Μια νύχτα στο Μουσείο του ωραιότερου χωριού της Χαλκιδικής
Μια υπέροχη γιορτινή δράση στην Χαλκιδική!
Ένα φεστιβάλ που μας πάει στο ωραιότερο χωριό της Χαλκιδικής τα καλοκαίρια, τώρα ετοιμάζει μια υπέροχη δράση καλώντας τους μικρούς του φίλους να περάσουν τη νύχτα στο Μουσείο του μέσα στις γιορτές!
Το Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό είναι ένα τριήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα Χαλκιδικής. Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει την τέχνη του κινηματογράφου στην περιοχή, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά σε μία μοναδική τοποθεσία ιδιαίτερου κάλλους. Παράλληλα, ενισχύει την προώθηση του Παρθενώνα και της ευρύτερης περιοχής ως προορισμού, μέσω μιας θετικής βιωματικής εμπειρίας των επισκεπτών.
Επίσης, έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των κάτοικων και των επισκεπτών της περιοχής μέσω παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Κατεύθυνση των δράσεων είναι η γνωριμία με τις τέχνες, εστιάζοντας σε ειδικά θέματα που αφορούν την περιοχή, μέσω προβολών, ομιλιών, εκθέσεων και εργαστηρίων που θα φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους της περιοχής.
Με αυτή την αφορμή προτείνει την δράση «Μια νύχτα στο Μουσείο» σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Νέου Μαρμαρά και με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Καλεί λοιπόν τους μικρούς του φίλους να περάσουν τη νύχτα στο Λαογραφικό Μουσείο του Παρθενώνα στις 27 και 28 Δεκεμβρίου 2017. Για δύο βραδιές, οκτώ μαθητές της έκτης δημοτικού, μετά από δήλωση συμμέτοχης και στην συνέχεια κλήρωση, θα διανυκτερεύσουν στο μουσείο. Με έναρξη στις 21:00, θα έχουν την δυνατότητα να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια ώστε να γνωρίσουν το περιεχόμενο του μουσείου, θα δειπνήσουν μαζί, θα παρακολουθήσουν ταινίες, θα κοιμηθούν και το πρωί θα πάρουν πρωινό πριν την αναχώρηση στις 20:30.
Ποιος ο αντικειμενικός σκοπός; Πόσες φορές τα παιδιά δεν αναζητούν την απόλυτη περιπέτεια, δεν γοητεύονται από τις σχεδόν μοναδικές και πρωτόγνωρες για εκείνα εμπειρίες; Μόνο στις ταινίες, θα μπορούσαν να φανταστούν μια τόσο διαφορετική βραδιά. Ένα βίωμα το οποίο θα τους οδηγήσει στην αγάπη για την ιστορία του τόπου τους και τον κινηματογράφο.
Όπως σημειώνει η ομάδα του Parthenώn Film Festival, “Μέσα από την δράση και την συνέχιση της θέλουμε: α. Να δημιουργήσουμε ένα κινηματογραφικό κοινό το οποίο θα μπορέσει να μυηθεί στην τέχνη του κινηματογράφου με ένα βιωματικό τρόπο. β. Να καλύψουμε μια ανάγκη για κινηματογράφο στην περιοχή ιδίως την περίοδο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαμε κατά την διάρκεια του φεστιβάλ στα αποτελέσματα υπήρξε καταγραφή για έλλειψη πρόσβασης σε ταινίες για ηλικίες κάτω των 15. γ. Ένα μουσείο αποτελεί ζωντανό οργανισμό μιας κοινωνίας και προσπαθεί να αναδείξει τον πολυσήμαντο ρόλο του, μέσω των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που υλοποιεί σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Η σύγχρονη μουσειολογία τονίζει τη σημασία της συμμετοχικότητας του κοινού στις δράσεις του μουσείου και της συμμετοχής του ίδιου του μουσείου στην αειφόρα/ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Το μουσείο πρέπει να το αγαπήσει η κοινωνία στην οποία ανήκει πριν έρθει σε επαφή με επισκέπτες και τουρίστες. Έτσι θέλουμε να αντιληφθεί ο μαθητής το μουσείο, ως ένα ζωντανό οργανισμό.
Το σύγχρονο, ανοιχτό και ευέλικτο σχολείο όπως είναι το Δημοτικό Σχολείο του Νέου Μαρμαρά το οποίο προσπαθεί να παράγει κριτικά σκεπτόμενους πολίτες και αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και την σχολική μονάδα μας παρακίνησε για συνεργασία.
Με την πρόταση μας θέλουμε να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε τη σχολική μονάδα και την κοινωνία να αναπτύξουν μια στενή κι αμφίδρομη σχέση με γνώμονα η διαδικασία της μάθησης πως πρέπει να ανοίγει τις πόρτες στο προαύλιο της γειτονιάς, της κοινότητας, του μουσείου.”
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου: “Στον αγώνα που κάνει καθημερινά το σχολείο μας, στην πολυσύνθετη εποχή μας, να δημιουργήσει σκεπτόμενους κριτικά πολίτες, σύμμαχός μας είναι και το Parthenώn Film Festival. Με το πρόγραμμα «Μια νύχτα στο Λαογραφικό Λουσείο Παρθενώνα» οι μαθητές της Στ΄τάξης θα απολαύσουν μια εμπειρία που θα οξύνει τη σκέψη τους αλλά και το αισθητικό τους κριτήριο. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και σύλλογος γονέων ευχαριστούμε θερμά!”