Aνακαλύπτουμε τους Γιαζίντι της Βόλβης

Το Ψωμί των Γιαζίντι και η Ιστορία της Νούφα.

Parallaxi
aνακαλύπτουμε-τους-γιαζίντι-της-βόλβη-313107
Parallaxi

Mετά από το σπαρακτικό video που συγκλόνισε μιας “φωνή των Γιαζίντι” που ζει στην Βόλβη έρχεται το νέο βίντεο-οδοιπορικό του SolidarityNow για τις γυναίκες Γιαζίντι της Βόλβης μέσα από το φακό του φωτοειδησεογράφου Γιώργου Μουτάφη.

Η Νούφα, 35 χρονών, είναι μια από τις γυναίκες Γιαζίντι που ζουν στο χώρο φιλοξενίας στη Βόλβη*. Όπως οι περισσότερες γυναίκες, περιμένει με αγωνία την απόφαση για την επανένωση με τον γιο της που ζει στη Γερμανία. Η Νούφα φοράει στο χέρι της ένα βραχιολάκι-φυλαχτό που είναι φτιαγμένο από κόκκινες και άσπρες κλωστές, το οποίο μοιάζει με το δικό μας «Μάρτη». Στη Βόλβη βρίσκεται από τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με την οικογένειά της.

Το SolidarityNow, μέσα από το φακό του φωτοειδησεογράφου Γιώργου Μουτάφη, καταγράφει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της ξεχωριστής εθνοτικής ομάδας των Γιαζίντι. Μαζί τους ανακαλύπτουμε τη διαδικασία της προετοιμασίας και του ψησίματος του παραδοσιακού τους ψωμιού, γνωστό στη γλώσσα τους και ως «νον».

Οι Γιαζίντι είναι μια κουρδική εθνο-θρησκευτική ομάδα -παγκοσμίως υπολογίζονται στους 700.000, με το μεγαλύτερο αριθμό τους να κατοικεί στο βόρειο Ιράκ-, οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν την εθνική συνοχή και την αλληλεγγύη τους παρά τους συνεχείς διωγμούς, τις περισσότερες από 70 γενοκτονίες και την πολυετή καταπίεση που έχουν υποστεί από διαφορετικά καθεστώτα. Από το 2014 έχουν κυνηγηθεί συστηματικά από τον ISIS και διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες.

Παρ’ όλα αυτά, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την πίστη και την κουλτούρα τους, πληρώντας φυσικά πολύ ακριβά το τίμημα.

Σε αυτό το σύντομο βίντεο-οδοιπορικό που παρουσιάζει σήμερα το SolidarityNow, η Νούφα μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Αναμνήσεις από το Ιράκ, όταν η μητέρα της, της έδειξε πώς να φτιάξει ψωμί για πρώτη φορά, αναμνήσεις από το χώμα της πατρίδας της που είναι το πιο κατάλληλο για να κατασκευαστούν οι παραδοσιακοί φούρνοι των Γιαζίντι, γνωστοί και ως «ταντούρ».

Και ύστερα στο σήμερα, οι άνδρες που κατασκεύασαν τους φούρνους και οι γυναίκες που συναντιούνται εκεί για να ψήσουν το ψωμί της εβδομάδας και να πουν τα νέα τους.

Η Νούφα γελάει, συγκινείται, αναπολεί τα παλιά, σκέφτεται το μέλλον και το γιο της που θα συναντήσει στη Γερμανία. Μέσα από την ιστορία της ξετυλίγεται η ιστορία του λαού της, οι αγωνίες, οι φόβοι αλλά και οι ελπίδες τους.

Το SolidarityNow από τον Μάιο του 2017, υποστηρίζει τη Νούφα και όλη την κοινότητα των Γιαζίντι στο Χώρο Φιλοξενίας της Βόλβης μέσω του Προγράμματος των Κέντρων Υποστήριξης Παιδιού & Οικογένειας**.

Από το πρόγραμμα αυτό έχουν υποστηριχθεί και έχουν βρει έναν ασφαλή χώρο περισσότερα από 4.400 παιδιά, γυναίκες και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

*Ο Χώρος Φιλοξενίας της Βόλβης διοικείται από την Ηλιακτίδα σε συνεργασία με τον ΙΑΤΑΠ και τη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

** Το πρόγραμμα Κέντρα Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας υλοποιείται από το SolidarityNow με την υποστήριξη της Unicef και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Civil Protection and Humanitarian Aid Operations/ECHO.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα