Αυτό το Λύκειο στη Δράμα έχει την πιο ονειρεμένη αυλή στη χώρα!

Στη Δράμα, ο προαύλιος αλλά και ο εσωτερικός χώρος αυτού του σχολείου, μαγεύουν.

Parallaxi
αυτό-το-λύκειο-στη-δράμα-έχει-την-πιο-ον-403229
Parallaxi

Το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι των μαθητών κι αυτό αποτελεί μια αναντίρρητη αλήθεια. Στη Δράμα, ο προαύλιος αλλά και ο εσωτερικός χώρος του 1ου Γενικού Λυκείου της πόλης, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και ταυτόχρονα παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες σχολικές κοινότητες της χώρας.

Σε ένα οικόπεδο συνολικού εμβαδού 19.906,56 τ. μ., στο βορειονατολικό άκρο της πόλης της Δράμας, συναντά κανείς το επιβλητικό κτίριο του πρώην Γυμνασίου Αρρένων, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ως μνημείο. Μια καταπράσινη αυλή, ιδανικό καταφύγιο κατά τα διαλείμματα για τους 650 μαθητές Λυκείου αλλά και Γυμνασίου, πλαισιώνει ιδανικά το κτίσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πιο όμορφο σχολείο της Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη – Πώς μεταμορφώθηκε το υπέροχο Δημοτικό

«Το 1ο Λύκειο είναι το παλιότερο της Δράμας με αποφοίτους που έχουν προσφέρει πολλά στα γράμματα και τις επιστήμες. Ένα από τα χαρακτηριστικά του σχολείου είναι ότι οι απόφοιτοί του το αγαπούν και επιστρέφουν με πολλούς τρόπους, όπως ο Κώστας Αποστολίδης, επιστήμονας και ιδρυτής της Raycap, στον οποίο οφείλεται η χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση της αυλής, σύμφωνα με σχέδια της Έλλης Παγκάλου», αναφέρει στην Parallaxi ο διευθυντής του Λυκείου, Βασίλης Συμεωνίδης.

«Η αυλή παραδόθηκε στους μαθητές στην αρχή του 2019 και ήδη βοηθά το καθημερινό εκπαιδευτικό έργο και τη λειτουργία των σχολείων. Στο μοναδικό κτίριο-μνημείο του παλιού ”Γυμνασίου Αρρένων” στεγάζονται το 1ο Λύκειο που χαρακτηρίζεται από πρακτικές συνεργασίας και εμπιστοσύνης προς τις μαθήτριες και τους μαθητές και ενισχύει τις πρωτοβουλίες και την αυτενέργειά τους και το 1ο Γυμνάσιο που προσφέρει στέρεες μορφωτικές βάσεις στα νέα παιδιά. Οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων έχουν την συναίσθηση ότι η χρήση ενός τέτοιου ποιοτικού χώρου αυξάνει και τις δική τους ευθύνη για ποιοτικότερη προσφορά στη μόρφωση των νέων», συμπληρώνει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερωτόκριτος στο Messenger: Μια φιλόλογος στη Θεσσαλονίκη βάζει επιτέλους φαντασία στο σχολείο

Δυο λόγια για την ιστορία του κτιρίου

Όταν άρχισε η κατασκευή του σχολείου, η ευρύτερη περιοχή ήταν αμπελώνες και φυσικά το πιο μακρινό σημείο από το κέντρο της πόλης, στους πρόποδες του Κορυλόβου, όπως έλεγαν οι παλιότεροι. Η έκταση αυτή ανήκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία διαχειριζόταν η Ανωτέρα Ενοριακή Αντιπροσωπεία Δράμας. Στις 17 Αυγούστου 1959 αποφασίστηκε η μεταβίβαση της κυριότητας του οικοπέδου στο Ταμείο Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Δράμας.

Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται γύρω στο 1927-28 και αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες διδακτήρια που κατασκευάστηκαν στην τετραετία της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου, την περίοδο 1928-1932. Θεμελιώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1928, ημέρα Κυριακή.

