Featured

Μια ελληνική βιβλιοθήκη αποδεικνύει το μεγαλείο της (και) στην covid- εποχή!

Η βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας αποτελεί μια πολιτιστική «άγκυρα», έναν φάρος της γνώσης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας

Στέλλα Παϊσανίδη
μια-ελληνική-βιβλιοθήκη-αποδεικνύει-721177
Στέλλα Παϊσανίδη
μουσειοσκευές
Εικόνα: Μουσειοσκευές

Mια πολιτιστική «άγκυρα», ένας φάρος της γνώσης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας είναι, θα έλεγε κανείς η βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, που εδώ και χρόνια προσφέρει αδιάλειπτα τα κατάλληλα εφόδια στις νέες γενιές πολιτών.

Ένας αληθινός ναός αναγνωσμάτων για τους λάτρεις της, με «πράσινη» αρχιτεκτονική και βλέμμα στραμμένο κυρίως σε παιδιά και εφήβους.

Γι’ αυτό και η βιβλιοθήκη διαθέτει την πιο εξειδικευμένη συλλογή για τη συγκεκριμένη μερίδα αναγνωστών με κορυφαίες επιλογές εγχειριδίων για τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη γεωγραφία.

Έφηβοι σε πρόγραμμα πληροφοριακής παιδείας

Ένα φιλόξενο περιβάλλον με χώρους πλήρως ανακαινισμένους, όπου οι μικροί φίλοι μπορούν να βρουν σχολικά βοηθήματα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, πολλά παιδικά βιβλία στην αγγλική γλώσσα, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία επιτραπέζιων παιχνιδιών και υπολογιστών για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

«Από το 2015, που άνοιξε τις πύλες της στο κοινό, η βιβλιοθήκη διαγράφει μια συνεχώς εξελισσόμενη πορεία με πρωτότυπες ιδέες και εξωστρέφεια προς τις νέες τεχνολογίες», μου λέει η διευθύντρια της βιβλιοθήκης, Θεόπη Κατσιαμάνη και συμπληρώνει: «Mε την τεχνολογία των οπτικών ινών εξασφαλίζονται  μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης με φίλους και συνεργάτες σε κάθε μέρος του πλανήτη».

εγκαίνια βιβλιοθήκης
Εικόνα: Από τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης

Για τα ψηφιακά «άλματα» που πέτυχε η βιβλιοθήκη, η κ. Κατσιαμάνη τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η Βιβλιοθήκη  φιλοξενεί στη βάση της, την ψηφιακή συλλογή των χειρόγραφων κωδίκων της Ιεράς Μονής Ρουσάνου των Μετεώρων. Το έργο αυτό ανέλαβε το 2019, σε συνεργασία με το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ και την Ιερά Μονή. Σκοπός του έργου ήταν η διατήρηση των κειμηλίων πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ η συλλογή είναι στη διάθεση της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, και όχι μόνο, μέσω της σελίδας του ηλεκτρονικού καταλόγου της Βιβλιοθήκης (https://opac.kalambakalibrary.org/)».

ψηφιοποίηση χειρογράφων
Εικόνα από την παρουσίαση της ψηφιοποίησης χειρογράφων

Όπως μαθαίνω από τη διευθύντρια, η βιβλιοθήκη είναι η πρώτη στην Ελλάδα που απέκτησε τις περίφημες μουσειοσκευές.

«Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που σκοπό έχουν να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στο κόσμο του Μουσείου. Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας έχει δύο βαλίτσες στην κατοχή της, η μια αφορά  τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και η άλλη την Αρχαία Ελληνική Κεραμική. Περιέχουν αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό και εικαστικά παιχνίδια, μέσω των οποίων τα παιδιά αποκτούν πολύτιμες γνώσεις με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο», εξηγεί η διευθύντρια γεμάτη υπερηφάνεια.

μουσειοσκευές
Εικόνα: Μουσειοσκευές

Όμως, αυτή εδώ η βιβλιοθήκη μοιάζει να ξεχωρίσει και για όλα εκείνα που πέτυχε εν μέσω πανδημίας.

Ο τρόπος λειτουργίας της βιβλιοθήκης, καθώς και οι προσφερόμενες υπηρεσίες της πληροφορούμαι πως άλλαξε πρόσφατα εξαιτίας της Covid- 19.

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποί της κατόρθωσαν να μεταφέρουν διαδικτυακά την πλειονότητα των προγραμμάτων που πραγματοποιούνταν, χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο η ομαλή ροή τους.

Τέτοιου είδους προγράμματα αποτελούν τα εξ΄αποστάσεως εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, η λέσχη ανάγνωσης αγγλικής γλώσσας, τα μαθήματα ρομποτικής σε συνεργασία με σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απομακρυσμένων χωριών του Δήμου Μετεώρων, το πρόγραμμα πληροφοριακού γραμματισμού σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάντα με τη χρήση ψηφιακών πλατφόρμων τηλεκπαίδευσης.

«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είχαμε την ευκαιρία να απευθυνθούμε σε μεγαλύτερο κοινό και να έρθουμε σε επαφή με πολιτιστικούς οργανισμούς και επιστήμονες από κάθε σημείο του ελλαδικού χώρου. Πραγματοποιήθηκαν πολλές τηλεδιασκέψεις ποικίλης θεματολογίας όπου φιλοξενήθηκαν ψυχολόγοι, ιατροί, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί», προσθέτει η διευθύντρια.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης με τίτλο «Κάνουμε την απόσταση μικρότερη», το οποίο αφορά σε δανεισμούς βιβλίων σε απομακρυσμένα Δημοτικά σχολεία της περιοχής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος και σύμφωνα με την κ. Κατσιαμάνη, δίνεται η δυνατότητα σε κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών της περιφερειακής ενότητας του Δήμου να δανειστούν βιβλία.

«Όσοι κάτοικοι δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη της Βιβλιοθήκης, επικοινωνούν με τη Βιβλιοθήκη δίνοντας τα απαραίτητα δεδομένα ταυτοποίησης τους και η κάρτα μέλους αποστέλλεται μαζί με τα βιβλία», λέει χαρακτηριστικά η διευθύντρια σχετικά με το πρόγραμμα και συνεχίζει:

«Η αποστολή των βιβλίων γίνεται με όχημα και οδηγό του Δήμου Μετεώρων, ενώ στη συνέχεια παραλαμβάνονται από τους Προέδρους Πολιτιστικών Συλλόγων, των εκάστοτε Τοπικών Κοινοτήτων και διανέμονται σε κάθε αναγνώστη. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για κατοίκους της πόλης της Καλαμπάκας που αδυνατούν να βγουν από την οικία τους (ευπαθείς ομάδες, άτομα με κινητικές δυσκολίες)».

Κάπως έτσι, σκέπτομαι, η βιβλιοθήκη αυτή δίνει μια γροθιά στους αναγνωστικούς περιορισμούς της πανδημίας, υπενθυμίζοντάς μας πως οι αποστάσεις μπορούν πάντα να εκμηδενίζονται.

Κάπως έτσι, επίσης, η βιβλιοθήκη υπηρετεί τον σκοπό ύπαρξής της, που δεν είναι άλλος από το να προσφέρει εκπαίδευση, πρόσβαση, δυνατότητα σε όλους.

Στο τέλος της κουβέντας μας, η διευθύντρια υπογραμμίζει πως η βιβλιοθήκη χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Επιμορφωτική, Λογοτεχνική Και Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καλαμπάκας (KDK) και λειτουργεί υπό την διεύθυνσή της.

Είναι στο σημείο αυτό πάντοτε που αναρωτιέμαι πότε τελικά το κράτος θα βρει εκείνους τους πόρους για την οικονομική στήριξη αξιέπαινων έργων, όπως αυτό της βιβλιοθήκης Καλαμπάκας.

Και επειδή φως στον ορίζοντα δε φαίνεται, προς το παρόν αρκούμαι στα αισιόδοξα λόγια της κ. Κατσιαμάνη, που υποδεικνύουν πως η σπουδαία αυτή προσπάθεια όχι μόνο δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται στο έπακρο με όνειρο να “αγγίξει” περιοχές πολύ μακριά από την Καλαμπάκα.

«Το όραμά μας για την Βιβλιοθήκη ήταν πάντοτε να αποτελεί φάρο γνώσεων που φωτίζει και παρέχει υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα και τη Διασπορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επενδύσαμε σε τεχνολογία αιχμής και δημιουργήσαμε ευκαιρίες προσέγγισης απομακρυσμένων κοινοτήτων για την υποστήριξη της δια βίου μάθησης. Και να που η πανδημία αποτέλεσε το απόλυτο τεστ αντοχής σε όλο το 2020 και το άμεσο μέλλον. Το εκλαμβάνουμε ως μια μεγάλη πρόκληση και συνεχίζουμε να λειτουργούμε και να αναπροσαρμόζουμε όλα τα προγράμματά μας».

Λίγα ακόμη λόγια για τη βιβλιοθήκη

Η Ευφροσύνη Σουλεϊμάνη και ο Αθανάσιος Δημουλάς γεννήθηκαν στην Καλαμπάκα. Μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 1914 και παντρεύτηκαν στο Λόουελ της Μασαχουσέτης όπου δημιούργησαν την οικογένειά τους.

δωρήτρια της βιβλιοθήκης με την οικογένειά της
Η δωρήτρια της βιβλιοθήκης με την οικογένειά της

Η κόρη του Γεωργίου Δημουλά, Κατερίνα – Νταϊάνα Δημουλά – Μέρριαμ κληρονόμησε την αγάπη του πατέρα της για την Καλαμπάκα. Το 2012 ίδρυσε την Επιμορφωτική, Λογοτεχνική και Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καλαμπάκας (KDK). Αποστολή της KDK είναι η παροχή παραδοσιακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφοριακού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ευρωστίας των πολιτών της Καλαμπάκας.

Το πρώτο έργο της KDK ήταν η ανακατασκευή και ανακαίνιση του κτηρίου στο κέντρο της πόλης, στο οποίο στεγαζόταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία αποτελούταν από δύο μόνο αίθουσες και μία μικρή συλλογή βιβλίων.

αύλειος χώρος
Ο αύλειος χώρος της βιβλιοθήκης

Η ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουλίου του 2015 προς τιμή των γενεθλίων του Γεωργίου Δημουλά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα