Ο Γιώργος Δεληγιάννης φτιάχνει παιχνίδια χωρίς διακρίσεις

Παραλλαγές των αγαπημένων μας παιχνιδιών, για άτομα με αχρωματοψία και προβλήματα όρασης.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
ο-γιώργος-δεληγιάννης-φτιάχνει-παιχν-724268
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Ας συμφωνήσουμε σε κάτι: κάθε παιδί και κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία. Αυτό σκέφτηκε και ο Γιώργος Δεληγιάννης ο οποίος με πολύ μεράκι και αγάπη δημιουργεί παραλλαγές των αγαπημένων μας παιχνιδιών, που μπορούν να αξιοποιηθούν και από άτομα με αχρωματοψία και προβλήματα όρασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντα του άρεσε να αλλάζει γνωστά παιχνίδια, να τα παραλλάσει ή να προσθέτει δικές του εκδοχές. Ήταν οι φίλοι του που τον παρότρυναν να ασχοληθεί με το χόμπι του αυτό.

«Η τελική ιδέα προέκυψε όταν μετακόμισα στη Θεσσαλονίκη. Μένοντας κοντά στην Σχολή Τυφλών, μου κέντρισε το ενδιαφέρον ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων με προβλήματα όρασης που έβλεπα στην περιοχή. Έτσι κάνοντας μια μικρή έρευνα, διαπίστωσα πως δεν υπήρχαν αρκετά παιχνίδια προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους και αποφάσισα να δημιουργήσω μερικά», εξηγεί ο ίδιος στην Parallaxi.

Μέχρι τώρα ο κ. Δεληγιάννης, έχει ετοιμάσει δυο παιχνίδια, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν βλέποντες και από άτομα που έχουν περιορισμένη όραση ενώ άλλα δυο είναι στην διαδικασία ελέγχου και αλλαγών.

Στο εμπόριο υπάρχουν παιχνίδια για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, όμως όπως μας ενημέρωσε ο κ. Δεληγιάννης είναι αρκετά δυσεύρετα και πολύ πιο ακριβά από τα κλασικά παιχνίδια που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

«Η κεντρική μου ιδέα είναι ότι τα παιχνίδια που φτιάχνω να απευθύνονται σε όλο τον κόσμο χωρίς κάποιον φραγμό έτσι ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν. Σκοπός μας είναι να έχουν όλοι πρόσβαση στην διασκέδαση, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Θέλω τα παιχνίδια μου να φέρνουν τους ανθρώπους όσο πιο κοντά γίνεται, χωρίς αποκλεισμούς, να τους κάνουν να συνεργάζονται, να μαθαίνουν και φυσικά να περνάνε καλά την ώρα που παίζουν με αυτά», ανέφερε ο ίδιος.

Μια ακόμα δεξιότητα που προσφέρετε μέσα από τα παιχνίδια που δημιουργεί ο Γιώργος Δεληγιάννης, είναι η δυνατότητα να έρθουν οι παίκτες σε μια πρώτη επαφή με τον κώδικα γραφής και ανάγνωσης braille, όπως γίνεται με το μπιριμπόλεξο. «Αυτό δεν θα γινόταν δυνατό χωρίς την βοήθεια από την σχολή τυφλών Θεσσαλονίκης και τον Γιώργο Καρδελά», τονίζει.

«Στο παιχνίδι κάρτα μια (η γνωστή αγωνιά) έχω χρησιμοποιήσει την μεθοδολογία ColorADD® sistema de identificação de cores para daltónicos που είναι ειδικά σχεδιασμένη για άτομα που έχουν πρόβλημα αχρωματοψίας. 1 στους 12 άνδρες στην Ευρώπη έχει κάποιο είδος αχρωματοψίας. Στην Ελλάδα υποστηρίζεται από το ΝΟΡΙΑΚΙ ΚΑΝΟ laboratories με υπεύθυνο τον Μιχαήλ Λολίδη και το Εργαστήριο προσαρμοσμένης άθλησης / ΣΕΦΑΑ/ ΕΚΠΑ και την διευθύντρια κα Δήμητρα Κουτσούκη».

Επόμενος στόχος είναι, τα παιχνίδια, τα οποία ήδη έχουν αγαπηθεί από εκπαιδευτικούς οργανισμούς και πολλά παιδιά, να κυκλοφορήσουν κοντά στο Πάσχα μέσω crowdfunding. Η ομάδα της Prototypingames βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης για την παραγωγή μεγάλου αριθμού αντιτύπων με σκοπό να μειώσουν το κόστος παραγωγής όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, χωρίς όμως να αλλοιώσουν την ποιότητα του προϊόντος.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα