Life

Η μάχη κατά του εθισμού για τα ναρκωτικά δεν τελειώνει: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι νέοι

Υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ μιλά στην Parallaxi για τη σημασία της ημέρας, τις αλλαγές στο προφίλ των χρηστών και τις επιδράσεις της κατάχρησης ναρκωτικών.

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
η-μάχη-κατά-του-εθισμού-για-τα-ναρκωτικ-706269
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 7 Δεκεμβρίου 1987, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στις επιπτώσεις από τη χρήση ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και για να τιμήσει τον Κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Ο εθισμός δεν είναι ασθένεια. Οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών ακολουθούν ένα μοναχικό ταξίδι, σε δρόμους καλυμμένους από σκόνη, χάπια και καπνό. Βασίζονται στις ουσίες για να αισθανθούν καλύτερα, να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους, να περάσουν λίγες στιγμές ευδαιμονίας σε έναν κόσμο χωρίς έγνοιες και βαρύτητα. Η συναισθηματική ανάγκη για τις στιγμές αυτές να πολλαπλασιαστούν γίνεται μεγαλύτερη, με κάθε χρήση. Έτσι, γεννιέται η εξάρτηση, το ναρκωτικό γίνεται τρόπος ζωής και ο εθισμός γίνεται ανυπέρβλητος, με το σώμα να μην είναι σε θέση να αντισταθεί στην ουσία. Η εξάρτηση αποτελεί ένα σύμπτωμα πίσω από το οποίο βρίσκεται ένας συνδυασμός από αιτίες, ψυχολογικές και κοινωνικές. Όταν το άτομο στερείται την ουσία που έχει συνηθίσει, η έλλειψή της δημιουργεί στον οργανισμό ανεπιθύμητες συνέπειες, με σωματική και συναισθηματική δυσφορία, που μοιάζει στον χρήστη με μαρτύριο.

Την ώρα που ένα νομοσχέδιο ισοπεδώνει ολοκληρωτικά τις δομές εξάρτησης, με τη δημιουργία ενός ιδιωτικού φορέα (ΝΠΙΔ), του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε), κάτω από τον οποίο θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΑΡΓΩ, 18ΑΝΩ), οι ίδιες κάνουν το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουν τους ανθρώπους τους, στον δύσκολο αγώνα της απεξάρτησης.

O Αντώνης Ραφτόπουλος, Υπεύθυνος θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ στη Β. Ελλάδα, μιλά στην Parallaxi για τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών: 

«Σήμερα είναι μία πολύ ιδιαίτερη μέρα για εμάς, τόσο για τα προβλήματα εξαρτήσεων στη χώρα, όσο και για το ΚΕΘΕΑ συγκεκριμένα. Κάθε χρόνο, όπως και φέτος, τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ οργανώνουν εκδηλώσεις με στόχο την προβολή του έργου τους, την έγνοια για τη στήριξη των ατόμων με προβλήματα εξαρτήσεων. Φέτος, διανύουμε τον 41ο χρόνο λειτουργίας της παλαιότερης κοινότητας στην Ελλάδα, του ΚΕΘΕΑ Ιθάκης. Όλα αυτά τα χρόνια γύρω στα 17.000 άτομα έχουν λάβει υποστήριξη και παράλληλα η τηλεφωνική γραμμή 1145 έχει καταγράψει πάνω από 39.000 επαφές, αριθμοί που είναι εξαιρετικά μεγάλοι και δείχνουν όχι μόνο το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τη σημασία της ύπαρξης των δομών μας».

Ο κ. Ραφτόπουλος αναλύει τις αλλαγές στο προφίλ των χρηστών στον τομέα των εξαρτήσεων, που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια: 

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πολλές μετατοπίσεις και διαφοροποιήσεις σχετικά με το προφίλ των ανθρώπων που προσέρχονται στις υπηρεσίες και ζητούν βοήθεια στον τομέα των εξαρτήσεων. Μία γενικότερη τάση η οποία παρατηρείται και την παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, είναι η μείωση των χρηστών των οπιούχων και της ηρωίνης, με την ταυτόχρονη αύξηση των χρηστών της κάνναβης και της κοκαΐνης. Παράλληλα, σημειώνεται μία έξαρση της κατάχρησης νόμιμων ουσιών όπως το αλκοόλ και των εξαρτητικών συμπεριφορών, με την κατάχρηση των τυχερών παιχνιδιών.

Το προφίλ των εφήβων φαίνεται παράλληλα να διαφοροποιείται. Παρατηρείται αύξηση των εφήβων με προβλήματα εξαρτήσεων από παράνομες ουσίες, κυρίως στην κάνναβη και τα διεγερτικά, αλλά και πολύ μεγάλη εμπλοκή με την κατάχρηση εφαρμογών του διαδικτύου ή αλλιώς εξάρτηση από τις οθόνες.

Όλα αυτά είναι φαινόμενα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, δείχνουν προς μια κατεύθυνση και καλούν όλες τους σχετικούς φορείς να προσαρμοστούμε σε αυτές τις μετατοπίσεις με τις υπηρεσίες μας. Για αυτό τον λόγο, στο ΚΕΘΕΑ, έχουμε αξιοποιήσει χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω ΕΣΠΑ και έχουμε οργανώσει δομές για άτομα με ψυχιατρική νοσηρότητα στη Θεσσαλονίκη. Παρέχουμε επίσης υπηρεσίες στο δρόμο (streetwork) με στόχο τη μείωση της βλάβης από την κατάχρηση ουσιών και τέλος έχουμε τη μονάδα κοινωνικής ένταξης».

Πηγή: unsplash

Οι επιδράσεις της κατάχρησης των ναρκωτικών είναι πάρα πολύ σοβαρές και επηρεάζουν όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, βάζοντας ως τελικό όριο την πιθανότητα θανάτου του ανθρώπου», καταλήγει ο κ. Ραφτόπουλος:

«Υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική δραστηριότητα του ατόμου, στην επαγγελματική του ζωή και φυσικά στην υγεία του. Όσο κανείς είναι μέσα στο πλαίσιο της κατάχρησης και της εξάρτησης, το σώμα επηρεάζεται διαρκώς από τις ουσίες και εξασθενεί. Η ψυχική του λειτουργία επηρεάζεται παράλληλα με την εξάρτηση, καθώς πολλές φορές εμφανίζονται ψυχικές διαταραχές. Το οικογενειακό πλαίσιο επηρεάζεται σε τεράστιο βαθμό, γι’ αυτό και το ΚΕΘΕΑ έχει υπηρεσίες που αφορούν τα άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος. Η εργασιακή ζωή παρακωλύεται ως και εξαφανίζεται στις ζωές των ατόμων με προβλήματα εξαρτήσεων. Τέλος, η οικονομική επιβάρυνση που σίγουρα έρχεται με την κατάχρηση και η κοινωνική διάσταση που λαμβάνει ο εθισμός, με το στίγμα, την περιθωριοποίηση και τον εθισμό των χρηστών».

INFO: 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

26/06/2024, 12:00-23:00: Πλατεία Αριστοτέλους. Ενημέρωση κοινού, προβολή των εικαστικών δημιουργιών και των χώρων του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

26/06/2024, 12:00-23:00: Πλατεία Αριστοτέλους. Ενημέρωση κοινού, προβολή των εικαστικών δημιουργιών και των χώρων του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα