Featured

Η ομάδα στο Facebook που τα εργασιακά σου δράματα βρίσκουν συμπαραστάτες

Το Τμήμα Προσωπικού Δράματος είναι δίπλα μας κάθε στιγμή που χρειαζόμαστε να μιλήσουμε για όσα περίεργα, αστεία και αναπάντεχα συμβαίνουν στη δουλειά μας.

Νίκος Γκάγιας
η-ομάδα-στο-facebook-που-τα-εργασιακά-σου-δράμ-767544
Νίκος Γκάγιας

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν η δουλειά σου, αν καθημερινά σε κάθε τι που γινόταν είχες 200.000 συμπαραστάτες; Αν κάθε φορά που κάποιος πελάτης σε έκανε να βρίζεις κάτω από την μάσκα (πλέον), υπήρχαν μερικοί παραπάνω υποστηρικτές σου;

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια που εγώ δέχθηκα πρόσκληση για να μπω στο «Τμήμα Προσωπικού Δράματος» και δεν το έχω μετανιώσει λεπτό. Είναι η παρέα μου τις νύχτες πριν κοιμηθώ και η παρηγοριά μου κάθε φορά που γινόταν κάτι στη δουλειά και έπρεπε να με κάποιον να το μοιραστώ. Για εσάς που τυχόν δεν το ξέρετε, πρόκειται για ένα γκρουπ στο Facebook, που τα μέλη του αναρτούν τις εμπειρίες τους από τα εργασιακά τους δράματα. Και πιστέψτε με βρίσκουν πολλούς συμπαραστάτες.

Όλα ξεκίνησαν το 2016, όταν ο Δημήτρης Κανέλλης έφτιαξε ένα από τα γκρουπ του. Πρώτα είχε ανοίξει την σελίδα «Η Ζωή στο Γραφείο» και από ένα σημείο και μετά συνειδητοποίησε πως στα σχόλια υπήρχε κόσμος που ταυτιζόταν.

«Το θέμα ήταν πως στην σελίδα μπορούσα να ανεβάζω μόνο εγώ, ενώ στο group θα μπορούσε να δημοσιεύει ο καθένας. Γι’ αυτό το 2017 φτιάξαμε το «Τμήμα Προσωπικού Δράματος». Η original ομάδα άντεξε μέχρι το 2020. Μετά συνέβη κάτι πολύ περίεργο. Απλώς μία μέρα τον Δεκέμβριο του 2020, ξυπνήσαμε και δεν υπήρχε το group. Είχε πράσινη βαθμολογία από το Facebook, δεν είχε φάει καμία ποινή. Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι συνέβη.

Την ομάδα την αποτελούν η Σουζάνα Βαρτάνη, ο Γιάννης Ρέσκος και εγώ, ο Δημήτρης Κανέλλης. Όλη την δουλειά, την κάνουν τα παιδιά. Και οι τρεις δουλεύουμε, ο καθένας σε ξεχωριστό κομμάτι. Η Σουζάνα είχε έντονη δραστηριότητα στην ομάδα, δημοσίευε, σχολίαζε και ήταν από τα top μέλη της ομάδας. Έτσι με τον Γιάννη την είχαμε παρατηρήσει και είπαμε ανεβάζει που ανεβάζει όλη μέρα, ας της στείλουμε, αν θέλει να βοηθήσει».

Ο σκοπός της ομάδας ήταν η ταύτιση και λίγο η ψυχολογική συμπαράσταση των μελών της, όπως μου επισήμανε ο Δ. Κανέλλης.

«Γιατί συχνά λέμε, αυτά μόνο σε μένα συμβαίνουν. Όμως, έλα που έχεις άδικο! Οπότε ο στόχος για μένα είναι ο εργαζόμενος να μην νιώθει μόνος και να αισθάνεται πως είμαστε πάρα πολλοί όσοι βιώνουμε καθημερινά παρόμοιες καταστάσεις.

Στο group, όσοι είναι μέσα, κάτι έχουν περάσει. Έτσι βρίσκεις παρηγοριά. Όταν βλέπεις κάποιον να περνάει τα ίδια με σένα, θα του γράψεις ένα κουράγιο ή ότι “είμαστε μαζί σου”.

Ο τίτλος ήταν brainstorming και καταλήξαμε σ’ αυτό γιατί κάπως έτσι είναι τα τμήματα σε μία εταιρεία. Σε ποιο τμήμα δουλεύεις εσύ; και η απάντηση να είναι “Στο Τμήμα Προσωπικού Δράματος”

Η ομάδα πριν πέσει είχε φτάσει πάνω 200.000 μέλη, ήταν πολύ κοντά με το «αδελφάκι» του, το Thank You next. Τώρα κοντεύομε τα 100.00 μέλη.»

Σε μια σελίδα με τόσα πολλά μέλη περνούν από έγκριση οι αναρτήσεις πριν δημοσιευτούν;

«Φυσικά. Από εκεί και πέρα θέλει μεγάλη προσοχή και προσπαθούσε όσο μπορούμε, γιατί δεν είναι εύκολο όταν δουλεύεις ταυτόχρονα, να βλέπουμε τα σχόλια.

Αν εγώ περάσω post και κάποιος από κάτω βρίζει την Χ εταιρεία είναι μέχρι να το δω. Έχουμε και τα report που γίνονται από χρήστες. Αυτό είναι full time job. Είναι άπειρα τα σχόλια. Ένα post μπορεί να έχει 200-500 σχόλια. Επίσης χρειάζεται έγκριση στα post γιατί μας στέλνουν και άσχετα πράγματα.»

Αυτό που αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν όλες οι αυτές οι ιστορίες να είναι πραγματικές; Ο Δημήτρης, απαντάει:

«Θεωρώ ότι οι περισσότερες ιστορίες είναι αληθινές. Μιλάω με φίλους για την αγορά εργασίας και για το τι περνάνε και καταλαβαίνω πως όλοι έχουν να πουν μία ιστορία. Ίσως σε κάποιες , να το τραβάνε για λόγους σάτιρας, αλλά τα θεμέλια των ιστοριών είναι σε περιστατικά που έχουν συμβεί.

Γενικώς από την πανδημία και μετά αυξήθηκαν οι ιστορίες. Υπήρξαν άνθρωποι που έγραψαν ότι έχασαν τη δουλειά τους εν μέσω πανδημίας. Όμως, επειδή εμείς είμαστε Τμήμα Προσωπικού Δράματος, αυξήθηκαν και ιστορίες από ανθρώπους που γιορτάζουν την παραίτηση τους. Οπότε, είναι αυτό που λέει και η Σουζάνα πως για κάθε τέλος υπάρχει μία νέα αρχή»

Μιλώντας για τα μελλοντικά τους σχέδια, ο Δημήτρης αναφέρει πως πιστεύει ότι αν προσπαθήσεις να βάλεις σε ένα γκρουπ πολλές θεματικές, κάπου θα χάσεις την μπάλα.

«Δεν θεωρώ πως μπορούμε να βάλουμε άλλα πράγματα. Είχαμε δοκιμάσει κάθε Δευτέρα να ανεβάζουμε το καλύτερο post. Δεν τσούλησε καλά. Είχαμε ρωτήσει αν θα τους ενδιέφερε να ανεβάζουμε αγγελίες, για να βοηθήσουμε να βρει ο κόσμος δουλειά. Πάλι μας είπαν όχι. Ο κόσμος θέλει απλά να μπαίνει και να λέει τα δράματα του. Το σεβαστήκαμε και κινηθήκαμε προς τα εκεί.»

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα