Ν.Καφετζόπουλος: Τι να κάνεις για να μην υποφέρει το στομάχι σου την Κυριακή του Πάσχα

Συστάσεις από τον διατροφολόγο Ν. Καφετζόπουλο.

Parallaxi
ν-καφετζόπουλος-τι-να-κάνεις-για-να-μην-436547
Parallaxi
Αριστερά: Νίκος Καφετζόπουλος

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Τις ημέρες του Πάσχα συνηθίζεται να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού. Κύριοι παράγοντες είναι βέβαια η υπερπροσφορά φαγητού και γενικά το εορταστικό πνεύμα. Βασικό βήμα που ισχύει για όλες τις γιορτές και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις είναι να προσπαθήσετε να αποσυνδέσετε την έννοια της διασκέδασης με την ποσότητα φαγητού.

Μην ξεχνάτε πως η απόλαυση δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής, με άλλα λόγια δεν θα είστε πιο ευτυχισμένοι αν υπερκαταναλώσετε φαγητό. Προσπαθήστε λοιπόν να εστιάσετε στους φίλους και συγγενείς, που ίσως έχετε και καιρό να δείτε και να αντιμετωπίσετε τις γιορτές σαν μια ευκαιρία να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα.

Επόμενο βήμα είναι να αποκτήσετε εικόνα των θερμίδων των πασχαλινών πιάτων, έτσι ώστε να βελτιώσετε τις επιλογές σας.

Ενδεικτικά να πούμε ότι ανά μερίδα (120 γρ.) το αρνί στη σούβλα προσδίδει 340 θερμίδες, το κατσίκι 240 θερμίδες, το κοκορέτσι 225 θερμίδες και η μαγειρίτσα (300 γρ. πιάτο) 624 θερμίδες. Όσον αφορά τα γλυκά της περιόδου αυτής, δηλαδή το τσουρέκι και τα κουλούρια, μια φέτα του τσουρεκιού (60 γρ.) μας δίνει 230 θερμίδες και ένα πασχαλινό κουλούρι (30 γρ.) 200 περίπου θερμίδες!

Φαίνεται λοιπόν ότι το πραγματικό πρόβλημα των ημερών δεν είναι τόσο το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα, αλλά η παρανόηση όσον αφορά τα «αθώα» γλυκά του Πάσχα. Αν λοιπόν γίνει το πρωινό μας 2 φέτες τσουρέκι και το σνακ μας 2 κουλούρια, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε λάβει 860 θερμίδες έξτρα μέσα σε μία ημέρα! Αν αυτό συνεχιστεί και όλη την εβδομάδα, τα αποτελέσματα μπορεί να τα φανταστεί ο καθένας…

Κυριακή του Πάσχα

Στο κεντρικό γεύμα σας μη ξεχάσετε να ξεκινήστε με τη σαλάτα, η οποία θα σας βοηθήσει να χορτάσετε καλύτερα και πιθανόν να επιλέξετε μικρότερη ποσότητα κρέατος. Τα λαχανικά είναι επίσης πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μη ξεχνάτε ότι οι φυτικές ίνες των λαχανικών εμποδίζουν ένα μέρος της χοληστερίνης των τροφίμων να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Το βραδινό της Κυριακής προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην επιφορτιστείτε με παραπανίσιες θερμίδες. Καλές επιλογές είναι μια σαλάτα εποχής με λίγο κρέας ή 1-2 αυγά βραστά ή γιαούρτι με φρούτα ή μέλι ή μια χορτόσουπα.

*Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Nutribase Center)

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα