Ζαχαράκη: Αναστολή φοιτητικής ιδιότητας 24 μηνών σε όσους συλλαμβάνονται για πράξεις βίας σε πανεπιστήμια
Η Υπουργός ζήτησε από τα ιδρύματα να καταθέσουν ή να επικαιροποιήσουν τα σχέδια ασφαλείας για κάθε ίδρυμα, όπως προβλέπεται ήδη από το 2021
Την απόφαση για αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε όσους φοιτητές συλλαμβάνονται μέσα στα ΑΕΙ για πράξεις βίας, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη κατά την τοποθέτησή της στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που διεξάγεται στη Χαλκιδική. Παράλληλα έδωσε συγκεκριμένες προθεσμίες στις διοικήσεις των ΑΕΙ για να συντάξουν και να εφαρμόσουν τα σχέδια ασφάλειας όπως προβλέπει ο νόμος του 2021.
Η υπουργός Παιδείας είπε στους πρυτάνεις ότι το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια «είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης» και ζήτησε από τους πρυτάνεις να κάνουν με τη σειρά τους τις δικές τους προτάσεις αλλά και να ενεργούν και οι ίδιοι σύμφωνα με τα «εργαλεία» που τους δίνει η νομοθεσία για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών μέσα στα ιδρύματα.
Συγκεκριμένα, βάσει των προθεσμιών που έδωσε η Σοφία Ζαχαράκη στις διοικήσεις των ΑΕΙ, όλα τα Πανεπιστήμια έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και να έχουν θέσει σε λειτουργεία τα συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης, ενώ έως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχουν καταθέσει (ή να επικαιροποιήσουν) τα σχέδια ασφαλείας, βάσει των προβλέψεων του νόμου του 2021.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα συνολικά 24 ΑΕΙ μόλις τα 8 έχουν καταθέσει τα εν λόγω σχέδια ασφαλείας. Πρόκειται για τα ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΑΠΘ, Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΠΑ.ΠΕΙ, Δημοκρίτειο, Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε επίσης και στην οριστική διαγραφή φοιτητών που διαπράττουν σοβαρά παραπτώματα. Όπως είπε, θα υπάρξει αλλαγή στο νόμο ώστε να συγκροτηθεί ένα πειθαρχικό συμβούλιο, σε κάθε πανεπιστήμιο, και όχι σε κάθε σχολή όπως ισχύει τώρα. Επιπλέον θα υπάρχει σαφής πρόβλεψη πως όποιος καταστρέφει μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους θα πληρώνει το κόστος της ζημιάς.
Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους δήλωσαν ότι η υπερπροβολή θεμάτων παραβατικότητας στα ΑΕΙ πλήττει το κύρος των ιδρυμάτων καθώς είναι μεμονωμένες καταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αμαυρώνουν συνολικά το κύρος των δημόσιων πανεπιστημίων και τις προσπάθειες που γίνονται για την αναγνώριση τους στο εξωτερικό.
Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί πρυτάνεις ζήτησαν να αποφευχθούν προσεγγίσεις πολιτικά πολωμένες, που θα μπορούσαν τελικά να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να δημιουργήσουν νέες εντάσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Πηγή: Ieidiseis.gr