταλιές της σούπας, θα βρείτε 11 γραμμάρια φυτικές ίνες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων φυτικής προέλευσης, ασβέστιο, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Λιναρόσπορος: Έρευνες δείχνουν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Αυγά: Ο κρόκος αυγού, είναι μια πηγή χολίνης, σημαντική για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και των νεύρων.

Κεφίρ: Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη δυσανεξία στη λακτόζη, και συμβάλλει στην οστική πυκνότητα.

Γιαούρτι: Τα προβιοτικά που υπάρχουν στο γιαούρτι, αυξάνουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Λάδι καρύδας: Παρά το γεγονός ότι είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά, το λάδι καρύδας μπορεί να είναι καλό για την καρδιά σας, το βάρος και τα επίπεδα ενέργειας σας.

Ελαιόλαδο: Ανεξάρτητα από την ποικιλία του, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ελαιόλαδο έχει  αντικαρκινικά, οστικά, καρδιαγγειακά και πεπτικά οφέλη για την υγεία.

Κύμινο: Το κύμινο μπορεί να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς, και να καταπολεμήσει μολύνσεις και φλεγμονές.

Κουρκουμάς: Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η κουρκουμάς είναι χρήσιμος στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.

Κανέλα: Τα οφέλη της κανέλας προέρχονται από τα έλαια που βρίσκονται στο φλοιό της, τα οποία έχουν αντι-θρομβωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Rooibos τσάι: Ένα κόκκινο τσάι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από χρόνιες και εκφυλιστικές παθήσεις. Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Κόκκινο κρασί: Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Πηγή: TIME magazine

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα