Life

Νέα τάση: Πληρώνουν τους εργαζόμενους για να ταξιδεύουν

Το πιο πρόσφατο προνόμιο εργασίας; Οι εταιρείες πληρώνουν τις διακοπές των εργαζομένων για να μπορούν να κάνουν ένα σωστό διάλειμμα.

Νίκος Γκάγιας
νέα-τάση-πληρώνουν-τους-εργαζόμενους-971446
Νίκος Γκάγιας

Χαλαρώνεις στην παραλία με το ποτό στο χέρι. Κάνεις πεζοπορία με φίλους και χαζεύεις την εκπληκτική θέα στην κορυφή. Εξερευνάς μία ξένη πόλη, τρώγοντας το πιο απίστευτο φαγητό που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Κάπως έτσι μόλις ξόδεψες αρκετά από τα δικά σας χρήματα για να τα κάνεις όλα αυτά. 

Όμως, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει στην εποχή της πανδημίας, όπως η διανομή τετραψήφιων προϋπολογισμών για να δουν οι εργαζόμενοι τον κόσμο. Σε μεγάλο βαθμό αυτά τα προγράμματα προήλθαν από εταιρείες που σχετίζονται με ταξίδια. Για παράδειγμα οι υπάλληλοι της Airbnb λαμβάνουν 2.000 $ για ταξίδια κάθε χρόνο. Το ίδιο και η Expedia δίνει στο προσωπικό από 1.250 έως 1.750 $ ετησίως για ταξίδια. Πλέον όλο και περισσότερες εταιρείες σε όλους τους κλάδους ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Ο Michael König, ανώτερος λέκτορας στο τμήμα στρατηγικής και καινοτομίας, στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Επιχειρήσεων της Βιέννης, αποδίδει αυτή την τάση στην κατάσταση της εργασίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να είναι «αγορά πωλητών».

Οι εταιρείες που εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές μπορούν να προσελκύσουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται στις εταιρείες τους, λύνοντας το πρόβλημα με την μείωση της αφοσίωσης των εργαζομένων.

«Οι εργοδότες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν έξυπνα στη στρατηγική τους », λέει ο König.

«Το μήνυμα είναι ότι οι εργοδότες ενδιαφέρονται πραγματικά για την ευημερία του εργατικού δυναμικού τους, πέρα από επιφανειακά μέτρα. Αυτό σίγουρα αποδίδει καρπούς μακροπρόθεσμα.»

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εταιρείες που προσπαθούν να προσλάβουν και να διατηρήσουν εργαζομένους, λέει ο Cary Cooper, καθηγητής οργανωτικής ψυχολογίας και υγείας στο Alliance Manchester Business School με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, με την απώλεια τόσων πολλών εργαζόμενων στην Ανατολική Ευρώπη ως αποτέλεσμα του Brexit, οι εργοδότες δυσκολεύονται να προσλάβουν ανειδίκευτο και εξειδικευμένο προσωπικό σε ορισμένους τομείς και μπορεί να εξετάσουν διάφορα κίνητρα όπως αυτό ή άλλες προσεγγίσεις για την προσέλκυση προσωπικού».

Επιπλέον, με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, αυτό το κίνητρο για τα τα ταξίδια είναι πιο πολύτιμο από ποτέ.

“Η απότομη αύξηση του κόστους ζωής και ο αυξανόμενος πληθωρισμός παγκοσμίως καθιστούν τις διακοπές πραγματική πολυτέλεια. Οι εταιρείες που προσφέρουν πληρωμένες διακοπές αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα άμεσα”, λέει ο König.

Αυτά τα κίνητρα μπορεί να φαίνονται κερδοφόρα τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους, ωστόσο η Paula Allen, παγκόσμια ηγέτιδα και ανώτερη αντιπρόεδρος έρευνας και συνολικής ευημερίας στην TELUS Health, έναν πάροχο ευημερίας με έδρα το Τορόντο, λέει ότι αυτά τα προνόμια μπορεί να είναι πιο πολύτιμα για ορισμένους εργαζόμενους από άλλους.

“Για υπαλλήλους όπως οι εργαζόμενοι γονείς ή οι φροντιστές, τα ταξίδια μπορεί να μην είναι εφικτά. Σε αυτήν την περίπτωση, οι οργανισμοί θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, ώστε οι εργαζόμενοι να μην αισθάνονται ότι έχουν προνόμια έναντι άλλων”, λέει.

Η Allen λέει επίσης ότι τα οικονομικά κίνητρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως “επίδεσμος” για την αντιμετώπιση μεγαλύτερου ζητήματος. “Αυτά τα προνόμια δεν αντικαθιστούν την ανάγκη για υποστήριξη υγείας και μια ισχυρή και αποτελεσματική κουλτούρα στο χώρο εργασίας. Εάν ένας χώρος εργασίας δεν είναι ασφαλής, τότε η πρόσθετη οικονομική υποστήριξη δεν διαγράφει αυτόν τον αρνητικό αντίκτυπο”, λέει.

Ωστόσο, η Allen πιστεύει ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εταιρείες να εφαρμόζουν αυτήν την τάση.

«Με την αύξηση των νομάδων εργαζομένων και τις πολιτικές εξ’ αποστάσεως εργασίας εντός των εταιρειών που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου, υπάρχει ξεκάθαρα όρεξη στο εργατικό δυναμικό να ταξιδέψει», αναφέρει.

Ο König συμφωνεί. «Τα πληρωμένα έξοδα διακοπών, η υποστήριξη υγειονομικής περίθαλψης, η δια βίου αναβάθμιση δεξιοτήτων κ.λπ., θα γίνουν πολύ πιο σημαντικά».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα