Η αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Κορέα!

Ένα από τα πιο κορυφαία και βραβευμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, το γραφείο MAKRIDIS ASSOCIATES, ταξιδεύει αυτές τις μέρες στην Κορέα.

Parallaxi
η-αρχιτεκτονική-της-θεσσαλονίκης-ταξ-130542
Parallaxi

makridis1-vert

Ένα από τα πιο κορυφαία και βραβευμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, το γραφείο MAKRIDIS ASSOCIATES, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελληνική Αρχιτεκτονική και ταξιδεύει αυτές τις μέρες στην Κορέα.

Το γραφείο θα εκπροσωπήσει την Ελληνική Αρχιτεκτονική με τρία έργα του, συμμετέχοντας στην έκθεση “Sustainable Living Spaces in the EU” που θα πραγματοποιηθεί στο Sejong Centre for Performing Arts της Seoul (25-29 Σεπτεμβρίου) και στο Busan Station Plaza του Busan (7-12 Οκτωβρίου), στην Κορέα. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη αειφόρων κτιρίων και πράσινων πρακτικών στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γραφείο MAKRIDIS ASSOCIATES άλλωστε ασχολείται συστηματικά, τα τελευταία είκοσι χρόνια, με τον αειφόρο, ενεργειακό και βιοκλιματικό σχεδιασμό, μελετώντας σε βάθος θέματα κλίματος, προσανατολισμού, ενσωμάτωσης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και οικολογικής δόμησης.

Το γραφείο ιδρύθηκε από τον αρχιτέκτονα Πέτρο Mακρίδη το 1978 ενώ το 2007 ιδρύθηκε η Π. MAKPIΔHΣ + ΣYNEPΓATEΣ Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, με διακριτικό τίτλο MAKRIDIS ASSOCIATES, στην οποία συμμετέχουν ο Πέτρος Μακρίδης, η Ελεάννα Μακρίδου, Αρχιτέκτων, M.Sc., M.A. και ο Θοδωρής Μακρίδης, Αρχιτέκτων, BSc Engineering, M.S.A. Urban Design.

Το MAKRIDIS ASSOCIATES έχει τιμηθεί ανά τα χρόνια με πολλά βραβεία και διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει πετύχει την επαγγελματική αναγνώριση και καταξίωση. Έτσι, εύλογα επιλέχθηκε και θα εκπροσωπήσει την χώρα στην έκθεση της Κορέας.

Τα έργα του Αρχιτεκτονικού γραφείου MAKRIDIS ASSOCIATES που αποτελούν την Ελληνική συμμετοχή είναι:

  1. ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ‘ΑΛΙΚΗ ΠΕΡΡΩΤΗ’ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

perrotti

Η ‘Σπουδαστική Εστία Αλίκη Περρωτή’ είναι ένα έργο που υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανωτέρων Γεωργικών Σπουδών ’Δημήτρης Περρωτής’, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Το 2009, η Διοίκηση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μετά από μια γεναιόδωρη χορηγία της ευεργέτριας Αλίκης Περρωτή, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης Σπουδαστικής Εστίας, για τις ανάγκες στέγασης 100 περίπου σπουδαστών, που θα πρεσβεύει τις αξίες και τη φιλοσοφία της Σχολής για την προώθηση και στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Π. Μακρίδης + Συνεργάτες ανέλαβε το έργο, έχοντας μια πολύχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό οικολογικών-βιοκλιματικών κτιρίων.

AFS_3

Το συγκρότημα της Σπουδαστικής Εστίας αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, ακολουθώντας την κλίση του εδάφους, προκειμένου να ενταχθεί με τον βέλτιστο τρόπο στο περιβάλλον. Τα κύρια χαρακτηριστικά του συμβάλουν στην οικολογική του συμπεριφορά και κατ’ επέκταση στην σημαντική εξοικονόμιση ενέργειας και κατά τον σχεδιασμό υιοθετήθηκαν όλες οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και προβλέφθηκαν πρωτοποριακά μηχανολογικά συστήματα. Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα στην επιλογή οικολογικών υλικών και στην εφαρμογή τεχνολογιών για την εξοικονόμιση νερού.

Το κτίριο μάλιστα βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο στον τομέα κατοικίας, στο διαγωνισμό [B]green για την ανάδειξη υλοποιημένου αειφόρου κτιρίου στην Ελλάδα, το 2011.

  1. ΚΤΙΡΙΟ ΧΑΝΘ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ

MG_5307

Η μελέτη έγινε με ανάθεση, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Αντικείμενό της αποτέλεσε το νέο κτίριο που θα στεγάσει το παράρτημα της Χ.Α.Ν.Θ. στο Ασβεστοχώρι, σε γωνιακό, ιδιόκτητο γήπεδο, συνολικής έκτασης 1.420 m².

Το κτίριο έχει μια απλή, αλλά δυναμική και σύγχρονη μορφή και είναι οργανωμένο θεματικά (χώροι μουσικής – χώροι άθλησης – χώροι αναψυχής), εξασφαλίζοντας ένα περιβάλλον ευχάριστο και οικείο. Εντάσσεται αρμονικά στο γύρω περιβάλλον λόγω του χαμηλού του όγκου, κατ’ επέκταση του υπάρχοντος αστικού ιστού. Χαρακτηρίζεται από απλές γεωμετρικές μορφές και διαφάνεια, με γυάλινες προσόψεις και ανοίγματα τόσο προς τον υπαίθριο χώρο της κεντρικής αυλής, όσο και προς την πλευρά του δρόμου, εξασφαλίζοντας την οπτική συνέχεια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.

Το κτίριο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, το ισόγειο, στον οποίο χωροθετούνται οι κύριοι χώροι και οι είσοδοι του κτιρίου, και το ημιυπόγειο. Η κατακόρυφη επικοινωνία των επιπέδων γίνεται με δύο εσωτερικά κλιμακοστάσια, ενώ προβλέπεται ανελκυστήρας που εξασφαλίζει την πρόσβαση για άτομα μειωμένης κινητικότητας.

χανθ

Η οργάνωση του κτιρίου έγινε με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία του, την ομαδοποίηση των δραστηριοτήτων αλλά και την εύκολη ανάγνωση και αντίληψη του χώρου. Οι διαφορετικές λειτουργίες (διδασκαλία, αναψυχή,  αθλητισμός) ομαδοποιούνται σε διαφορετικές περιοχές του κτιρίου, που οργανώνεται σε πτέρυγες, δημιουργώντας μια εσωτερική πλατεία, που επικοινωνεί με όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Αυτή η εσωστρεφής οργάνωση επιτρέπει τη μερική προστασία της πισίνας αλλά και της πλατείας από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (π.χ. από δυνατούς ανέμους), εξασφαλίζει το φυσικό δροσισμό του κτιρίου κατά τους θερινούς μήνες και προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητα.

Το κτίριο «Κτίριο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων ΧΑΝΘ» βραβεύτηκε το 2013, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στην κατηγορία Έργων Δημόσιας και Κοινής Χρήσης, ως ένα από τα πέντε κορυφαία υλοποιημένα έργα για την πενταετία 2009-2013.

  1. CONTAINER HOUSE

conainerhouse

Το Container House αποτελεί έναν πειραματισμό της μελετητικής ομάδας σε νέες, γρήγορες και ευέλικτες μεθόδους κατασκευής, με έντονα χαρακτηριστικά αειφόρου αρχιτεκτονικής. Πρόκειται μια σχετικά χαμηλού κόστους κατοικία από containers, που βρίσκεται στην Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Η κατοικία των 210m2 υλοποιήθηκε το 2011 μετά από μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική μελέτη με τους σημαντικότερους στόχους του σχεδιασμού: τη δημιουργία μιας σύγχρονης κατοικίας με δυναμικό χαρακτήρα, την αξιοποίηση των χαρακτηριστικών, του προσανατολισμού και της θέσης του οικοπέδου, την απανάχρηση / ανακύκλωση πρωτότυπων ‘’δομικών υλικών’’, την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, αλλά και του κόστους κατασκευής.

Οι Ελεάννα Μακρίδου, Σύλβια Γεωργιάδου και Θοδωρής Μακρίδης συμμετείχαν στην έκθεση BIENNALE Νέων Αρχιτεκτόνων με το έργο “Container House”. Το έργο συμπεριλήφθηκε στα πιο αξιόλογα έργα νέων αρχιτεκτόνων για την περίοδο και παρουσιάστηκε σε έκθεση στου Μουσείο Μπενάκη και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σεπτέμβριος 2015.

container

Όπως φαίνεται από αυτές τις δουλειές του γραφείου, αλλά και το ενεργειακό σπίτι που είχαμε παρουσιάσει εδώ και τα γραφεία του Tap που είχαμε παρουσιάσει εδώ, καθώς και μια σειρά σπουδαία άλλα έργα με εξαιρετικές ενεργειακές και οικολογικές ευαισθησίες, την αειφορία, το καθιστούν ένα από τα κορυφαία στην Ελλάδα. Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο της Θεσσαλονίκης που μας εκπροσωπεί επάξια στο εξωτερικό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα