Αν αγαπάς το κρασί, αυτό το βιβλίο θα γίνει ο αιώνιος οδηγός σου
Μια περιπλάνηση στον οινικό χάρτη της Ελλάδας.
Οι αμπελότοποι της Ελλάδας και ό, τι συμβαίνει σήμερα στο χώρο του κρασιού στη χώρα είναι μια θεματική που απασχολεί ευρύτερα το κοινό, χωρίς απαραίτητα να έχει κανείς ειδικό ενδιαφέρον πάνω σε αυτή. Κι αυτό γιατί οι λάτρεις του κρασιού είναι αναρίθμητοι και το οινικό σύμπαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στον κόσμο.
Η χημικός-οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου και συγγραφέας Μαρία Νέτσικα μας ξεναγεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ως αυτά του Ιονίου στο αναθεωρημένο, εμπλουτισμένο και δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) βιβλίο της Τα κρασιά της Ελλάδας / Discover Greek wine που επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις IANOS.
Μέσα από τις 160 σελίδες του βιβλίου γνωρίζουμε πανέμορφα, φιλόξενα οινοποιεία, μυούμαστε στα μυστικά σπάνιων αλλά και διάσημων ποικιλιών σταφυλιού, και με θέα τις μαγευτικές εικόνες της ελληνικής υπαίθρου δοκιμάζουμε μοναδικά κρασιά, συνοδεύοντάς τα με τους νοστιμότερους μεζέδες του κάθε τόπου.
Το βιβλίο αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για όσους αγαπούν αλλά και για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τώρα τις αμπελοοινικές τους εξερευνήσεις. Πρόκειται για ένα εύχρηστο βιβλίο τσέπης που καταγράφει τον ελληνικό αμπελώνα και τα κρασιά του, ακολουθώντας την πρακτική των σύγχρονων οδηγών οινοτουρισμού.
Δυο λόγια για τη Μαρία Νέτσικα
Η Μαρία Νέτσικα είναι χημικός-οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου και συγγραφέας, και δραστηριοποιείται σε ποικίλους τομείς του οινικού κλάδου. Με βαθιά γνώση και πρωτοποριακή προσέγγιση του αντικειμένου «κρασί και γαστρονομία», δημιούργησε την εταιρεία οινικής επικοινωνίας, προβολής και προώθησης Wine Plus, ανάμεσα στις δραστηριότητες της οποίας είναι η διοργάνωση του Χάρτη των Γεύσεων, της σημαντικότερης οινικής εκδήλωσης στη Βόρεια Ελλάδα, η λειτουργία του Wine Club THESSALONIKI’96, μιας από τις μακροβιότερες λέσχες κρασιού στην Ελλάδα, η πραγματοποίηση σεμιναρίων και εξειδικευμένων γευστικών δοκιμών, η παρουσίαση οινοπαραγωγών και αμπελουργικών περιοχών, η διοργάνωση γαστρονομικών δείπνων και οινογαστρονομικών περιηγήσεων κ.ά.
Είναι επίσης μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιογράφων Οίνου, συνεργάτης σε ποικίλα περιοδικά και websites, μεταξύ των οποίων και το εκπαιδευτικό τμήμα του www.wineplus.gr, ενώ συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου ως γευσιγνώστρια-κριτής.
Έχει συγγράψει τα βιβλία: Ημερολόγιο 2004: Η απόλαυση του κρασιού (2003), Τα μυστικά του κρασιού (2005), Τα κρασιά της Ελλάδας (2006) και Το ημερολόγιο της γεύσης: 2012 (2011), που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις IANOS.
*Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο που επανεκδόθηκε / Επιμέλεια: Ανδρέας Σαμαράς / Εκδόσεις IANOS 2019 / Τιμή 13 ευρώ