Life

Κουίζ: Πόσο κινδυνεύουν τελικά τα προσωπικά σου δεδομένα;

Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις που μπορούν να διασώσουν τα data σου.

Parallaxi
κουίζ-πόσο-κινδυνεύουν-τελικά-τα-προσ-309988
Parallaxi

Μόλις πριν λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η πρώτη μαραθώνια κατάθεση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενώπιον των Αμερικανών Γερουσιαστών. Για πέντε ολόκληρες ώρες ο mister Facebook στάθηκε μπροστά στους εκπροσώπους του Κογκρέσου και κλήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το μεγάλο σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων.

Ήδη από χθες η απολογία του ιδρυτή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης δόθηκε στη δημοσιότητα. «Δεν είχαμε κατανοήσει το εύρος της ευθύνης μας και αυτό ήταν μεγάλο λάθος», έλεγε στην γραπτή κατάθεση που κοινοποιήθηκε στα Μέσα από την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Ήταν δικό μου λάθος και ζητάω συγγνώμη».

Επιπλέον, σήμερα οι χρήστες του μέσου έχουν κηρύξει 24ωρο μποϋκοτάζ στο Facebook μέσω της καμπάνιας Faceblock, ως μια κίνηση αντίδρασης για τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων από την εταιρεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμβουλές για την προστασία της ιδιωτικότητάς μας στην απέραντη «θάλασσα» του διαδικτύου είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που μας βοηθά να προασπίσουμε την ψηφιακή μας ασφάλεια απέναντι στην εκτός ορίων έκθεση των δεδομένων μας. Σύμφωνα με το περιοδικό TIME, οι παρακάτω πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις είναι ένας εύκολος και γρήγορος οδηγός:

#1 Ξέρεις ποιες εφαρμογές τρίτων έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σου στο facebook; 

Αν απάντησες ΟΧΙ, τότε πήγαινε στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές και Ιστότοποι και δες σε ποια apps έχεις παραχωρήσει πρόσβαση. Από εκεί μπορείς να επιλέξεις την εθελοντική διαγραφή σου, αλλά είναι πιθανό να πρέπει να επικοινωνήσεις με την εκάστοτε εφαρμογή, είτε μέσω ενός μηνύματος είτε μέσω μιας ειδικής φόρμας στο site τους, για να είσαι σίγουρος ότι απαλλάχτηκες μια και καλή.

#2 Διαγράφεις συχνά το ιστορικό σου στη Google;

Αν απάντησες ΟΧΙ, τότε μπορείς με ένα κλικ ΕΔΩ να προχωρήσεις στη διαγραφή του ιστορικού για τον Google λογαριασμό σου. Κάνοντας συχνά αυτή τη διαδικασία, θα αποτρέψεις τον κολοσσό από το να κόβει και να ράβει τις διαφημίσεις στα μέτρα σου.

#3 Ελέγχεις ποιος βλέπει τις δημοσιεύσεις σου στο facebook;

Αν απάντησες ΟΧΙ, θυμήσου ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις σε ποιον κοινοποιείς τις αναρτήσεις σου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Να προτιμάς την επιλογή «Φίλοι» σε σχέση με την επιλογή «Δημόσια» και ακόμη καλύτερα, κάνε τον κόπο και δημιούργησε λίστες φίλων που θα αποτελούν το ελεγχόμενο κοινό σου.

#4 Επιτρέπεις στη Google να αποθηκεύει το Ιστορικό Τοποθεσίας σου;

Αν απάντησες ΝΑΙ, τότε μπορείς με ένα κλικ ΕΔΩ να διαγράψεις το ιστορικό των σημείων όπου βρέθηκες και σε «ανακάλυψε» η Google, έτσι ώστε να μην παρέχεις τη δυνατότητα να σου προτείνει μέρη που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από σένα.

#5 Επιτρέπεις στο Facebook να αναγνωρίζει το πρόσωπό σου για tag στις φωτογραφίες;

Αν απάντησες ΝΑΙ, τότε μπορείς εύκολα να το απενεργοποιήσεις πατώντας ΕΔΩ (όταν πλέον αυτό το εργαλείο ενεργοποιηθεί ως διαθέσιμη επιλογή). «Ποιοι βλέπουν προτεινόμενες ετικέτες όταν ανεβαίνουν φωτογραφίες με άτομα που σας μοιάζουν;». Σε αυτή την ερώτηση η απάντησή σου θα πρέπει να είναι «κανείς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ πέντε επιπλέον tips για να προστατεύσεις τα προσωπικά σου δεδομένα στο facebook

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα