Featured

Είναι ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα παγκόσμια επιδημία;

Εννιά πράγματα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Parallaxi
είναι-ο-νέος-κοροναϊός-που-εμφανίστηκ-541050
Parallaxi

Ένας νέος ιός, άγνωστος μέχρι στιγμή στην επιστημονική κοινότητα, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες, εμφανίστηκε στην Κίνα και ήδη μεταπήδησε στην Νότια Κορέα. Κάθε εμφάνιση ενός νέου ιού πάντα ανησυχεί τους επιστήμονες που βρίσκονατι σε συναγερμό. Είναι κάτι παροδικό ή πραγματικά επικίνδυνο; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής: 

Τι ακριβώς είναι αυτός ο νέος ιός;  

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για έναν κοροναϊό. Οι κοροναϊοί αποτελούν μία μεγάλη οικογένεια ιών αλλά μόνο έξι έχουν επιβεβαιωθεί ότι προσβάλλουν τον άνθρωπο. Αυτός θα είναι ο έβδομος. Ο πλέον γνωστός είναι ο αυτός που προκάλεσε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο από το 2002 ως το 2003, εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες και στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους.

Είναι η κατάσταση σοβαρή; 

Οι κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν από ένα κοινό κρυολόγημα μέχρι και τον θάνατο. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο νέος ιός είναι κάπου στη μέση αλλά σε καμία περίπτωση τόσο σοβαρός όσο εκείνος που προκάλεσε το 2002 το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο.

Από που προήλθε; 

Κατά πάσα πιθανότητα, παρόλο που και αυτό ελέγχεται, μεταπήδησε από ένα ζώο στον άνθρωπο. Όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν με όλους τους ιούς που υπάρχουν στο ζωικό βασίλειο και δεν τους εντοπίζουμε.

Ποιο ζώο; 

ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σχεδόν όλα τα πρώτα κρούσματα έχουν συνδεθεί με την ψαραγορά της Κινεζικής πόλης του Γιουχάν όπου και πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Μερικά μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά όπως η φάλαινα Beluga μπορούν να μεταφέρουν κοροναϊούς αλλά στην συγκεκριμένη αγορά υπήρχαν και άλλα ζώα όπως κότες, φίδια, νυχτερίδες, λαγοί και νυχτερίδες τα οποία είναι πιθανότερο να κουβαλούσαν τον ιό από το κρέας φάλαινας.

Γιατί στην Κίνα; 

Δεν αποτελεί έκπληξη. Εξαιτίας του μεγέθους της χώρας, της πληθυσμιακής πυκνότητας και της στενής επαφής που πολλές φορές έχουν τα ζώα με τις ανθρώπινες κοινότητες.

Πόσο εύκολη είναι η μετάδοση του; 

Οι Κινεζικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει κρούσμα του ιού που να έχει μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ούτε έχει επιβεβαιωθεί όμως αν αυτός ο ιός έχει την συγκεκριμένη ικανότητα. Αυτό αποτελεί και ίσως την πλέον σοβαρή ανησυχία καθώς οι νέοι ιοί που επηρεάζουν τους πνεύμονες έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν άκρως αποτελεσματικούς τρόπους μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ σχεδόν όλοι οι κοροναϊοί μέχρι στιγμής αποδεδειγμένα μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πόσο γρήγορη είναι η μετάδοση του; 

Αρχικά το ξέσπασμα θεωρήθηκε περιορισμένο όμως από τον Δεκέμβριο και μετά παρουσιάστηκαν αρκετές νέες περιπτώσεις. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 3 νεκροί και 140 νέα κρούσματα με τους επιστήμονες να θεωρούν πως υπάρχουν πολλά ακόμα. Το ξέσπασμα αυξάνει την ανησυχία ενόψει των μαζικών μετακινήσεων για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος κυρίως στις γειτονικές, με την Κίνα, χώρες και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πως έχουν αντιδράσει οι κινεζικές αρχές; 

Όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό αντιμετωπίζονται από τις κινεζικές αρχές με τον ενδεδειγμένο τρόπο προς αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης. Όπως αναφέρει το BBC από τους 763 ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με τα θύματα οι 98 βρίσκονται υπό επιτήρηση. Επιπροσθέτως έχουν ενεργοποιηθεί επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους ταξιδιώτες και όλες οι ψαραγορές έκλεισαν για καθαρισμό και απολύμανση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι είναι πιθανό ένα ευρύτερο ξέσπασμα.

Πόσο ανησυχούν οι ειδικοί; 

Αυτή την στιγμή είμαστε στο ξεκίνημα του ιού και οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες είναι λίγες. Συμπερασματικά είναι πολύ δύσκολο για την επιστημονική κοινότητα να δηλώσει αν ανησυχεί λίγο ή πολύ. Σε κάθε περίπτωση πάντως κάθε ιός που χτυπάει για πρώτη φορά το ανθρώπινο είδος αποτελεί αυτομάτως και έναν λόγο ανησυχίας με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως από την στιγμή που αναπαράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να δημιουργήσει και μεταλλάξεις που ενδεχομένως να τον μετατρέψουν σε κάτι πιο επικίνδυνο.

Διαβάστε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα