Πώς τα αδέσποτα ζώα της Ρωσίας γίνονται τα αθώα θύματα του Μουντιάλ

Η δραματική ιστορία των αδέσποτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου με λίγα λόγια.

Parallaxi
πώς-τα-αδέσποτα-ζώα-της-ρωσίας-γίνοντα-323874
Parallaxi

Στη Ρωσία υπάρχουν αυτή την στιγμή πάνω από 2 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά. Από την πτώση του Κομμουνισμού και μετά, η χώρα απέκτησε τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα, με τον κόσμο να μην μπορεί να συντηρήσει κατοικίδια λόγω οικονομικών προβλημάτων. Αργότερα, όταν η οικονομία ανέκαμψε και ο κόσμος άρχισε να πετά φαγητά στα σκουπίδια τα αδέσποτα σκυλιά βρήκαν εύκολα την τροφή τους.

Διαβάστε επίσης: Τα διάσημα αδέσποτα της Θεσσαλονίκης

Η Ρωσία φιλοξενεί σε λιγότερο από ένα μήνα το Μουντιάλ. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι Δήμοι κάνουν διαγωνισμούς ώστε εταιρείες να αναλάβουν να μαζέψουν τα αδέσποτα από τους δρόμους και να τα μεταφέρουν σε ειδικά καταλύματα. Το πρόβλημα αρχίζει όταν γνωστοποιούνται οι τρόποι με τους οποίους γίνεται αυτό το μάζεμα, οι οποίο ποικίλλουν, όμως οι περισσότεροι περιλαμβάνουν είτε τη δηλητηρίαση με φόλα, είτε πυροβολισμό με ηρεμιστικά βέλη ενώ στη συνέχεια τα οδηγούν σε διάφορα μέρη για να τους κάνουν ευθανασία.

Πίσω από τα καλοφωτισμένα στάδια, τους πανηγυρισμούς, τα χρώματα και τους φιλάθλους πάντα θα βρίσκεται μια πονεμένη ιστορία. Όπως πριν μερικά χρόνια στη Βραζιλία, με τις φαβέλες και το αλκοόλ, η FIFA ανάγκασε τη Βραζιλία να αλλάξει τους νόμους της για το αλκοόλ μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τις χορηγούς εταιρείες της. Όπως τώρα με τα σκυλιά. Όπως θα γίνει στο Κατάρ, σε 4 χρόνια από σήμερα.

Καθώς οι διαδηλωτές παροτρύνουν τη ρωσική κυβέρνηση να μην χρηματοδοτήσει τη δολοφονία αδέσποτων σκύλων στις πόλεις της Ρωσίας που θα γίνει φέτος το μουντιάλ “Fifa World Cup Russia”, η Παγκόσμια Κοινότητα  Ευαισθητοποίησης για τα ζώα σε συνεργασία με  διασώστες και εθελοντές, προσπαθεί να σώσει και να δώσει στέγη σε όσα περισσότερα αδέσποτα μπορεί.

Η ιστορία των αδέσποτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι πιθανώς ένα μείγμα από ζοφερή πραγματικότητα και μακάβρια εκπλήρωση της επιθυμίας για δυτικοποίηση αυτής της ξεχωριστής χώρας, που ταιριάζει γάντι σε μια ευρύτερη θλιβερή εικόνα για το υποτιθέμενο μεγαλείο του πανέμορφου αυτού παιχνιδιού. Ολόκληρος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει καταστραφεί, και δεν έχει καμία ομοιότητα με με αυτό που είχαν στο νου τους οι δημιουργοί του.

Το τουρνουά ανά καιρούς έχει διεξαχθεί σε χώρες οι οποίες δε δείχνουν και πολύ ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν ήταν ποτέ οπαδός του ποδοσφαίρου,  προτιμά περισσότερο το χόκει, όπως άλλωστε και οι συμπατριώτες του. Σχεδόν οι μισοί Ρώσοι δεν σκοπεύουν να παρακολουθήσουν το τουρνουά καθόλου.Επίσης λίγοι τουρίστες σκέφτονται τη Ρωσία ως έναν ελκυστικό προορισμό για ένα mini-break.

Xάρη στον συνδυασμό της διεθνούς ανησυχίας και της εγχώριας αδιαφορίας, οι πωλήσεις εισιτηρίων μειώθηκαν κατά μισό εκατομμύριο σε σύγκριση με τη Βραζιλία πριν από τέσσερα χρόνια. Η διοργάνωση απλώς πλέον αποτυγχάνει να δημιουργήσει όλο αυτό το κλίμα και το συναίσθημα με τον τρόπο που το έκαναν παλιότερα οι προκάτοχοι της.

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς φτάσαμε στο σημείο το ποδόσφαιρο -ένα παιχνίδι που απλά κλοτσάς μια μπάλα με σκοπό να τη βάλεις στα δίχτυα- να γίνει πρόσχημα για βιομηχανική διαφθορά, “βρώμικες” γεωπολιτικές συμφωνίες και για τη σφαγή σκύλων; Πώς είναι δυνατόν να έχει μετατραπεί μια μεγάλη αθλητική εκδήλωση σε καρναβάλι μιζέριας;

Με λίγα λόγια, πώς το Παγκόσμιο Κύπελλο έγινε τόσο αποκρουστικό; Στο βωμό του χρήματος και του συμφέροντος όλα αλλάζουν, και πολλά μπορούν να συμβούν για φανεί πιο όμορφη η εικόνα μιας πόλης και να τραβήξει περισσότερους τουρίστες.

Πηγή: Prospect Magazine, με την υπογραφή του Jonathan Liew 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα