Life

Για να μην φοβάται κανένας πλέον στην δουλειά του

"Να βοηθήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας να παραμείνει ανθρώπινο και δυναμικό."

Parallaxi
για-να-μην-φοβάται-κανένας-πλέον-στην-δ-228306
Parallaxi

Πριν από λίγο καιρό είχαμε κάνει εκτενές ρεπορτάζ γύρω από το mobbing και την ηθική παρενόχληση στον χώρο εργασίας πολλών Θεσσαλονικέων, οι οποίοι ανώνυμα εμπιστεύτηκαν τις ιστορίες τους. Μιλώντας με τους αρμόδιους και ψάχνοντας στην βιβλιογραφία γύρω από το σύνδρομο καταλήξαμε πρακτικά σε αδιέξοδο. Μπορείτε να βρείτε ολοκληρωμένο το ρεπορτάζ μας ΕΔΩ.

Τώρα, μία νέα ομάδα έκανε την εμφάνισή της στην Θεσσαλονίκη και το διαδίκτυο, ως νέος φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που προσπαθεί να ενημερώσει και να δώσει λύση σε κάθε εργαζόμενο που σχετίζεται με το σύνδρομο του mobbing.

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες θέλουμε να βοηθήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας να παραμείνει ανθρώπινο και δυναμικό. “MOBILITY 

Ο MOBILITY είναι ο φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την αντιμετώπιση του, άγνωστου στη χώρα μας, φαινομένου του mobbing, της ηθικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Το όραμα των ιδρυτών του για μία ολιστική προσέγγιση στην ποιότητα ζωής στην εργασία αγκαλιάζεται από μία έμπειρη ομάδα η οποία στελεχώνεται από ψυχολόγο, κοινωνικούς επιστήμονες, νομικό και επαγγελματίες υγείας, ο καθένας ξεχωριστά έχει ήδη πολυετή επαγγελματική πείρα στον χώρο του εξαιρετικά χρήσιμη για το έργο του.

Τί είναι το mobbing

Σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε ο Heinz Leyman, ένας από τους εγκυρότερους σύγχρονους μελετητές της ψυχολογίας της εργασίας, το mobbing είναι:

«Μια κατ’ επανάληψη υβριστική συμπεριφορά, εντός ή εκτός της επιχείρησης ή του οργανισμού, που εκδηλώνεται ειδικότερα με ενέργειες, λόγια εκφοβισμού, πράξεις, χειρονομίες, τρόπους οργάνωσης της εργασίας και μονομερή γραπτά κείμενα που έχουν χαρακτήρα ή σκοπό να προσβάλουν την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας του, να θέσουν σε κίνδυνο τη θέση απασχόλησής του ή να δημιουργήσουν εχθρικό, εκφοβιστικό, υποτιμητικό, ταπεινωτικό ή προσβλητικό εργασιακό περιβάλλον για τον ίδιο.»

Στόχος είναι η επιτηδευμένη εξώθηση του εργαζομένου σε παραίτηση μέσω αυτού του ψυχολογικού πολέμου ή ακόμα και η «ανύψωση» της άρρωστης προσωπικότητας του θύτη στα μάτια των υπολοίπων του περιβάλλοντος ή ακόμα και απλά στα δικά του.

Πώς το Mobility βοηθάει στην πράξη

Εκτός από την πλήρη ενημέρωση σχετικά με το φαινόμενο την οποία μπορεί κανείς να βρει στο site του φορέα, το Μοbility πρακτικά βοηθάει με το πρόγραμμα HELP. Ένα εξάμηνο πρόγραμμα υποστήριξης για τα θύματα της εργασιακής παρενόχλησης. Στελεχώνεται από έμπειρο προσωπικό (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και νομικό σύμβουλο) και απευθύνεται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και σε άνεργους που έχουν υποστεί ηθική παρενόχληση στην εργασία τους και χρήζουν υποστήριξης.

Βοηθά στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ατόμου μέσα στην εργασία για την αντιμετώπιση της ηθικής παρενόχλησης και των επιπτώσεων από την έκθεση του ατόμου στη βία μέσα από μία ολιστική προσέγγιση υπηρεσιών, εντελώς δωρεάν. Μπορείτε να βρείτε την υπηρεσία HELP.

Βρείτε το Mobility ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοbbing: Θα μείνει κανένα εργοδοτικό κούτελο καθαρό σε αυτή την πόλη;

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα