Το απόλυτα πετυχημένο στοίχημα της Estrella μπαίνει στον πέμπτο χρόνο
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας αυτού του φοβερού μαγαζιού που μπαίνει πια στον πέμπτο χρόνο του και τι παρουσιάζει φέτος;
Εικόνες © Σοφία Λαμπρινοπούλου
Είναι εννιά το πρωί στην Αγίας Σοφίας. Τα περισσότερα μαγαζιά του κέντρου δεν έχουν καν ανοίξει ή είναι άδεια. Στα τραπέζια της Estrella όμως γίνεται το αδιαχώρητο. Όπως και όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τέσσερα χρόνια μετά το άνοιγμα του, αυτό το διάσημο πια μαγαζί της Θεσσαλονίκης, που έχει ήδη αποκτήσει αδελφάκια στην Αθήνα, την Κύπρο, την Κρήτη και ετοιμάζεται να υποδεχτεί και άλλα, που έχει δει το όνομα του να γράφεται με διθυραμβικά άρθρα σε μερικά από τα μεγαλύτερα περιοδικά και εφημερίδες του κόσμου, είναι στην καλύτερη στιγμή του.
Κανείς δεν θα μπορούσε βέβαια να φανταστεί στο ξεκίνημα αυτής της ιστορίας το τι θα ακολουθούσε. Καθώς σερβίρονται μπροστά μας τα νέα πιάτα αυτού του χειμώνα η κουβέντα ξεκινά από αυτό που συνέβη. Η ουρά όσων περιμένουν έξω να μπουν φτάνει στο πεζοδρόμιο και ο Δημήτρης περιγράφει πως αποδόμησε κλασικές συνταγές για pancakes, για burgers, ακόμα και για φακές δημιουργώντας την πιο μοδάτη δημιουργική κουζίνα που σαρώνει στους νέους τόσων πόλεων.
Ένα pancake black forest προσγειώνεται μπροστά μας, ένας κολασμένος πειρασμός, big hit στην Estrella, ένα πειραγμένο burger που η ιδέα του ξεκίνησε στο μαγαζί της Κύπρου αφού είναι φτιαγμένο με τη λογική της σεφταλιάς με σκέπη και χαλούμι και συνοδεύεται από λάχανο τουρσί, η σαλάτα της φακής με τις πιπερίτσες, το αυγό στην κορυφή και το κατσικίσιο τυρί και βέβαια το φετινό σουξέ, το mega hero με το παγωτό και ένα σύννεφο ροζ μαλλιού της γριάς στην οροφή να σε γυρίζει στα παιδικά σου χρόνια!
Τη φαντασία του Κοπαράνη βέβαια επικροτεί πάντα η διάθεση για πειραματισμό της ομάδας των ιδιοκτητών του Estrella που αντιλήφθηκε από την αρχή πως αυτό το παιχνίδι ενηλίκων με την παιδική αθωότητα της λιχουδιάς ήταν το μέλλον του μαγαζιού. Και τον ενθάρρυνε να δημιουργήσει αυτό το μεγάλο κατάλογο με τις ατέλειωτες αποπλανητικές προτάσεις. Που ξεκίνησαν κάποτε από το θρυλικό μπουγατσάν και φτάνουν σήμερα σε νέα συγκλονιστικά πιάτα το φετινό χειμώνα. Με τη λίστα του επόμενου χειμώνα του 2019 ήδη έτοιμη στο μυαλό του ανήσυχου σεφ να περιμένει έγκριση!
Οι σταδιακές προσθήκες και αλλαγές στην κάρτα της Estrella βρήκε ευήκοους ουρανίσκους στους χιλιάδες θαμώνες της Θεσσαλονίκης, Αθήνας και των άλλων πόλεων. Με διαρκείς αλλαγές και στο χώρο της κουζίνας που υποδέχεται τις νέες απαιτήσεις των πιάτων, όπως η περίφημη μηχανή του μαλλιού της γριάς για παράγειγμα η Estrella προχωρά στο μέλλον με προσεκτικά βήματα και επιλεκτικά openings σε περιοχές με επόμενους στόχους την Κηφισιά, την Πάτρα, το Ρέθυμνο, κοκ…
Το μενού του φετινού χειμώνα σαρώνει στα τραπέζια τριγύρω μας και ο Δημήτρης Κοπαράνης νοιώθει χαρούμενος για την ελευθερία που του έδωσαν από την αρχή οι ιδιοκτήτες να πραγματοποιήσει τα πιο τρελά του όνειρα, παντρεύοντας γεύσεις, αισθήσεις και μνήμες που κουβαλάμε.
Ο μύθος της Estrella βέβαια δυνάμωσε τόσο πολύ με τη βοήθεια των social media. Ελάχιστα καφέ ή εστιατόρια στην Ελλάδα έχουν τόσα tag και αναρτήσεις στη διάρκεια μιας ημέρας. Τόσες υπέροχες λαχταριστές εικόνες πιάτων γίνονται αντικείμενο πόθου και πραγματικό κυνήγι θησαυρού για χιλιάδες νέους ανθρώπους κάθε μέρα που επιδιώκουν να μοιραστούν αυτό που δοκίμασαν και να το μοιραστούν με τους φίλους τους!
Ο Κοπαράνης περιγράφει τρελά σκηνικά που έχουν συμβεί αυτά τα 4 πετυχημένα χρόνια, όπως αυτό με τα τρίδυμα που απολαμβάνουν ταυτόχρονα τρία μπουγατσάν. Είναι πολλά τα μυστικά της επιτυχίας αυτού του greatest hit της Θεσσαλονίκης. Το σπουδαιότερο όμως όλων είναι η διαρκής ανανέωση, το ότι το φαγητό ολόφρεσκο παρασκευάζεται πάντα μπροστά στα μάτια σου και ότι κατάφερε να παντρέψει με μοναδικό τρόπο γεύσεις και μνήμες που κουβαλάμε όλη στην pop κουλτούρα του καιρού μας.
*Π. Μελά 48, Θεσσαλονίκη, τηλ 231 027 045 , www.estrella.gr