Netflix μας κούρασες – «Θα το κόψω αν αυξηθεί η τιμή του»
Η "γκρίνια" της εταιρείας, οι ποινές, οι αυξήσεις στις συνδρομές και η λύση με τις άλλες πλατφόρμες.
Το Netflix υπήρξε η πλατφόρμα-πρότυπο για τη βιομηχανία streaming αλλάζοντας δραματικά τον τρόπο παρακολούθησης τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών.
Υπήρξα φανατικός του Netflix. Ειδικά την περίοδο της καραντίνας είμαι σίγουρος πως η πλατφόρμα ήθελε να μου εμφανίσει το μήνυμα «Δεν υπάρχουν άλλες σειρές ή ταινίες για να παρακολουθήσεις, το έχεις τερματίσει, κάνε και κάτι άλλο στη ζωή σου». Όμως, για καλή μου τύχη τότε δεν έγινε ποτέ αυτό. Πάντα μου άρεσε να βλέπω σειρές και ταινίες, όμως κατά τη διάρκεια του κορονοϊού όλο αυτό φούντωσε. Σύμμαχος μου σ’ όλο αυτό ατελείωτο “κάψιμο” το Netflix.
Στην πραγματικότητα πάντα γνώριζα ότι δεν παρακολουθώ και το απόλυτα ποιοτικό περιεχόμενο αλλά δεν με ένοιαζε και πολύ καθώς αυτό που ήθελα ήταν απλώς να περάσει η ώρα. Κι όντως η ώρα πέρασε και με το παραπάνω. Μέχρι που πέρασε ο καιρός (και τα χρόνια θα μπορούσα να πω) και η πλατφόρμα άρχισε να με απογοητεύει. Σταμάτησα να βρίσκω ενδιαφέρουσες ταινίες. Ξεκίνησα να νιώθω πως κάπως ανακυκλώνονται όλα μπροστά μου και η αναζήτηση για την κατάλληλη ταινία καταλήγει πάντα σε έναν γλυκό ύπνο. Από την πλευρά των σειρών υπάρχουν περισσότερες επιλογές, όμως κι εκεί νιώθω πως μετά από τόσες ώρες στην οθόνη όλο το τελευταίο διάστημα δεν μπορώ να κάτσω να παρακολουθήσω κάτι καινούργιο παρά μόνο την συνέχεια μια σειράς που έχω δει ήδη. Ακόμα άρχισα να χάνω το ενδιαφέρον μου από τα δημοφιλή show, που παλαιότερα μόνο και μόνο από περιέργεια θα καθόμουν να παρακολουθήσω για να καταλάβω τον λόγο που όλοι μιλάνε γι’ αυτά.
Βέβαια σε όλη αυτή την κούραση μεγάλο ρόλο έπαιξε και η “γκρίνια” της εταιρείας που διαρκώς προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα της αλλάζοντας την πολιτική της και αυξάνοντας τις συνδρομές της. Έχω διαβάσει κατά καιρούς δεκάδες άρθρα με τίτλους «Αυξάνει τη συνδρομή το Netflix – Τέλος στο “μοίρασμα” των κωδικών». Φυσικά κατανοώ τις ανάγκες μιας εταιρείας να βγάλει το μέγιστο κέρδος αλλά θεωρώ πως με όλο αυτό αντί να κερδίσει, θα χάσει καθώς πολύς κόσμος που μοιράζεται τα έξοδα δεν πρόκειται να πληρώσει παραπάνω χρήματα για να βλέπει ενώ υπάρχουν δεκάδες επιλογές το 2023 για να παρακολουθήσει σειρές/ταινίες. Επίσης τα τελευταία χρόνια η ελληνική μυθοπλασία έχει κάνει σημαντικά βήματα και οι τηλεθεατές έχουν αρκετές καλές επιλογές για να παρακολουθήσουν.
Η Κύνθια εξηγεί πολύ απλά πως βλέπει εκείνη τα πράγματα με το Netflix. Η ίδια παλαιότερα έβλεπα φανατικά, όμως το τελευταίο διάστημα, ειδικά από την περίοδο που σταμάτησαν εντελώς οι περιορισμοί για τον κορονοϊό έχει σταματήσει να παρακολουθεί.
«Θεωρώ πως το Netflix περνάει φάσεις. Ξεκινήσαμε πολύ δυνατά με ισπανικές σειρές, ακολούθησε μια διετία με πολύ καλές παραγωγές, όπως το “Elite”, το “La Casa De Papel”, το “Χάος που Άφησες Πίσω”. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι Κορεάτικες, Ιαπωνικές όπως το “Squid Game”. Πλέον έχει χάσει την ταυτότητα του γιατί δεν έχει κάπου να “πιαστεί”, να βασιστεί.
Επίσης οι σειρές που πήγανε καλά και ακολούθησαν πολλές σεζόν, οι τελευταίες τραβήχτηκαν από τα μαλλιά, γίνονταν χάλια και μας ταλαιπώρησαν. Μιλάω για τις σειρές του Netflix αποκλειστικά. Εγώ έβλεπα φανατικά “Riverdale”. Η τέταρτη σεζόν μας ταλαιπώρησε, ενώ υποτίθεται θα έβγαινα κάθε Πέμπτη, τελικά κυκλοφορούσε όποτε να’ ναι και έτσι το παράτησα. Εκτός αυτού χάλασε η ποιότητα της σειράς και αυτό το έχει πάθει σε πολλές παραγωγές. Όταν μια σειρά είναι Sci-Fi δεν μπορείς να βάλεις μέσα και λίγο musical και λίγο τρόμο, χάνει την ταυτότητα της. Ακόμα θεωρώ πως δεν βγάζει πια καλές ταινίες, ακόμα και οι πιο παλιές που επιλέγει δεν είναι άξιες αναφοράς για να πεις ότι θα κάτσεις να δεις Netflix»
Πάμε να δούμε όμως τι συμβαίνει με τις αυξήσεις στις συνδρομές και τις «ποινές» που ετοιμάζει η πλατφόρμα.
Eδώ και καιρό έχει ανακοινωθεί η νέα πολιτική της εταιρείας, η οποία προβλέπει έξτρα χρέωση στους χρήστες, οι οποίοι μοιράζονται τους κωδικούς τους με άλλους χρήστες. Η «ποινή» θα είναι περίπου, μια έξτρα συνδρομή. Όπως αναφέρει το Netflix, το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσει ένας χρήστης του για να διαμοιράσει τον λογαριασμό του με έναν τρίτο, διαμορφώνεται ως εξής:
Όσοι πληρώνουν το βασικό πακέτο του Netflix δεν θα μπορούν να βάλουν ένα έξτρα άτομο στον λογαριασμό τους (το ίδιο αφορά και για εκείνους που πληρώνουν το Standard with Ads).
Όσοι πληρώνουν το πιο ακριβό πακέτο Premium που προσφέρει 4K ανάλυση (€13.99 στην Ελλάδα), θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν δύο έξτρα μέλη με 7.99 ευρώ για το καθένα κάθε μήνα. Εάν ένας χρήστης δεν πληρώνει, τότε δε θα έχει πρόσβαση στον λογαριασμό του.
Όσοι πληρώνουν το κανονικό (Standard) πακέτο συνδρομής των €10.99 στην Ελλάδα θα χρειαστεί να δίνουν έξτρα 7 ευρώ κάθε μήνα σε περίπτωση που πιαστούν να μοιράζονται τον κωδικό τους.
Η λύση με τις άλλες πλατφόρμες
Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που έχουν μία, δύο ή και παραπάνω ενεργές συνδρομές σε πλατφόρμες για να παρακολουθούν περιεχόμενο. To ενδιαφέρον των streaming υπηρεσιών στην Ελλάδα όλο και μεγαλώνει, με νέες πλατφόρμες ταινιών και σειρών να μπαίνουν στο παιχνίδι και να αλλάζουν την τηλεοπτική εμπειρία.
ERTflix, Cosmote tv, Vodafone TV, Disney+, ΕΟΝ TV, Apple tv+, Amazon prime, Cinobo, Cinesquare, Strada Films, Mubi είναι πλατφόρμες διαθέσιμες στη χώρα μας και η κάθε μια ξεχωριστά έχει το δικό της κοινό και το δικό της πρωτότυπο περιεχόμενο.
Μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι που αναφέρουν πως σε περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές των συνδρομών, όπως ακούγεται, θα «κόψουν» το Netflix.
«Μπορεί να πληρώνω 8 ευρώ τον μήνα και να λέω κάποιες φορές “έλα μωρέ σιγά το πράγμα” αλλά αν τα βάλεις κάτω είναι αρκετά χρήματα. Μιλάμε για 96 ευρώ τον χρόνο. Βέβαια είναι ένα έξοδο που θέλω να κάνω. Αν όμως η τιμή ανέβει ακόμα παραπάνω τότε θα ζορίσουν τα πράγματα και ίσως αναγκαστώ είτε να κόψω την συνδρομή ή επειδή μου αρέσει τα βράδια για να χαλαρώσω να βλέπω κάποια σειρά να πάω σε κάποια άλλη πλατφόρμα», αναφέρει ο Γιάννης.
Από την πλευρά της η Κύνθια επισημαίνει ότι:
«Δεν βρίσκω κανέναν λόγο αυτή τη στιγμή να αυξηθεί η συνδρομή. Πρακτικά το Netflix έχει ανάγκη, δεν έχει τόσους πολλούς χρήστες γιατί φεύγουν. Γιατί να αυξήσει την συνδρομή; Για να μου πασάρει συνέχειες σειρών που δεν υπάρχουν; Αν όντως πρόσθετε όλες τις σειρές που έκαναν πάταγο και τις πήγαινε ένα βήμα παρακάτω, τότε ναι θα έλεγα θα πληρώσω παραπάνω. Οριακά σκέφτομαι να το κόψω. Τα παιδιά στην ηλικία μου δεν βλέπουν Netflix. Δεν έχω ακούσει κανέναν να λέω “α είδα αυτή την σειρά στο Netflix”. Όλοι συζητάνε “βλέπω Παγιδευμένους, Κάνε ότι Κοιμάσαι, είδα την τελευταία σεζόν του Έτερος Εγώ. Το Netflix μας βοήθησε στο να κάνουμε παραγωγές. Σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί πήγαν πολύ μπροστά την κουλτούρα τους και είδαν ότι μπορεί να συμβεί και ότι μπορούμε να έχουμε καλές παραγωγές. Τώρα έχει κατρακυλήσει, όμως ήταν μια καλή αρχή για να πάρουν boost όλες οι χώρες για να κάνουν δικά τους πράγματα.»
Ακόμα συμπληρώνει ότι οι περισσότεροι από εμάς είχαμε μπει σε μια διαδικασία να παρακολουθούμε φανατικά Netflix γιατί δεν είχαμε το έξω λόγω πανδημίας, οπότε ήταν μια καλή λύση για να γεμίσεις μια μέρα.
«Πρακτικά δεχτήκαμε πολλά ερεθίσματα από το Netflix. Ακόμα και όταν σιγά σιγά χαλάρωσαν οι περιορισμοί συνεχίσαμε, γυρνούσαμε από την έξοδο και καθόμασταν να δούμε Netflix. Στο σήμερα, τρία χρόνια μετά, πρέπει να σκεφτούμε πως έχουν ανοίξει οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Για μένα ακόμα πολύ βασικό είναι πως η ελληνική τηλεόραση έχει ανοίξει στην μυθοπλασία, υπάρχουν δηλαδή πια επιλογές, οπότε είναι λογικό το Netflix να χάσει. Ενώ πρέπει να στηριχτεί σε blockbusters, τα οποία δεν θα βγουν στην ελληνική τηλεόραση για να κεντρίσει ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου.
Ήταν ελπιδοφόρο ότι μπήκε το Maestro στο Netflix αλλά ακόμα και αυτό ήταν άνοιγμα για την ελληνική τηλεόραση. Από την στιγμή που οι περισσότεροι έχουμε μεγαλώσει με ελληνικές σειρές και έχει βασιστεί όλη η αισθητική μας έτσι και χάσαμε λίγο την μπάλα γιατί για κάποια χρόνια δεν έβγαιναν, τώρα γιατί να μην τους δώσουμε την ευκαιρία από την στιγμή που υπάρχουν καλές επιλογές;