Εξ ολόκληρου το κτίριο φτιάχτηκε με πέτρα, ενώ από τσιμέντο είναι τα θεμέλια, οι κολώνες, τα δοκάρια, και οι κάμαρες της κεντρικής και των πλάγιων εισόδων. Αντίθετα οι καμάρες των παραθύρων είναι φτιαγμένες από πέτρα. Στην κατασκευή του κτιρίου δούλεψαν “πετράδες” από την Πυρσόγιανη Ιωαννίνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπήκαμε στο διατηρητέο σχολείο της Σίνδου που θα γίνει Δημαρχείο

Εικόνα από το αρχείο του Διευθυντή του σχολείου 1933-1940 κ. Στ. Θεριανού, παραχωρημένη από την κόρη του Σοφία στο σχολείο. | Η διαμόρφωση του σχολικού κήπου το 1939 | Εικόνα: 1lyk-dramas.dra.sch.gr

Ο εξωτερικός τοίχος αλλά και ο παράλληλος, προς τα μέσα, σε αυτόν, που προσδιορίζει τα όρια των αιθουσών έχουν πάχος 50εκ. και είναι επίσης λιθόκτιστοι. Το κτίριο είναι διώροφο και στον επάνω όροφο έχει ψευδοροφή, όπως και το αμφιθέατρο το οποίο βρίσκεται σε ένα επίπεδο μεταξύ των δυο ορόφων και στην βορινή πλευρά. Όλες οι αίθουσες διδασκαλίας είναι νότιες και έχουν διαστάσεις 6x9x4,5. Συνολικά υπάρχουν 16 αίθουσες και ορισμένοι μεγάλοι βοηθητικοί χώροι, κάτω από το αμφιθέατρο, που αρκετά χρόνια αργότερα θα μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας.

Εικόνα από το site του σχολείου

Το αμφιθέατρο εντός του σχολικού κτιρίου ονομάζεται από το 1991 «Αμφιθέατρο Βασίλη Ξανθόπουλου», προς τιμήν του λαμπρού επιστήμονα που υπήρξε απόφοιτος του εν λόγω σχολείου και δολοφονήθηκε την ώρα που δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ήταν φυσικομαθηματικός, από τους κορυφαίους ειδικούς στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1973, και έπειτα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Εκεί υπήρξε μαθητής του μεγάλου Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ (βραβείο Nobel Φυσικής 1983), γνωστού από το ομώνυμο Όριο Chandrasekhar, και πήρε μάστερ το 1976 και το διδακτορικό του στη Φυσική το 1978. Δίδαξε και εργάστηκε ως ερευνητής στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ Μοντάνα, Σύρακιουζ, Χάρβαρντ και Σικάγου καθώς επίσης, στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στη Γερμανία και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1983 μέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του το 1990 ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διετέλεσε και πρόεδρος τμήματος.

Συνεισέφερε στη μελέτη των συγκρουόμενων επίπεδων βαρυτικών κυμάτων. Μαζί με τον Τσαντρασεκάρ ανακάλυψαν μία ακριβή λύση για τη σύγκρουση αυτή, κατά την οποία τα βαρυτικά κύματα αλληλεπιδρούν μη γραμμικά και δημιουργούν στη ζώνη αλληλεπιδράσεως, μια καμπυλωμένη περιοχή του χωροχρόνου που είναι τοπικώς ισομετρική προς το Κενό Kerr. Η λύση αυτή ονομάζεται σήμερα «λύση Chandrasekhar-Ξανθόπουλου για συγκρουόμενο επίπεδο κύμα».

Δείτε παρακάτω περισσότερες εικόνες από τον προαύλιο χώρο του σχολείου που μαγνήτισε το βλέμμα μας & μάθετε περισσότερα για το σχολικό συγκρότημα στην άκρως ενημερωμένη ιστοσελίδα του 1ου Γενικού Λυκείου Δράμας ΕΔΩ.

Εικόνες – Μπάμπης Νικολαΐδης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα