Μετατρέποντας την ατμοσφαιρική ρύπανση σε κομψά πλακάκια δαπέδου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως ετησίως, αλλά δεν την παίρνουμε τόσο σοβαρά όσο τον Covid-19.

Parallaxi
μετατρέποντας-την-ατμοσφαιρική-ρύπα-818885
Parallaxi

Ως ένας 10χρονος που ζούσε στη Βομβάη, ο Ανγκάντ Νταριάνι συχνά δυσκολευόταν να αναπνεύσει κατά τη διάρκεια αγώνων ποδοσφαίρου λόγω της πυκνής αιθαλομίχλης που περιέβαλλε την ινδική μεγαλούπολη. Ο πολύ μολυσμένος αέρας φαινόταν να επιδεινώνει το άσθμα του.

“Όταν έπαιζα έξω στη Βομβάη, πάντα έβηχα λόγω της ρύπανσης”, λέει ο Νταριάνι, ο οποίος είναι τώρα 23 ετών. “Μεγαλώνοντας είχα άσθμα. Αυτό επιβράδυνε την ικανότητά μου να κάνω σπριντ στο γήπεδο ποδοσφαίρου”.

Η Ινδία έχει τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο και σε αυτήν οφείλεται ο θάνατος ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο. 

Credit: Angad Daryani

Τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα λεπτών σωματιδίων γνωστά ως PM2.5, έχουν συνδεθεί με πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις και είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις γνωστικές λειτουργίες και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση με PM2.5 προκάλεσε περίπου 54.000 πρόωρους θανάτους στο Νέο Δελχί το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση της Greenpeace της Νότιας Ασίας.

“Στην Ινδία, παρατηρείς μια μεγάλη διαφορά στα επίπεδα ενέργειας που καταναλώνεις, σε σύγκριση με τις πόλεις των ΗΠΑ”, λέει ο Νταριάνι.

“Κουράζεσαι με το που ξυπνάς λόγω της ρύπανσης”. Η ατμοσφαιρική ρύπανση επίσης συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ένα σημαντικό συστατικό του PM2.5 είναι ο μαύρος άνθρακας, ο οποίος μπορεί να απορροφήσει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο από το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι ειδικοί λένε ότι η μείωση των ρύπων όπως ο μαύρος άνθρακας θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Επηρεασμένος από τη δική του εμπειρία ο Νταριάνι ανήκει στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό επιχειρηματιών που ελπίζουν να καθαρίσουν τον ουρανό της Ινδίας.

Η λύση του είναι να συλλάβει την αιθάλη και άλλα ρυπογόνα σωματίδια σε δοχεία, ώστε να μετατραπούν σε κάτι χρήσιμο όπως τα κεραμίδια.

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε επίσης πόσο επείγουσα είναι η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντιμετωπίζοντάς την ως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς και ως κλιματική απειλή, λέει ο Νταριάνι.

“Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει επτά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, αλλά δεν την παίρνουμε τόσο σοβαρά όσο τον Covid-19”, σημειώνει.

Πέρυσι, η πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, κατέγραψε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σωματιδίων PM2.5 μέχρι σήμερα, 14 φορές πάνω από το ασφαλές όριο που ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο επικεφαλής υπουργός του Νέου Δελχί κατηγόρησε την ατμοσφαιρική ρύπανση για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού εκείνη την εποχή. Αρκετές μελέτες δείχνουν τώρα ότι τα επίμονα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να έχουν αυξήσει σημαντικά τους θανάτους από τον Covid-19.

Μια αύξηση PM2,5 μόλις 1 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αντιστοιχεί σε μια αύξηση 15% στους θανάτους από Covid-19 στις πόλεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

“Για κάθε μικρή αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υπάρχει σημαντική αύξηση στους θανάτους”, λέει ο Aaron Bernstein, διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα, την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Για τον Νταριάνι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο- η Ινδία πρέπει να μειώσει επειγόντως την ρύπανση για να προστατεύσει την υγεία των ανθρώπων.

“Η μετατροπή όλων των οχημάτων σε ηλεκτρικά θα πάρει τουλάχιστον 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πόλεις θα πνιγούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση”, προσθέτει.

“Πρέπει να καθαρίσουμε τον αέρα με υπερτοπικό τρόπο”.

Η λύση του στο πρόβλημα είναι απίστευτα απλή- η ανάπτυξη ενός συστήματος χαμηλού κόστους που μπορεί να συλλάβει τη ρύπανση ώστε να την μετατρέπει σε κάτι άλλο.

Ενώ σπούδαζε μηχανικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας στις ΗΠΑ, ο Νταριάνι σχεδίασε ένα σύστημα καθαρισμού εξωτερικού χώρου που απομακρύνει σωματίδια και άλλους ρύπους από τον αέρα. Η συσκευή απορροφά τα ρυπογόνα σωματίδια και τα συλλέγει σε ένα δοχείο, αφήνοντας στη θέση τους καθαρό αέρα.

Αφού σχεδίασε την πρώτη του συσκευή, ο Νταριάνι λάνσαρε το νεοσύστατο Praan το 2017 με στόχο την κατασκευή ενός προσιτού και ευέλικτου καθαριστή εξωτερικού αέρα. Οι συσκευές του Praan έχουν ύψος 176 εκατοστά και μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν σε λαμπτήρες δρόμου, πολυκατοικίες και σχολεία.

Δύο συσκευές κοστίζουν λιγότερο από το τελευταίο iPhone Pro, που πωλούνται στην Ινδία για 1.830 $ , προσθέτει ο ίδιος.

Τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν καθαριστές εσωτερικών χώρων ξοδεύουν περίπου 100.000 $ ετησίως σε φίλτρα, λέει. “Για να επεκτείνω αυτήν την τεχνολογία σε πόλεις σε όλη την Ασία, συνειδητοποίησα ότι η συσκευή έπρεπε να είναι χωρίς φίλτρο.”

Μια συσκευή καθαρισμού που αναπτύχθηκε από τον Νταριάνι μπορεί να αποθηκεύει 11.540 κυβικά εκατοστά ρύπων. Ο θάλαμος συλλογής χρειάζεται άδειασμα κάθε δύο έως έξι μήνες, ανάλογα με το πόσο μολυσμένος είναι ο εξωτερικός αέρας. Αλλά αντί να πετάξουν απλώς τους ρύπους που έχουν συλληφθεί, ο Νταριάνι και η ομάδα του αποφάσισαν να τον αξιοποιήσουν.

Αντ ‘αυτού, ο άνθρακας που συλλαμβάνεται στα δοχεία δίνεται σε μια άλλη ινδική εταιρεία που ονομάζεται Carbon Craft Design, η οποία χρησιμοποιεί τους ρύπους σε σκόνη για να δημιουργήσει κομψά, χειροποίητα διακοσμητικά πλακάκια δαπέδου. Οι ρύποι άνθρακα λειτουργούν σαν μια χρωστική που συνδυάζεται με απόβλητα πέτρας από λατομεία και ένα συνδετικό μέσο όπως πηλός ή τσιμέντο, πριν κοπεί σε λεπτά σχέδια. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία σχεδίων δαπέδου με πλακάκια σε εστιατόρια, καταστήματα και ξενοδοχεία.

Το Praan ολοκλήρωσε πρόσφατα τον πρώτο του γύρο επενδύσεων, συγκεντρώνοντας 1,5 εκατομμύρια δολάρια από Αμερικανούς και Ινδούς επενδυτές. Ο Νταριάνι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτή τη χρηματοδότηση για να εκτελέσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, αναπτύσσοντας συσκευές σε σχολεία, ξενοδοχεία και βιομηχανικά έργα σε όλη την Ινδία αυτό το φθινόπωρο.

Ελπίζει επίσης να κάνει διαθέσιμη την τεχνολογία εκτός Ινδίας τα επόμενα χρόνια και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη συσκευή από τη Νότια Κορέα και το Μεξικό. Αυτό που προέχει για τον ίδιο είναι ότι θα εξασφαλιστεί το γεγονός ότι η συσκευή θα είναι προσιτή.

“Πολλές από τις πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου είναι από τις φτωχότερες”, λέει ο Daryani.

“Οι φτωχοί εργάζονται σε εργοστάσια, χτίζουν δρόμους και υποδομές και χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να φτάσουν στη δουλειά τους. Ζουν και εργάζονται στα πιο μολυσμένα περιβάλλοντα”. Τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στην Ινδία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από ατμοσφαιρική ρύπανση, παρά το γεγονός ότι δεν την παράγουν οι ίδιοι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

“Οι άνθρωποι με χαμηλό είσοδο, παρά το γεγονός ότι δεν παράγουν πολύ ατμοσφαιρική ρύπανση, αντιμετωπίζουν δυσανάλογο αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από άλλες πηγές”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Narasimha Rao, αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο Yale School of Environment.

Ο Νταριάνι έχει επίσης ξεκινήσει να σχεδιάζει μια νέα συσκευή που μπορεί να συλλέξει διοξείδιο του άνθρακα. Ελπίζει να έχει μια συσκευή που να μπορέσει να αφαιρέσει έναν τόνο CO2 από τον αέρα μέχρι το τέλος του έτους και θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε πάρκα ή σε βιομηχανικές περιοχές στην Ινδία.

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από πελάτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους στο μηδέν έως το 2050.

“Οι μελλοντικές γενιές πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν μέλλον”, καταλήγει.

*Μετάφραση άρθρου του BBC: How India’s air pollution is being turned into floor tiles – Isabelle Gerretsen

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα