Life

Ο Φοίβος Δεληβοριάς έκανε μια «ΜΑΥΡΗ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ;) ΑΝΑΡΤΗΣΗ»

Φοίβος Δεληβοριάς: «Η σελίδα αυτή αναστέλλει κάθε δημοσίευσή της μέχρι να...»

Parallaxi
ο-φοίβος-δεληβοριάς-έκανε-μια-μαυρη-τ-588947
Parallaxi
Εικόνες Facebook @ Φοίβος Δεληβοριάς

Για την απουσία οικονομικής μέριμνας για τον πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, τόσο στα όσα ανακοινώθηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο τις τελευταίες ημέρες -“στον αέρα” είναι τα φεστιβάλ και οι πολιτιστικές διοργανώσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σύμφωνα με τα όσα είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός– αλλά και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν ανά διαστήματα από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, από τα οποία απείχε ουσιαστικά ο καλλιτεχνικός κλάδος και οι άνθρωποι, εργαζόμενοι των τεχνών και του πολιτισμού, κάνει λόγο ο Φοίβος Δεληβοριάς σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο facebook.

Δείτε Σχετικά: Η αδιαφορία, το βαθύτερό τους ενδιαφέρον 

Ο καλλιτέχνης υπό τον τίτλο “ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ;) ΑΝΑΡΤΗΣΗ” εξηγεί την ισχύουσα κατάσταση που επικρατεί στον καλλιτεχνικό χώρο κάνοντας αναφορά σε έναν προς έναν στους λόγους για τους οποίους η σελίδα του στο facebook αναστέλλει κάθε της δημοσίευση μέχρι να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις – αιτήματα. Στο κλείσιμο της ανάρτησής του ο καλλιτέχνης γράφει χαρακτηριστικά πως: “Από δω λοιπόν, σιωπή. Από κάτω τρόμος και θυμός. Και συζητήσεις για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μου. Ελπίζω όχι πράξεις απελπισίας.”

Ο Φοίβος Δεληβοριάς έγραψε:

“ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ;) ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Δύο μέρες τώρα-και για αρκετούς μήνες από τώρα- εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μου (μουσικοί,τεχνικοί,τραγουδιστές, διοργανωτές συναυλιών) ένας ολόκληρος υδροβιότοπος παραγωγικών και δημιουργικών ανθρώπων, είμαστε άνεργοι.

Αυτό το μοιραζόμαστε φυσικά και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται από την πανδημία, έστω κι αν με μια ρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικότητας, εμείς αποκλείεται να ξαναγυρίσουμε στη δουλειά μας μέχρι να βγει το εμβόλιο, κάτι που θα πάρει αρκετούς μήνες.

Το σοκαριστικό όμως είναι ότι αυτή η ξαφνική καταστροφή δεν συνοδεύεται από κανένα -αλλά κανένα!- μέτρο στήριξής μας από την κυβέρνηση. Προτείναμε άπειρα τέτοια μέτρα στο ΥΠΠΟ εγκαίρως τόσο για μας όσο και για τους Οργανισμούς μας. Η μπάλα πετιέται στη νομική εξέδρα. Και έτσι -με πρώτους τους πιο αδύναμους κρίκους οδηγούμαστε στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία, χωρίς καμιά υπερβολή.

Η σελίδα αυτή αναστέλλει κάθε δημοσίευσή της μέχρι α) να ανακοινωθεί εξαμηνιαίο ταμείο ανεργίας που να περιλαμβάνει τους ανθρώπους που δουλεύουν στο θέαμα-ακρόαμα (προτάσεις για το πώς θα γίνει έχουν οι αρμόδιοι στα χέρια τους) β) να ενισχυθεί η έναρξη λειτουργίας της ΕΔΕΜ, που θα σώσει τους στιχουργούς και τους συνθέτες που από το 2013 υποφέρουν (οι αρμόδιοι γνωρίζουν πώς) γ) σαφής και σταδιακός χάρτης επιστροφής μας στη δουλειά, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες.

Είναι σαφές νομίζω πως η διάθεσή μας να προσφέρουμε σε όσους υποφέρουν, φάνηκε τις μέρες του lockdown (η κυβέρνηση το εκμεταλλεύτηκε ήδη αρκετές φορές αυτό). Αυτή τη στιγμή -σε απάντηση- οδηγεί όλους τους ανθρώπους μας και τις οικογένειές τους στον αφανισμό.

Από δω λοιπόν, σιωπή.Από κάτω τρόμος και θυμός.Και συζητήσεις για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μου.Ελπίζω όχι πράξεις απελπισίας.”

Η ανάρτηση στο facebook:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα