Ναι ή όχι στα Airbnb στην Ελλάδα σήμερα;
Βραχυχρόνια μίσθωση: Προβλήματα και ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων.
Στην Ελλάδα το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ανθεί τα τελευταία τρία χρόνια με αποκορύφωμα το 2018, δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και προβλήματα στον τομέα των ακινήτων.
ΔΕΙΤΕ: Δικαστική απόφαση για Airbnb στη Χαλκιδική ανοίγει το δρόμο για νέες αγωγές
Το βασικό ερώτημα που γεννάται, όμως, είναι εάν η βραχυχρόνια μίσθωση, είναι ευκαιρία για ανάπτυξη και κέρδος, η μια «φούσκα» που θα σκάσει στα χέρια των ιδιοκτητών.
Η βραχυχρόνια μίσθωση προκαλεί προβλήματα και στους ενοικιαστές καθώς το φαινόμενο αυτό έχει εκτινάξει τις τιμές των ακινήτων, ενώ σε κάποιες περιοχές τα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση είναι πλέον ανύπαρκτα.
Ήδη, με εντολή του πρωθυπουργού, συστάθηκε Επιτροπή από τα συναρμόδια υπουργεία για να εξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση. Η επιτροπή σύντομα θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της.
Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη δυνατότητα ορισμένων παρεμβάσεων που θα επεκτείνουν το θεσμικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Σε παλιότερες δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου κάλεσε όλους τους πολίτες που προβαίνουν σε βραχυχρόνια μίσθωση, «να δηλώσουν το ακίνητο που εκμισθώνουν, στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που έχει συσταθεί στην ΑΑΔΕ».
Στο στόχαστρο της εφορίας οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις
Στο μετυαξύ η εφορία εντόπισε 38 φορολογούμενους που είχαν αδήλωτα εισοδήματα μέσω Airbnb.
H εφορία εντόπισε τους φορολογούμενους μέσω των στοιχείων μεταβιβάσεων ακινήτων. Από την έρευνα βρέθηκαν 38 ΑΦΜ με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, στα οποία είχαν δηλώσει εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο.
Ο έλεγχος της ΑΑΔΕ είχε ως αποτέλεσμα το 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων να σπεύσει οικειοθελώς να δηλώσει εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb συνολικού ποσού 882.443 ευρώ.
Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το έτος 2018 και έως τις 30.01.2019, οπότε και είχε ολοκληρωθεί ο χρόνος για την εμπρόθεσμη δήλωση των ακινήτων, που το 2018 διατέθηκαν προς βραχυχρόνια μίσθωση, ο αριθμός που δηλώθηκε ήταν 51.513. Ωστόσο επισημαίνεται ότι το σχετικό αρχείο είναι δυναμικό, συνεπώς ο αριθμός του μεταβάλλεται καθημερινά.
Ο τζίρος (όχι ο φόρος) που προέκυψε από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έτους 2018, όπως δηλώθηκε στις δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης για το έτος 2018, ανέρχεται στο ποσό των 186.000.000 ευρώ.
ΔΕΙΤΕ: Το μεγάλο παράπονο των επισκεπτών που νοικιάζουν Airbnb στο κέντρο Θεσσαλονίκης
Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Ο αντίστοιχος τζίρος που προέκυψε από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως δηλώθηκε στο Ε2 για το έτος 2017, ανήλθε στο ποσό των 62.000.000 ευρώ.
Εξάλλου σύμφωνα με όσα αναφέρει μελέτη που εκπόνησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τίτλο: «Εξελίξεις στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Ελλάδα», περισσότερα από 126.000 καταλύματα είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, μέχρι το 2018, μέσα από διάφορες πλατφόρμες.
Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία της διεθνούς βάσης δεδομένων AirDNA, η οποία καταγράφει τις δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της Airbnb, της μεγαλύτερης από τις διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Εξετάζοντας τις εξελίξεις στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία εμφανίζει τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων, ο κεντρικός τομέας Αθηνών φαίνεται να συγκεντρώνει το 53,3% των αντίστοιχων καταλυμάτων στα τέλη της εξεταζόμενης περιόδου, από τα οποία το 93% συγκεντρώνεται στον δήμο Αθηναίων.
Η βραχυχρόνια μίσθωση εκτίναξε τις τιμές των μακροχρόνιων ενοικιάσεων καθώς όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διαχειριστής ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Λούγκας «οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί συγκριτικά με πριν από τρία χρόνια, ακόμα και κατά 100%».
Οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να διαθέσουν ένα σπίτι για βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να πάρουν τον ειδικό αριθμό του ακινήτου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και κατόπιν να δηλώσουν μέσα στο σύστημα τις μισθώσεις που θα κάνει. Οι αναχωρήσεις θα πρέπει να δηλώνονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα και φυσικά όλα αυτά να δηλωθούν στο Ε1 ή Ε2 στην ετήσια φορολογική δήλωση. Η φορολογία είναι στην κλίμακα των ακινήτων, για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ με συντελεστή φορολόγησης 15% και όταν ανεβαίνει το εισόδημα μπορεί να φτάσει στο 45%.
ΔΕΙΤΕ: Ποια είναι τα «καυτά» ακίνητα στη Θεσσαλονίκη – Πόσα AirBnB υπάρχουν
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