Η απλόχερη πρωτεϊνη για την δίαιτά σου έχει μόλις 22 θερμίδες
Η απόλυτη τροφή για το διαιτολόγιό σου.
Και τώρα χοροπηδάμε φωνάζοντας “Χαίρε μάνα φύση”. Θέλεις αντιοξειδωτικά, λίγες θερμίδες, ποικιλία και φουλ πρωτεϊνη σε μία τροφή; Μπορείς να τα έχεις όλα αυτά εξαιτίας της ύπαρξης των μανιταριών. Η “μαγική” ιδιότητα των μανιταριών είναι κάτι σπάνιο γιατί δεν είναι αμέτρητες οι τροφές που συγκεντρώνουν τόσα πολλά ωφέλη ταυτόχρονα στα συστατικά τους.
Πολλοί διατροφολόγοι τα χρησιμοποιούν ως την αντικατάσταση του κρέατος σε διαιτολόγια καθώς είναι ό,τι πιο κοντινό μπορείς να βρεις σε αυτό ενώ θερωρείται η κύρια πηγή πρωτεϊνης σε διατροφικά μοτίβα χορτοφαγίας για τους vegan κλπ.
Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεϊνη υψηλής διατροφικής αξίας, είναι ταυτόχρονα πλούσια σε υδατάνθρακες ενώ ενυδατώνουν καθώς είναι γεμάτα νερό και μάλιστα χωρίς να προσθέτουν έξτρα θερμίδες στο τέλος της ημέρας σου. Χαρακτηριστικά -για να καταλάβετε το μέγεθος- 100 γραμμάρια μανιταριών έχουν μόλις 22 θερμίδες. Επιπλέον είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Win – Win!
O πιο έξυπνος συνδυασμός για να “εκμεταλλευτείς” στο έπακρο την αξία τους
Μανιτάρια με σιτάρι ή πληγούρι (ή προϊόντα υδατανθράκων της κατηγορίας των δημητριακών). Ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός για να ανέβει στα ύψη η διατροφική αξία των μανιταριών. Σε μια κρύα σαλάτα ή σαν σούπα, θα γίνει το comfort food της δίαιτάς σου.
Εύκολοι τρόποι να τα πάρεις μαζί σου μέχρι και στο γραφείο
Ψητά μανιτάρια πάνω σε ψωμί του τοστ. Επέλεξε ένα δυνατό από θρεπτικής αξίας μαύρο ψωμί, ψήσε τα μανιτάρια στο γκριλ ή την σχάρα με ελάχιστο ελαιόλαδο και μπαχαρικά της αρεσκείας σου. Βούτηξέ τα σε μία βινεγκρετ με λεμόνι, λάδι, ρίγανη και φρέσκο μαϊντανό και κλείστα ανάμεσα στις δύο καλές φέτες από το ψωμί σου.
Μανιτάρια και ασπράδια αυγού. Μία ομελέτα αφράτη, χορταστική και άκρως γευστική. Μπορείς να χτυπήσεις τρία ασπράδια αυγού, να ψιλοκόψεις τα μανιτάρια και να τα σωτάρεις πρώτα σε λίγο λάδι ρίχνοντας τα μπαχαρικά που αγαπάς, έπειτα τα αυγά και τέλος μπόλικη φρέσκια ρόκα ή όποιο άλλο βότανο θέλεις στο τελείωμα.
Γεμιστές πιπεριές με μανιτάρια. Κάνε ένα μείγμα από ελαφρώς σωταρισμένα μανιτάρια, με όσα μυρωδικά και βότανα θέλεις, λίγη φρεσκοκομμένη ντομάτα, πέστο και λίγο τσίλι. Κόψτε τις πιπερίες στην μέση, αλείψτε τες με λίγο λάδι και γεμίστε τες με το μείγμα σας. Ψήστε στο φούρνο και τελειώστε με τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών.