Η επιστήμη απλά και διασκεδαστικά: Το εγχείρημα της SciCo

Η SciCo στοχεύει να συνεχίσει το έργο της στη βιωματική εκπαίδευση των επιστημών μέσω STEM σε πανελλήνιο επίπεδο.

Parallaxi
η-επιστήμη-απλά-και-διασκεδαστικά-το-ε-556557
Parallaxi

Οι δύσκολοι επιστημονικοί όροι, τα βαριά σχολικά βιβλία, οι περίπλοκοι επιστημονικοί τύποι και οι δυσνόητες θεωρίες συχνά κάνουν πολλούς να αποφεύγουν την επιστημονική γνώση θεωρώντας ότι είναι αδύνατον να την κατακτήσουν και να τη βάλουν στη ζωή τους.

Η SciCo (από το Science και Communication) είναι ένας οργανισμός με στόχο την εκλαΐκευση και προώθηση της επιστήμης στην κοινωνία. Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το 2008.

«Απαρτίζεται από μια ομάδα από ιδιαίτερα ικανά και δημιουργικά άτομα που ξέρουν να κάνουν τη διαφορά. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από έργα με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο τα οποία έχουν γίνει θεσμός τόσο στην ελληνική κοινωνία αλλά και διεθνώς. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία μας. Και βεβαίως από την ανταπόκριση του κόσμου. Εκτιμούμε ότι από την ίδρυσή μας έως τώρα πάνω από 250.000 άτομα έχουν συμμετάσχει ή ενημερωθεί από τις δράσεις μας. Επιπροσθέτως μας έχει αγκαλιάσει ένα δίκτυο άνω των 1000 εθελοντών, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει, εκπαιδευτεί και διασκεδάσει μαζί μας», δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της SciCo, πραγματοποιήθηκαν πολλές αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από την περικοπή κονδυλίων, για λειτουργικά έξοδα, για προσλήψεις προσωπικού και για ερευνητικά προγράμματα.

«Η εκπαίδευση και ο τομέας της παιδείας γενικότερα είναι ο πρώτος που πλήττεται σε κάθε κρίση. Και ο λόγος είναι διότι, λανθασμένα, δεν θεωρείται πρώτιστης σημασίας για την ανάκαμψη. Επί του πρακτέου μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις στον τομέα τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς και στράφηκαν προς άλλους τομείς, όπως πχ στον τομέα της ανεργίας. Όμως, πώς θα δημιουργήσεις θέσεις εργασίας εάν δεν καλλιεργήσεις πρώτα τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες;», επισημαίνει ο ιδρυτής της SciCo στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για να φέρει πιο κοντά την επιστήμη στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα εκείνο που ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η SciCo ξεκίνησε στο YouTube την εκπομπή Celebrity Science. H εκπομπή έχει στόχο να ενημερώσει αλλά και να ψυχαγωγήσει μέσω επιστημονικών θεμάτων.

«Σε κάθε επεισόδιο έχουμε δύο καλεσμένους: έναν/μία celebrity και έναν/μια επιστήμονα, ενώ εγώ παρουσιάζω την εκπομπή. Κάθε φορά επιλέγουμε μία συγκεκριμένη θεματική, για παράδειγμα “η ζωή σε έναν διαστημικό σταθμό”, “αστρονομία”, “γενετική μηχανική”, “artificial intelligence” κ.ά. Ανάλογα με το θέμα προσκαλούμε τον κατάλληλο επιστήμονα και βάζουμε τους celebrities να παίζουν παιχνίδια γνώσεων, όπως παιχνίδια πολλαπλών επιλογών, taboo λέξεων και διάφορα άλλα. Τις σωστές απαντήσεις αφού τελειώσει την προσπάθειά του ο celebrity, τις δίνει ο επιστήμονας. Σε όλα τα επεισόδια γελάμε πολύ κάνοντας την κάθε εκπομπή εκτός από επιμορφωτική και διασκεδαστική. Το περιεχόμενο του “Celebrity Science” το έχουμε συν-δημιουργήσει με το Γιάννη Σαρακατσάνη, σκηνοθέτη, ηθοποιό, καταξιωμένο στον χώρο της κωμωδίας και του body theater», εξηγεί ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος και προσθέτει: «Μέχρι στιγμής έχουμε ανεβάσει 8 επεισόδια με συμμετέχοντες τον Mikeius, τον Ζήση Ρούμπο, τον Λάμπρο Φισφή, τον Γιώργο Χατζηπαύλου, την Λυδία Παπαιωάννου, τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, τη Τζένη Μελιττά και τη Μαίρη Σινατσάκη. Από την πλευρά των επιστημόνων τον Clay Anderson, έναν αστροναύτη της NASA τον “Αστρόνιο”, έναν YouTuber που μιλάει για την αστρονομία, την Μυρτάνη Πιερρή, επίκουρο καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, την Ελένη Κοντογιάννη γνωστή εμβρυολόγο και άλλους. Αυτά τα επεισόδια, με μεγάλη χαρά, έχουμε δει πως πηγαίνουν πάρα πολύ καλά χωρίς να τα προωθήσουμε (organic growth), και αυτό μας δίνει πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Τα έχει αγκαλιάσει ο κόσμος και έχουν δεκάδες χιλιάδες views».

Η SciCo στοχεύει να συνεχίσει το έργο της στη βιωματική εκπαίδευση των επιστημών μέσω STEM (science technology engineering mathematics) σε πανελλήνιο επίπεδο.

«Τα δύο μεγάλα μας έργα στην Ελλάδα στον πυλώνα αυτό είναι το Generation Next και το STEM Stars. Ο στόχος είναι να ενταχθεί επισήμως η διδασκαλία STEM στο σχολικό πρόγραμμα και να αναπτυχθεί το σύστημα τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα από τη σχολική ηλικία. Επίσης είμαστε σε συνεννοήσεις για την ανάληψη παρόμοιων έργων σε αναπτυσσόμενες χώρες κάτι που μας φαίνεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρον αλλά και μεγάλης ευθύνης. Επιπροσθέτως, προσπαθούμε το ετήσιο φεστιβάλ επιστήμης που διοργανώνουμε, το Athens Science Festival (το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί για 7η διαδοχική χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από 1 έως 5 Απριλίου), να έχει όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας αλλά και διεθνές περιεχόμενο. Επίσης, αναπτύσσουμε το διεθνές μας φεστιβάλ επιστήμης που λαμβάνει χώρα σε σταθμούς τραίνων και μετρό σε διάφορες πόλεις του κόσμου (το Mind the Lab), έτσι ώστε να υιοθετηθεί από ακόμα περισσότερες πόλεις», εξηγεί ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: Φαίη Δουλγκέρη/ ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΒΙΝΤΕΟ: Ο Astronio έφερε τον πιο διάσημο αστροφυσικό του κόσμου στο ελληνικό YouTube

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα