Ο καφές, το 19ο υλικό που ανακυκλώνεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Όλο και περισσότερα τα υλικά που συγκεντρώνονται στους ειδικούς κάδους του ΠΑΜΑΚ

Parallaxi
ο-καφές-το-19ο-υλικό-που-ανακυκλώνεται-σ-843862
Parallaxi

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 19είναι πλέον τα υλικά που συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τελευταία προσθήκη τον καφέ, είτε αυτός είναι σε κάψουλες, είτε χύμα.

Για τη συλλογή έχουν τοποθετηθεί δύο ξεχωριστοί κάδοι με ειδική σήμανση, που βρίσκονται στο φουαγιέ, στο ισόγειο του Ιδρύματος. Στον ένα, που έχει καφέ χρώμα, συγκεντρώνονται μόνο χρησιμοποιημένες αλουμινένιες κάψουλες καφέ όλων των τύπων. Για διευκόλυνση οι φοιτητές/τριες μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικές ανακυκλώσιμες στεγανές σακούλες που διατίθενται δίπλα στον κάδο. Για τον χύμα καφέ υπάρχει μικρός λευκός κάδος όπου οι φοιτητές/τριες ρίχνουν μόνο χρησιμοποιημένο καφέ χύμα (φίλτρου, espresso, ελληνικό) που έχουν φέρει σε σακούλα από το σπίτι τους. Εναλλακτικά, υπάρχει και δεύτερος μεγάλος πράσινος κάδος στην αυλή του Πανεπιστημίου, δίπλα στην καφετέρια.

Η ανακύκλωση του καφέ σε κάψουλες γίνεται από γνωστή ιδιωτική εταιρία, ενώ η ανακύκλωση του χύμα καφέ γίνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «InCommOn». Η τελευταία, στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετοχικής ανακύκλωσης «κάΦσιμο», χρησιμοποιεί ένα ηλεκτροκίνητο όχημα για να συλλέγει τον καφέ και να τον μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της όπου τον μετατρέπει σε βιοκαύσιμο, «κλείνοντας έτσι τον κύκλο».

Επιπλέον της προσθήκης του καφέ στα υλικά που ανακυκλώνει, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τη συγκέντρωση του τέταρτου τόνου πλαστικών καπακιών προσέφερε πρόσφατα και 4ο αναπηρικό αμαξίδιο, με αποδέκτη αυτή τη φορά το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου». Το πρόγραμμα δωρεών γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου Θεσσαλονίκης «Keep on moving» και την επίδοση έκανε σε ειδική εκδήλωση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μια σημαντική ποσότητα των καπακιών για το 4ο αμαξίδιο προήλθε από το 28ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, το οποίο τα συγκέντρωσε στο πλαίσιο του «Open School Day 4», ενώ, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συντόνισε για τρεις μήνες την προσπάθεια άλλων 7 σχολείων της περιοχής (19ο, 23ο , 24ο , 27ο και 100ο Δημοτικό, του 2ου Γυμνασίου Τούμπας και του 27ου ΓΕΛ) για τη συλλογή πλαστικών καπακιών. Η πρωτοβουλία είχε τον τίτλο «Less plastic, more life» και κορυφώθηκε στις 8 Μαρτίου 2020, στο ξεκίνημα της πανδημίας, με την κατασκευή του μεγαλύτερου ψηφιδωτού από πλαστικά καπάκια στην Ελλάδα. Η ιδέα ενός σχολείου στο κέντρο της ζωής της γειτονιάς συνεχίζεται και φέτος από το 28ο ΓΕΛ, που θα είναι σημείο ανακύκλωσης για καπάκια.

Όπως επισημαίνεται από τον υπεύθυνο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Άρη Χατζηνικολάου, «τα τελευταία χρόνια το εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει γίνει γνωστό πανελληνίως, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε δέματα με υλικά ανακύκλωσης όχι μόνον από όλη την Θεσσαλονίκη, αλλά και από όλη την Ελλάδα. Τα υλικά είναι κυρίως CD/DVD και πλαστικά καπάκια, για τα οποία ο κόσμος δεν βρίσκει άλλα σημεία ανακύκλωσης. Ενδεικτικό της απήχησης που έχει η προσπάθειά μας, είναι το γεγονός ότι πρόσφατα ήρθαν δύο δέματα με CD/DVD, από το Ηράκλειο της Κρήτης».

Σχολιάζοντας αυτό το γεγονός, ο κ. Χατζηνικολάου τόνισε ότι «αφενός χαιρόμαστε για το ενδιαφέρον του κόσμου και με χαρά θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά που μας στέλνουν, αφετέρου ελπίζουμε σύντομα η δράση ανακύκλωσης αυτών των υλικών να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα, ώστε να γίνεται και πιο τοπικά, που είναι και το ιδανικό. Είμαστε στην διάθεση όλων για ότι βοήθεια μπορούμε να δώσουμε».

??

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι το πρώτο «πράσινο» Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, καθώς έχει πιστοποιηθεί κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο EMAS για τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθεί στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, πιστοποίηση που ξεκίνησε το 2005.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Γραφείου Περιβάλλοντος πιέζοντας εδώ, ή την σελίδα της Περιβαλλοντικής Ομάδας στο FB, πιέζοντας εδώ.https://parallaximag.gr/epikairotita/thessaloniki-kathistiki-kai-podilatiki-diamartyria-gia-tin-katastasi-stous-dromous

Δείτε επίσης :

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα