Νέα πρόσωπα στο χώρο της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη!
Φρέσκια πνοή στη Θεσσαλονικιώτικη τέχνη
Η εικαστική καλλιτεχνική δημιουργία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνεται στην διαδικτυακή πλατφόρμα Pikap Community – Art In Thessaloniki, με στόχο την καλύτερη προβολή της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι, εκπρόσωποι της performance art, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, δείγματα της δουλειάς τους, βιογραφικά στοιχεία, σκέψεις, κείμενα ή ποιήματα που επιλέγουν οι ίδιοι, φιλοξενούνται στη διαδικτυακή πλατφόρμα που συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας!
”Πρόκειται για μια προσπάθεια συγκέντρωσης και παρουσίασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα στην οποία εντάσσονται καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην πόλη μας. Ανά καταχώρηση περιλαμβάνονται πληροφορίες, δείγματα δουλειάς, εξωτερικοί σύνδεσμοι και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει ο εκάστοτε καλλιτέχνης επιθυμητό να γνωστοποιηθεί, ώστε να προβληθεί και να παρουσιαστεί η προσωπική του πορεία και το έργο του.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε από μία ανάγκη. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη. Θεωρούμε ότι το επίπεδο αυτής της δημιουργίας είναι πολύ υψηλό και επιθυμούμε την επαφή μαζί της, με σκοπό να κάνουμε τη ζωή μας πληρέστερη.
Παράλληλα παρατηρώντας τον περιορισμένο αριθμό κοινών τόπων συνάντησης των δρώντων καλλιτεχνών στην πόλη μας, ευελπιστούμε με το εγχείρημα μας να συνδράμουμε στην ενδυνάμωση της καλλιτεχνικής κοινότητας, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Με τα μέσα που διαθέτουμε επιδιώκουμε την προβολή αυτής της κοινότητας τόσο στην ίδια τη Θεσσαλονίκη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχεδιάζουμε δράσεις αυτής της κοινότητας έξω από τα πλαίσια της πλατφόρμας και σε συνεργασία με φορείς των ίδιων ή παραπλήσιων ενδιαφερόντων.
Νιώθουμε ότι παρ’ όλη την ευρύτητα των χρησιμοποιούμενων καλλιτεχνικών μέσων αλλά και την ποικιλομορφία των ολοκληρωμένων δημιουργημάτων στην πόλη μας, υπάρχει ένα άυλο νήμα σύνδεσης ολόκληρης της καλλιτεχνικής έκφρασης. Εντοπίζουμε τη σύνδεση αυτή, μεταξύ άλλων, στον κοινό τόπο δράσης, τη Θεσσαλονίκη. Αποφεύγοντας ηλικιακούς ή άλλους περιορισμούς επιθυμούμε να αναδείξουμε τη σύνδεση αυτή με ιστορικούς, εικαστικούς και συναισθηματικούς όρους.
Επιπλέον ευελπιστούμε το εγχείρημα μας να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους ίδιους τους καλλιτέχνες όσο και για τον ευρύτερο καλλιτεχνικό κόσμο, προωθώντας συνεργασίες και εισάγοντας οδούς διαλόγου. Τέλος βρίσκουμε γοητευτικό το αέναο της όλης διαδικασίας, αναμένοντας με ενθουσιασμό τους μελλοντικούς καλλιτέχνες και το έργο τους.”
Δημήτρης Αγγέλης, καλλιτεχνικός διευθυντής πολυχώρου “Το Πικάπ”
Διαβάστε επίσης: Τα φρέσκα πρόσωπα της Τέχνης στην Θεσσαλονίκη
Η Parallaxi παρουσιάζει το δεύτερο μέρος του Pikap Community!
Arduino installations
Μάρθα Γωγάκου – Martha Gogakou
Η Μάρθα Γωγάκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986. Είναι απόφοιτος του Tμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με κατεύθυνση Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας (2012). Το 2014 ολοκλήρωσε τις πρώτες μεταπτυχιακές σπουδές της στο Kingston University of London πάνω στην συγγραφή θεατρικών κειμένων και έργων για τον κινηματογράφο. Τον τελευταίο χρόνο (2018-2019) ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου με τίτλο «Οπτικοακουστικές Τέχνες στη Ψηφιακή Εποχή».
Art and Technology
Φανή Μπουντούρογλου – Fani Boudouroglou (Art and Technology, Art/ Science)
Η Φανή Μπουντούρογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών στο Διατμηματικό, Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. Βασικό μέσο έκφρασης στην δουλειά της αποτελεί η εγκατάσταση με αξιοποίηση Νέων Ψηφιακών Μέσων.
Art Objects
Ιωάννα Ζηκίδου – Ioanna Zikidou
Γεννήθηκε το 1971, κατάγεται από το Διδυμότειχο Έβρου. Το 1994 αποφοίτησε από το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΑΠΘ. Το 2017 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών, παρακολουθώντας στο 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής και διδάσκοντα το Γιώργο Τσακίρη. Έχει οργανώσει τρεις ατομικές εκθέσεις στη Δράμα και την Αλεξανδρούπολη. Έχει πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.
Art/ Medicine
Θάλεια Γκατζούλη – Thalia Gatzouli (Art/ Medicine, Art/ Science, Bioart, conceptual art)
Ο τρόπος της εικαστικής μου αφήγησης είναι αναπόφευκτα επηρεασμένος από την εμπειρία, στη διάρκεια των χρόνων, μέσα από την ενασχόλησή μου με την επιστημονική μελέτη και έρευνα της κυτταρικής δομής και της λειτουργίας της. Από αυτή τη δεξαμενή των εικόνων που αποκτήθηκε, ξεκινάει ένας στοχασμός γύρω από την έννοια της ύλης και της ζωής. Η σύνθεση της ύλης, οι φυσικές και χημικές ιδιότητες των ατόμων και κυττάρων, η ενέργεια, η φθορά και η αποδόμηση της ύλης , λειτουργούν ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία του προσωπικού μου εικαστικού τοπίου.
Artist Book
Ελεάννα Μπάρμπα – Eleanna Barba
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και το 2004 αποφοίτησε από το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Αν. Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Αθήνας.
Από το 2005 εργάζεται ως γραφίστρια και από το 2017 παραδίδει μαθήματα μεταξοτυπίας για ενηλίκους, ενώ στο παρελθόν έχει παραδώσει μαθήματα χειροποίητης βιβλιοδεσίας, Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, κ.ά.
Behavioral Art
Χονδρός & Κατσιάνη – Chondros & Katsiani
Οι καλλιτέχνες απουσιάζουν
Ο Θανάσης Χονδρός (1953) και η Αλεξάνδρα Κατσιάνη (1954) αποσυρθήκαμε στις 31 Μαρτίου 2004 από το χώρο της εικαστικής δημιουργίας ύστερα από δραστηριότητα 25 ετών. Αυτό που κατάφερε όμως η μοντέρνα τέχνη, μέσα από τα ποικίλα ρεύματα, τις αλληλοσυγκρουόμενες τάσεις, τη χρήση διαφόρων υλικών και τεχνικών, ήταν να ασκήσει το βλέμμα, ώστε να διακρίνει καλλιτεχνικές ποιότητες οπουδήποτε, ακόμη και στην απουσία.
Bic drawing
Νίκος Γουζιλόπουλος – Nikos Gouzilopoulos
Το 1980 ήταν η χρονιά που ήρθα στη ζωή, στη γεμάτη βαβούρα και καυσαέριο πόλη της Αθήνας. 19 χρόνια μετά βρέθηκα στα Χανιά της Κρήτης για να ξεκινήσω τον 1ο κύκλο σπουδών μου στο τμήμα των Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου. Επέστρεψα στην Αθήνα το 2007, με το πτυχίο στο χέρι και μια διετή εμπειρία στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του ζωγράφου Πέτρου Ξενάκη, για να ξεκινήσω το 2ο κύκλο σπουδών μου στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Σπύρου Ορνεράκη.
Cinema
Νικόλας Σαμψών – Nikolas Sampson
Ονομάζομαι Νικόλας Σαμψών, σπουδάζω στο τμήμα κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Γεννήθηκα το 1996 και μεγάλωσα στον Κορυδαλλό Αττικής. Η πρώτη μου επαφή με τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο ήταν σαν παιδί το παιχνίδι με την παλιά Nikon του πατέρα μου και την βιντεοκάμερα Hi-8 που είχε για τα οικογενειακά βίντεο.