Δεν τρέχει κάστανο: Ο μόνος σωστός τρόπος για να το καθαρίσετε
Ανάλογα με την περίσταση.
Εσείς το ξέρατε ότι τα κάστανα πρέπει να καθαρίζονται με συγκεκριμένο τρόπο; Εάν όχι, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!
Ο τρόπος που καθαρίζουμε τα κάστανα, εξαρτάται από το ποια θέλουμε να είναι χρήση τους. Αλλιώς τα καθαρίζουμε αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε ως γαρνιτούρα σε κάποιο φαγητό μας και αλλιώς αν θέλουμε να τα προσθέσουμε σε κάποια γέμιση, σαλάτες ή ρύζι.
Δείτε ακόμη: Σούπερ συνταγή για να βάλεις την κολοκύθα στο πιάτο σου
- Αν τα θέλουμε για γαρνιτούρα σε κάποιο πιάτο
Για να τα χρησιμοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο, πρέπει να μείνουν ολόκληρα. Έτσι, τα καθαρίζουμε με την κλασική μέθοδο: χαράσσουμε ένα «χ» στην βάση τους, με τέτοιον τρόπο, ώστε να κοπεί η σκληρή φλούδα του κάστανου, αλλά παράλληλα να μην κόψουμε βαθιά και καταστρέψουμε την ψίχα του.
Προσθέτουμε τα κάστανα σε αλατισμένο νερό, το οποίο κοχλάζει, μέχρι να ανοίξει κάπως η φλούδα τους και να γίνουν μαλακά στο εσωτερικό τους. Τα καθαρίζουμε προσεκτικά, όσο είναι ζεστά (όχι καυτά!), γιατί αν κρυώσουν, η φλούδα τους γίνεται πολύ σκληρή. Τέλος, τα βάζουμε στην κατσαρόλα ή στο ταψί τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος ή του ψησίματος, για να μην διαλυθούν.
- Αν θέλουμε να τα προσθέσουμε σε γέμιση/ρύζι/σαλάτες
Για να τα προσθέσουμε σε κάποιο από τα παραπάνω, πρέπει να τα κόψουμε σε κομματάκια. Έτσι λοιπόν, με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι, τα κόβουμε στα δύο. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει.
Στη συνέχεια, πιέζουμε με τα δάχτυλά μας το κάστανο, το οποίο πρέπει να βγει εύκολα από την φλούδα του. Αν πάλι, δεν μπορούμε με τα δάχτυλα, τα ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι.
Σημείωση: Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να κρυώσουν, γιατί έτσι η φλούδα τους σκληραίνει περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε τελικά να τα καθαρίσουμε.
Τέλος, τα βάζουμε στο φαγητό που θέλουμε να τα προσθέσουμε και τα μαγειρεύουμε κανονικά. Εναλλακτικά, αν τα θέλουμε μόνο για την σαλάτα, τα βράζουμε σε ελάχιστο αλατισμένο νερό (ή και μέσα σε ζωμό), μέχρι να μαλακώσουν.