Και όμως το πάθος σου για τον καφέ, σου κάνει καλό!
Η επιστήμη στηρίζει την σχέση πάθους με την καφεΐνη σου. Νέα δημοσίευση του Harvard συνδέει τον καφέ με την μακροζωία.
Σου αρέσει να πίνεις καφέ και να μην χρειάζεται να δικαιολογηθείς για την ποσότητα καφεΐνης που επιλέγεις να κυλάει σε καθημερινή βάση στο αίμα σου; Τρέχεις με αχρηστευμένα χέρια στους δρόμους γιατί στο ένα προέκταση είναι το κινητό και στο άλλο πάντα ένα πακέτο take away;
Το Harvard λοιπόν, το βασίλειο της παγκόσμιας πανεπιστημιακής κοινότητας δημοσίευσε έρευνα που στηρίζει -τρόπο τινά- τον εθισμό σου.
Επιστήμονες του Harvard δημοσίευσαν στο περιοδικό Circulation έρευνά τους στην οποία αναφέρεται ότι ο καφές συνδέεται με πιο χαμηλό κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας. Μελετώντας διαχρονικά δεδομένα 167.000 γυναικών και 40.000 ανδρών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι «οι άνθρωποι που έπιναν 3-5 φλιτζάνια καφέ (συμπεριλαμβανομένου και ντεκαφεινέ) την ημέρα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν πρόωρο θάνατο.
Είμαστε μία πόλη που αγαπάει την καφεΐνη της, δεν την αποχωρίζεται εύκολα και χωρίς λόγο οπότε κάνε τις δικαιολογίες… επιχειρήματα και άσε την επιστήμη να σε βοηθήσει σε αυτό καθώς αυτή την φορά δεν πρόκειται να σου κόψει κάποια βρώμικα λατρεμένη συνήθεια αφού ανά διαστήματα δημοσιεύει και στηρίζει αυτή την σχέση πάθους.
Σύμφωνα με μελέτη το 2005, ο καφές είναι η πιο άριστη πηγή αντιοξειδωτικών για τον οργανισμό μας . Μάλιστα, ο οργανισμός μας απορροφά σε μεγαλύτερο βαθμό αντιοξειδωτικές ουσίες από τον καφέ παρά από τα λαχανικά .
Η ScienceDaily ανέφερε σε ρεπορτάζ της το 2012 ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον να ελέγξουν τις κινήσεις τους. Ο Ronald Postuma, MD, ο συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης, δήλωσε: «Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν καφεΐνη έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά αυτή η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει την κινητικότητα ανθρώπων που ήδη έχουν την ασθένεια. »
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2006 η οποία περιλάμβανε 125.000 άτομα άνω των 22 ετών έδειξε ότι όσοι πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος – μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο.
Ο Arthur L Klatsky, ο επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στην Guardian : «Η κατανάλωση καφέ φαίνεται να έχει κάποια προστατευτικά οφέλη από την αλκοολική κίρρωση του ύπατος , έτσι όσο περισσότερο καφέ καταναλώνει ένα άτομο τόσο μειώνει τον κίνδυνο να εμφανίσει υπατική κίρρωση » .
Μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχουν περίπου 10 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη . Και προφανώς δεν είναι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας καφεΐνης – καθώς και αναψυκτικά τύπου Κόλα μπορούν επίσης να σας δώσουν μια πολλή καλή δόση καφεΐνης αλλά ωστόσο αυτά συνδέονται με την κατάθλιψη. Ο συγγραφέας της μελέτης Honglei Chen δήλωσε στο Prevention.com ότι ο προφανής λόγος που ο καφές μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα είναι λόγω των καλών αντιοξειδωτικών που περιέχει .
Σε μελέτη που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μεταξύ δύο ή και τεσσάρων φλιτζάνια καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας στους άνδρες και τις γυναίκες κατά περίπου 50%. Ο λόγος σύμφωνα με την έρευνα είναι ο ρόλος του καφέ ο οποίος δρα ως ήπιο αντικαταθλιπτικό βοηθώντας στην παραγωγή των απαραίτητων για την ψυχική και πνευματική υγεία , νευροδιαβιβαστών όπως είναι η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη.
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Brigham, το Νοσοκομείο Γυναικών στις ΗΠΑ καθώς και η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, παρακολούθησαν 112.897 άνδρες και γυναίκες άνω των 20 ετών και κατέληξαν πως οι γυναίκες που πίνουν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος από εκείνες που δεν το κάνουν .
Οι New York Times αναφέρουν πως : «Επιστήμονες και αθλητές έχουν κοινό μυστικό εδώ και χρόνια ότι ένα φλιτζάνι καφές πριν από την προπόνηση , τονώνει την αθλητική απόδοση , ειδικά σε αθλήματα αντοχής όπως είναι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και το ποδήλατο.» Αυτό συμβαίνει γιατί η καφεΐνη αυξάνει τον αριθμό των λιπαρών οξέων στο αίμα, η οποία επιτρέπει στους μύες των αθλητών να απορροφήσουν και να κάψουν τα λίπη με τις καύσεις του οργανισμού ,και κατά συνέπεια εξοικονομούν αποθέματα των υδατανθράκων που θα τους χρειαστούν αργότερα στην άσκηση.
Η κατανάλωση καφέ μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικάνικης Κοινότητας Χημικών . Ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 50 %. Στη συνέχεια, με κάθε επιπλέον φλιτζάνι ο κίνδυνος μειώνεται αναλογικά κατά 7 %.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι διαπίστωσαν ότι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που είχαν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους , εκδήλωσαν την νόσο Αλτσχάιμερ δύο έως τέσσερα χρόνια αργότερα από άλλους με μικρότερα ποσοστά καφεΐνης.
Ο dr.Chuanhai Cao, νευροεπιστήμονας και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Δεν υποστηρίζουμε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ θα προστατεύσει πλήρως τους ανθρώπους από τη νόσο του Αλτσχάιμερ . Ωστόσο, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer ή έστω να καθυστερήσει την εμφάνισή της.”