#Newyearnewme: Γιατί έχουμε την ανάγκη να θέτουμε στόχους τη νέα χρονιά;

Και για ποιον λόγο αυτοί αποτυγχάνουν;

Μυρτώ Τούλα
newyearnewme-γιατί-έχουμε-την-ανάγκη-να-θέτουμε-1264770
Μυρτώ Τούλα

Οι στόχοι τη νέα χρονιά πάνε πακέτο με τα εντυπωσιακά planner τα οποία κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια και έχουν quotes με positivity του εαυτού σου, με video στο tik-tok που σε συμβουλεύουν να ρομαντικοποιήσεις την ζωή σου, να αλλάξεις το σώμα σου, να σταματήσεις το κάπνισμα και το αλκοόλ, να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, να μην φοβάσαι να στείλεις εκείνο το μήνυμα, να σε αγαπάς, να διεκδικείς αυτά που θέλεις, να αλλάξεις δουλειά αν αυτή σε πιέζει ή σε ρουτινιάζει, γενικά να αλλάξεις όλη σου την ζωή και με το “μοίρασμα” των στόχων από story σε story και από φωτογραφία σε φωτογραφία. Εξάλλου το ρητό #newyearnewme λύνει και δένει στα hashtag κάτω από τα posts.  

Από τότε που τα social media, έχουν καλύψει το 50% της ζωής μας και πλέον υπάρχουν παντού εικονικοί πομποί που μας παροτρύνουν είτε προς την καταστροφή, είτε προς την τελειοποίηση, είναι πραγματικά πολύ εύκολο να εθιστούμε σε συνήθειες άλλων ανθρώπων μόνο και μόνο επειδή παρακολουθούμε το περιεχόμενο τους και θα θέλαμε έστω και λίγο να τους μοιάσουμε και γι’ αυτό πολλές φορές οι στόχοι που βάζουμε κάθε νέα χρονιά δεν είναι πλέον προσωπικοί, αλλά αφορούν τις ζωές και τα ερεθίσματα των άλλων, ενώ συχνά μπλέκουμε τους προσωπικούς μας στόχους με τις αλλαγές που θα ήθελαν οι άλλοι να κάνουμε επάνω μας.

Από μικρή έγραφα στο ημερολόγιο μου goals, και πάντα την τελευταία ημέρα του χρόνου έβλεπα τι έχω πετύχει και τι δεν πέτυχα, επίσης, έκανα την προσωπική μου ανασκόπηση για την χρονιά που πέρασε, συλλέγοντας με ψηφιακά μέσα στιγμές ή γράφοντας για όλες τις φρικτές ημέρες που πέρασαν από πάνω μου και δεν άφησαν τίποτε, ή άφησαν ένα αποτύπωμα που δυσκολεύτηκα να ξεπεράσω. Πάντα έχουμε την ανάγκη να δεχόμαστε boost για όλα εκείνα που φοβόμαστε να διεκδικήσουμε και τα άλλα που καταφέραμε. Εξάλλου, το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο, είναι να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας, γιατί έχουμε συνηθίσει να αγνοούμε τα θετικά, να πιστεύουμε πως δεν είναι τόσο σημαντικά, ή ακόμη και να ντρεπόμαστε να τα επικοινωνήσουμε.

Σχετικά με τους στόχους και το πρόγραμμα που λέμε κάθε χρόνο πως θα εφαρμόσουμε στη νέα μας ζωή, παραδέχομαι πως είμαι πάντα ενθουσιασμένη στα τέλη του Δεκέμβρη ψάχνοντας στα βιβλιοπωλεία να βρω το νέο μου ημερολόγιο, βέβαια, τώρα πια, τα ημερολόγια, έχουν αλλάξει ρότα, από 5 ευρώ κοστίζουν έως και 30 και δεν αποτελούνται από απλές σελίδες αλλά από εικονογραφημένες σελίδες και αυτοκόλλητα, τα οποία σε επιβραβεύουν αν πετυχαίνεις κάτι μικρό μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τη θεωρία του στόχου του ψυχολόγου  και θεωρητικού Edwin Locke, η διαδικασία καθορισμού στόχων δημιουργεί μεγαλύτερη δέσμευση και παρακίνηση, αφού οι άνθρωποι κατανοούν ότι κινούνται προς έναν συγκεκριμένο σκοπό. Ειδικότερα, οι στόχοι που είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και επιτεύξιμοι ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, ενώ ενθαρρύνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη.

Το θέμα όμως είναι για ποιους λόγους θεωρούμε πως με την αλλαγή του χρόνου θα αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι αν γράψουμε σε μία κόλλα χαρτί όλα εκείνα που θέλουμε να σβήσουμε από επάνω μας, πάντα έχουμε την ανάγκη προς την ελπίδα. Γιατί όμως περιμένουμε να μηδενίσουμε τα κοντέρ των 364 ημερών για να πιαστούμε από αυτήν;

Η αλλαγή του χρόνου, σύμφωνα με έρευνες στην κοινωνιολογία, λειτουργεί συχνά ως μια «νέα αρχή», που ενισχύει την ανάγκη για ανανέωση και αναδιοργάνωση της προσωπικής πορείας. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τέλος του έτους για να αναστοχαστούν τις εμπειρίες τους και να θέσουν νέες προσδοκίες για το μέλλον. Έτσι, οι στόχοι της νέας χρονιάς γίνονται όχι μόνο μέσο για την προσωπική ανάπτυξη, αλλά και κινητήρια δύναμη για την επιδίωξη ενός καλύτερου μέλλοντος.

Η ψυχολόγος Ειρήνη Σπύρα, αναφέρει πως η έναρξη μιας νέας χρονιάς συχνά συνοδεύεται από αισθήματα ανανέωσης, ελπίδας και την επιθυμία για βελτίωση. Η θέσπιση νέων στόχων μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική, αλλά η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από το πώς προσεγγίζουμε αυτή τη διαδικασία.

Αυτοί είναι οι λόγοι με τους οποίους βοηθά η θέσπιση νέων στόχων:

  1. Παρέχει κατεύθυνση και σκοπό: Οι στόχοι λειτουργούν σαν χάρτης που σε καθοδηγεί, βοηθώντας σε να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε αυτό που πραγματικά θέλεις.
  2. Ενισχύει την αυτοπειθαρχία: Η διαδικασία της επίτευξης στόχων σε μαθαίνει να διαχειρίζεσαι τον χρόνο και τις προτεραιότητές σου καλύτερα.
  3. Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση: Η επίτευξη μικρών ή μεγάλων στόχων ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου και την αίσθηση επιτυχίας.
  4. Παρέχει κίνητρο: Ένας καλά ορισμένος στόχος λειτουργεί σαν μια παρακίνηση, ειδικά σε δύσκολες στιγμές.
  5. Αυξάνει την υπευθυνότητα: Όταν θέτεις στόχους και δεσμεύεσαι σε αυτούς, νιώθεις μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό σου.

Eνώ η κ. Σπύρα, ξεκαθαρίζει πως για να είναι αποτελεσματικοί οι στόχοι σου, πρέπει να είναι:

  • Συγκεκριμένοι: Αντί να πεις «Θέλω να γυμνάζομαι περισσότερο», πες «Θα γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά».
  • Μετρήσιμοι: Πρέπει να μπορείς να αξιολογήσεις την πρόοδο.
  • Ρεαλιστικοί: Βεβαιώσου ότι οι στόχοι είναι εφικτοί με βάση τον χρόνο και τους πόρους σου.
  • Χρονικά προσδιορισμένοι: Βάλε μια προθεσμία.

Σύμφωνοι με τις αξίες σου: Οι στόχοι πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές σου επιθυμίες και όχι τις προσδοκίες των άλλων.

Αναλύει επίσης, τα συχνά λάθη που κάνουμε όταν θεσπίζουμε στόχους:

“Οι στόχοι δεν πρέπει να είναι πολύ γενικοί ή ασαφείς, επίσης, δεν πρέπει να έχουν υπερβολική αισιοδοξία χωρίς πλάνο δράσης. Το πιο σημαντικό στα λάθη της θέσπισης στόχων αφορά, την έλλειψη συνέπειας και δέσμευσης αλλά και την παράλειψη ενδιάμεσων βημάτων και μικρών επιτυχιών. Η θέσπιση νέων στόχων στην αρχή της χρονιάς είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ανανέωση και αυτοβελτίωση. Ωστόσο, οι στόχοι θα έχουν αποτέλεσμα μόνο αν είναι σαφείς, ρεαλιστικοί και υποστηρίζονται από ένα καλά οργανωμένο πλάνο δράσης. Γιατί τελικά, τα μικρά, σταθερά βήματα είναι αυτά που φέρνουν μεγάλες αλλαγές! “

 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα