Έξι tips για να αποφύγετε την σπατάλη φαγητού στα τραπέζια των γιορτών
Τι προτείνει η η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας.
Με την προτροπή «αυτές τις γιορτές, να θυμάστε ότι το να έχετε αρκετό φαγητό είναι προνόμιο, μην το σπαταλήσετε», η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας δίνει έξι tips ώστε να αποφύγουμε τη σπατάλη τροφίμων στα τραπέζια των γιορτών. Συγκεκριμένα, προτείνει:
#1 Να είστε ρεαλιστές!
Σχεδιάστε εκ των προτέρων και μην ετοιμάζετε φαγητό για 50 άτομα, αν περιμένετε μόνο 5!
#2 Καταψύξτε τα υπολείμματα ή δώστε τα στους καλεσμένους
Εάν μαγειρεύετε πάρα πολύ φαγητό, δεν είναι ντροπή -κάθε άλλο- να δώσετε σε ταπεράκι στους καλεσμένους σας από τις λιχουδιές που τους άρεσαν, να πάρουν μαζί τους φεύγοντας. Ό,τι περισσέψει, βάλτε το αμέσως στην κατάψυξη για άλλη μια μέρα. Γενικά, το φαγητό δεν πρέπει να αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες.
#3 Μετατρέψτε το φαγητό που περίσσεψε στο μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο της επόμενης μέρας
Υπάρχουν πολλές δημιουργικές συνταγές στο διαδίκτυο για τη χρήση φαγητού που περίσσεψε. Μάλιστα, αρκετά πιάτα όπως, γκούλας, fattoush και panzanella ξεκίνησαν από την επιθυμία να μην σπαταληθούν τα φρούτα, τα λαχανικά ή ακόμα και το περιττό ψωμί. Φροντίστε να αποθηκεύσετε τυχόν υπολείμματα στο ψυγείο και να το χρησιμοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.
#4 Τελειώστε τα υπολείμματα πριν φτιάξετε κάτι καινούργιο
Το ένστικτο να φτιάξετε κάτι διαφορετικό για κάθε γεύμα είναι αρκετά σύνηθες, αλλά πριν μαγειρέψετε ένα νέο φαγητό, δείτε αν έχετε κάτι ήδη έτοιμο και εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Εναλλακτικά, μετατρέψτε τα παλιά σας περισσεύματα σε νέο πιάτο. Απλώς θυμηθείτε να αποφύγετε να ξαναζεστάνετε τα τρόφιμα και στη συνέχεια να τα ξαναβάλετε στο ψυγείο αργότερα.
#5 Επιτρέψτε στους καλεσμένους να σερβιριστούν μόνοι τους, ώστε να μπορούν να διαλέξουν όση ποσότητα θέλουν
Όσο ωραίο κι αν είναι να εξυπηρετεί κανείς τους καλεσμένους του, ένας οικοδεσπότης μπορεί να μην υπολογίζει με ακρίβεια πόσο κάποιος θέλει να φάει και συνήθως του παραφορτώνει το πιάτο. Και μια συμβουλή για τα απορρίμματα φαγητού για τους επισκέπτες: όταν ένα γεύμα είναι αυτο-σερβιρισμένο, μην παίρνετε περισσότερα από όσα μπορείτε να φάτε!
#6 Δωρίστε ό,τι δεν χρησιμοποιείτε
Εάν αγοράζετε επιπλέον κονσέρβες, αποξηραμένα προϊόντα ή άλλα μη ευπαθή τρόφιμα που μπορείτε να δωρίσετε, υπάρχουν πολλές τοπικές οργανώσεις αλληλεγγύης που δέχονται ευχαρίστως αυτά τα τρόφιμα. Ελέγξτε στο διαδίκτυο για μέρη κοντά σας που δέχονται δωρεές.
Με πληροφορίες από tvxs.gr
Δείτε επίσης: