Μια ωραία κουβέντα με τη δήμαρχο που εξελέγη με…100%!

Η δήμαρχος του πιο απομακρυσμένου ακριτικού νησιού σε μια όμορφη συνέντευξη.

Parallaxi
μια-ωραία-κουβέντα-με-τη-δήμαρχο-που-εξ-448606
Parallaxi

“Ακριβώς απέναντί μου βλέπω το σχολείο. Τα παιδιά ήδη έχουν ξεκινήσει το μάθημά τους, κάποια από αυτά κάνουν γυμναστική. Είναι πολύ ηλιόλουστη μέρα. Έχουμε μπει σε κλίμα καλοκαιρινό”… Είμαστε στον Δήμο Αγίου Ευστρατίου, εκεί όπου κάθε ημέρα, μερικές χιλιάδες πόδια πάνω από τα κεφάλια των 270 κατοίκων (απογραφή του 2011), πετούν οι αεροπόροι της Πολεμικής Αεροπορίας, διασφαλίζοντας το ελληνικό F.I.R. Πού να φανταστούν οι ιπτάμενοι όμως, πως από κάτω τους, σε ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης, μπορεί να υπάρχει ένα μικρό παιδί, που ζητά τη βοήθεια της νεαρής δημάρχου για να συνεχίσει το παιχνίδι του!

“Ο Αϊ Στράτης είναι το πιο απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας στεριά με στεριά”: με τα λόγια αυτά, κάπου στο μέσο της συνέντευξης, που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, η Μαρία Κακαλή, δήμαρχος εκ νέου, με ποσοστό 100% από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, έχει ήδη αρχίσει να μας ταξιδεύει στη γη, τις ακτές και την καθημερινότητα του δήμου της. “Εδώ, το μάτι ταξιδεύει. Βλέπει από παντού θάλασσα”, περιγράφει.

«Στον Άγιο Ευστράτιο, οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, αλιεία και κτηνοτροφία κατά κύριο λόγο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ασχολούνται και με το κομμάτι του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται ένας προορισμός που τον μαθαίνει ο κόσμος. Ο κόσμος που επιλέγει να κάνει διακοπές στο νησί μας είναι περισσότερο “ψαγμένος”» περιγράφει η κα Κακαλή, που δεν παραλείπει να τονίσει πως κάποιος θα επισκεφτεί τον ‘Αι Στράτη “για τις παραλίες, για το πολύ ωραίο φυσικό περιβάλλον, για την ηρεμία, για να ξεφύγει λίγο από την έντονη ζωή των πόλεων”.

Με το 100% στις κάλπες, αναρωτιέται κάποιος αν η επανεκλεγείσα δήμαρχος είχε μια προεκλογική εκστρατεία με τόσες προκλήσεις, ώστε να έχουν συσσωρευτεί ίσως υποχρεώσεις: “Αυτές τις μέρες επειδή ήταν ο προεκλογικός αγώνας, δυστυχώς κάποια πράγματα έμειναν πίσω. Δεν μπορούμε να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, για αυτό φροντίσαμε να έχουμε δρομολογήσει από πριν αρκετά πράγματα που έχουν σχέση με το νησί, όπως μικρά έργα που πρέπει να γίνουν και προληπτικές δράσεις για το καλοκαίρι”, απαντά η δήμαρχος, που τονίζει πως υπάρχουν σε αυτή τη μαγευτική γωνιά του ελληνικού Αιγαίου “ημέρες ήρεμες που κυλούν ομαλά, με μικρά και διαχειρίσιμα προβλήματα”, υπάρχουν “όμως και μέρες που τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, οπότε είναι και πολύ έντονος ο τρόπος με τον οποία πρέπει να τα διαχειριστούμε.”

“Να μείνουν στο νησί, να κάνουν οικογένεια”

“Ο στόχος όλων είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας εδώ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, προκειμένου τα παιδιά που φεύγουν για σπουδές, μετά να επιλέγουν το νησί. Να επιστρέφουν, να κάνουν οικογένεια και παιδιά. Δε σας κρύβω ότι αυτό με αγχώνει και ότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος, γιατί ουσιαστικά κρίνεται το μέλλον του τόπου και τον παιδιών μας” ομολογεί, μητέρα η ίδια δύο παιδιών, μια γυναίκα που όμως, μοιραία αφού η κοινότητα έχει μέγεθος μεγάλης οικογένειας, είναι και τρόπον τινά “μητέρα” κάθε μικρού παιδιού. Ένα από αυτά λίγο πριν από την επικοινωνία είχε πάει στη δήμαρχο για να ζητήσει βοήθεια για το παιχνίδι του.

Τέτοιες είναι οι ανθρώπινες στιγμές μιας ζωής στον Άγιο Ευστράτιο, και αν οι καθημερινές ανάγκες είναι πιεστικές, ταυτόχρονα στον νου της δημάρχου υπάρχουν σχέδια για εξέλιξη. “Στόχος μας από το 2014 που αναλάβαμε, ήταν να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων εδώ. Να φροντίσουμε για την υγεία, την παιδεία, την τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση. Στην επόμενη φάση πάμε να φτιάξουμε το προφίλ του δήμου, όσον αφορά στο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού, για να μπορέσουμε να δείξουμε κάτι άλλο στον επισκέπτη μας. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι ένα κομμάτι στο οποίο θέλουμε να επενδύσουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε κάποια προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), τα οποία θα κυκλοφορήσουν στην αγορά και θα μαθαίνει ο κόσμος για μας. Στόχος επίσης είναι να παρατείνουμε την τουριστική περίοδο, προκειμένου να επιλέγει το παιδί, ο κάτοικος, ο επαγγελματίας να ασχοληθεί και με τον τουρισμό”, εξηγεί η κα Κακάλη.

Περιγράψτε μας ένα πρωϊνό όπως το σημερινό…

Ακριβώς απέναντί μου βλέπω το σχολείο. Τα παιδιά ήδη έχουν ξεκινήσει το μάθημά τους, κάποια από αυτά κάνουν γυμναστική. Είναι πολύ ηλιόλουστη μέρα. Έχουμε μπει σε κλίμα καλοκαιρινό. Δήμος Αγίου Ευστρατίου, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 270 άτομα. Στην πραγματικότητα όμως, οι μόνιμοι είναι πολύ πιο λίγοι. Είναι κάτω από 200, γύρω στους 180. Στον Άγιο Ευστράτιο οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται τον πρωτογενή τομέα, αλιεία, κτηνοτροφία κατά κύριο λόγο, ενώ και τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ασχολούνται και με το κομμάτι του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται ένας προορισμός που τον μαθαίνει ο κόσμος. Ο κόσμος που επιλέγει να κάνει διακοπές στο νησί μας είναι περισσότερο “ψαγμένος”. Ξέρει δηλαδή ότι θα έρθει στον ‘Αι Στράτη για τις παραλίες, για το πολύ ωραίο φυσικό περιβάλλον, για την ηρεμία, για να ξεφύγει λίγο από την έντονη ζωή των πόλεων. Εδώ, το μάτι ταξιδεύει. Βλέπει από παντού θάλασσα.

Έχουμε σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα με το Λαύριο και την Καβάλα, τρεις φορές την εβδομάδα, τον χειμώνα. Τέσσερις φορές το καλοκαίρι και έχουμε και καθημερινή σύνδεση, εκτός Κυριακής με το γειτονικό νησί της Λήμνου. Η έδρα του τοπικού πλοίου είναι στον Άι Στράτη, οπότε εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και του νησιού, Με το πλοίο της γραμμής χρειάζεται μιάμιση ώρα, με το τοπικό περίπου δύο. Ο Αϊ Στράτης είναι το πιο απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας στεριά με στεριά.

Πως είναι η ημέρα της δημάρχου στον Άγιο Ευστράτιο;

Δεδομένου του τόπου, οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Το πρωί εκτελώ χρέη μαμάς. Κατεβαίνω στον δήμο γύρω στις 9, με τις καλημέρες με τους συντοπίτες, να μιλήσω λίγο με τους υπαλλήλους και μετά ξεκινούν τα τηλεφωνήματα, σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε από το νησί μας.

Αυτές τις μέρες επειδή ήταν ο προεκλογικός αγώνας, δυστυχώς κάποια πράγματα έμειναν πίσω. Δεν μπορούμε να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, για αυτό φροντίσαμε να έχουμε δρομολογήσει αρκετά πράγματα που έχουν σχέση με το νησί, όπως μικρά έργα που πρέπει να γίνουν και προληπτικές δράσεις για το καλοκαίρι. Υπάρχουν μέρες ήρεμες που κυλούν ομαλά, με μικρά και διαχειρίσιμα προβλήματα. Υπάρχουν όμως και μέρες που τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, οπότε είναι και πολύ έντονος ο τρόπος με τον οποία πρέπει να τα διαχειριστούμε.

Δεν υπάρχει ωράριο και αυτό από τη μία είναι εξουθενωτικό και κουραστικό, από την άλλη, επειδή είμαστε σε έναν τόσο μικρό τόπο και οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές, δεν μου είναι δύσκολο να κατέβω είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε το μεσημέρι, είτε αργά το βράδυ. Αυτός ο ρόλος είναι πια μέρος του εαυτού μου. Δεν είμαι μόνη μου. ‘Έχω μια πολύ καλή ομάδα συνεργατών, με τους οποίους οργανωμένα προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα. Ο κοινός στόχος είναι η αγάπη μας για τον τόπο και να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ. Αυτό που κάνω το κάνω όμως με μεγάλη χαρά. Όπως σας είπα υπάρχει μια πολύ καλή ομάδα συνεργατών και ο καθένας έχει αναλάβει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο να το πετύχουμε αυτό και προσπαθούμε…

Υπάρχουν σε μια τόσο μικρή κοινότητα και… αιτήματα προεκλογικά;

Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά, μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Δεν ζήτησαν ποτέ τίποτε παράλογο. Αυτοί που ζητάνε και χαίρομαι που ζητάνε είναι τα παιδιά. Ηλικίας 10, 18, 25 ετών. Γνωρίζουν ότι ο Δήμος είναι ανοιχτός, οπότε μας επισκέπτονται με κάποια αιτήματα. Χθες ας πούμε ήρθε ένα παιδί πέντε ετών και μου είπε ότι κάπου σφήνωση το παιχνιδάκι που έπαιζε, στα σκαλιά του δήμου, οπότε χρειάζεται βοήθεια από τον Δήμο. Παιδιά 4-18 έχουμε 29 παιδιά.

Τα τελευταία 4 χρόνια δεν είχαμε εγκυμοσύνες, οπότε δεν είχαμε καινούργια μωράκια να γεννιούνται και αυτό μας αγχώνει. Γι’ αυτό προσπαθούμε πάρα πολύ να φροντίσουμε ο κόσμος να μένει και να τον επιλέγει τον τόπο μας.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα, δεύτερη θητεία;

Ο Αϊ Στράτης είναι ένα νησί που έχει υποδομές. Έχουμε καινούργιο λιμάνι, έχουμε φροντίσει για το δίκτυο ύδρευσης, για το δίκτυο αποχέτευσης. Τα βασικά δηλαδή προβλήματα όσον αφορά την καθημερινότητα των κατοίκων εδώ έχουν λυθεί. Στόχος μας από το 2014 που αναλάβαμε, ήταν να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων εδώ. Να φροντίσουμε για την υγεία, την παιδεία, την τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Στην επόμενη φάση πάμε να φτιάξουμε το προφίλ του δήμου, όσον αφορά στο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού για να μπορέσουμε να δείξουμε κάτι άλλο στον επισκέπτη μας. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι ένα κομμάτι στο οποίο θέλουμε να επενδύσουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε κάποια προϊόντα ΠΟΠ τα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά και θα μαθαίνει ο κόσμος για μας. Στόχος επίσης είναι να παρατείνουμε την τουριστική περίοδο, προκειμένου να επιλέγει το παιδί, ο κάτοικος, ο επαγγελματίας να ασχοληθεί και με τον τουρισμό…

Σωτήρης Κυριακίδης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά: Η γυναίκα δήμαρχος που εκλέχθηκε με 100% 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα