Ήξερες ότι τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την διάθεσή σου;

Και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Parallaxi
ήξερες-ότι-τα-βακτήρια-του-εντέρου-επη-295155
Parallaxi

Υπάρχει μία κινητικότητα από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, επιστήμονες και ερευνητές γενικότερα, για τον ρόλο που παίζουν τα βακτήρια του εντέρου στην διάθεσή μας και κυρίως πώς ακριβώς συνδέονται με την εκδήλωση άγχους. Στην αρχή ακούγεται απίθανο αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το έντερο και ο εγκέφαλος “συναντιούνται” με αποτέλεσμα να μπορούν να καθορίσουν ακόμα και την διάρκεια ζωής. Άρα γιατί όχι και την διάθεσή μας.

Οι στατιστικές σχετικά με το άγχος και τον σύγχρονο άνθρωπο αποκαλύπτουν τρομακτικά νούμερα με αυξητική τάση, χρόνο με τον χρόνο. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 40 εκατομμύρια ενήλικες ή αλλιώς 18% του πληθυσμού φέρουν συμπτώματα άγχους. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό ποσοστό που παρατηρείται μιλάει για ένα στα οκτώ παιδιά με τα ίδια συμπτώματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς τώρα, οι γυναίκες έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια αγχώδη διαταραχή από ό, τι οι άνδρες.

Η σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του τρόπου με τον οποίο νιώθουμε είναι ένα καυτό θέμα συζήτησης και έρευνας των ημερών μας. Οι επιστήμονες, οι γιατροί και όσοι ασχολούνται με την ψυχική υγεία αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τη σημαντική σχέση μεταξύ της ισορροπίας στην κατάσταση του εντέρου και του τρόπου που αντανακλάται αυτό στη διάθεση και τα συναισθήματά μας.

Στην σκοπιά της ολιστικής, το έντερο είναι γνωστό ως ο “δεύτερος εγκέφαλος” και υπάρχουν δομικές / ανατομικές αιτίες για αυτή την αναφορά. Ο «δεύτερος εγκέφαλος», γνωστός επιστημονικά ως το εντερικό νευρικό σύστημα, αποτελείται από θύρες των νευρώνων που βρίσκονται στα τοιχώματα του εντέρου μας και φτάνουν έως και τα 9 μέτρα.

Δείτε 5 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για το έντερο και μπορούν να κάνουν πιο κατανοητή την συσχέτισή της λειτουργίας του με την διάθεσή μας: 

-Τα βακτηρίδια, οι μύκητες και οι ιοί που συνθέτουν τη μικροχλωρίδα του οργανισμού σας ξεπερνούν τα κύτταρα του σώματός μας σε αναλογία 10 προς 1.

-Το 95% της παραγωγής σεροτονίνης του οργανισμού βρίσκεται στα έντερα μας.

-Το εντερικό νευρικό σύστημα περιέχει 100 εκατομμύρια νευρώνες, που είναι περισσότεροι συνολικά νευρώνες από το νωτιαίο μυελό ή το περιφερικό νευρικό σύστημα.

-Υπάρχουν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα που βρίσκονται στο έντερο.

-Το έντερο μας στέλνει πολύ περισσότερες πληροφορίες στον εγκέφαλό μας από όποιο άλλο όργανο.

Όταν η ισορροπία των βακτηριδίων στο έντερο διαταραχθεί, συχνά παρατηρούμε συμπτώματα που σχετίζονται με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανό να ξεκινήσουν ως ενοχλήσεις από φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά δείκτες του «συνδρόμου διαρροής», όπου το τοίχωμα του εντέρου γίνεται διαπερατό και τα υπολείμματα τροφής αρχίζουν να διαφεύγουν από την πεπτική και τη γαστρεντερική οδό. Όταν συμβαίνει αυτό, το φαινόμενο “ντόμινο” είναι αναπόφευκτο.

Λόγω της αλληλεξάρτησης του εγκεφάλου και του εντερικού νευρικού μας συστήματος, όταν τα βακτηρίδια του εντέρου δεν είναι σε καλά επίπεδα, είμαστε ευάλωτοι σε ένα μοντέλο συναισθηματικής δυσφορίας, που χαρακτηρίζεται συνήθως από αυξανόμενα επεισόδια άγχους και κατάθλιψης.

Πώς όμως καταφέρνουμε έστω και αναπόφευκτα και χαλάμε την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερό μας: 

-Από το υπερβολικό και μη διαχειρίσιμο στρες

-Από πολύ μεγάλη χρήση αντιβιοτικών

-Από παρατεταμένη χρήση στεροειδών

-Από εντερικές λοιμώξεις

-Από υψηλή λήψη ζάχαρης ή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

-Από τακτή κατανάλωση αλκοόλ

Για τον λόγο αυτό αν θέλουμε να αποφύγουμε τα αρνητικά αποτελέσματα της κακής λειτουργίας του εντέρου που αντανακλώνται στην διάθεσή μας, τότε ως πρώτα βήματα θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση ενός σωστού τύπου προβιοτικού προϊόντος για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην μικροχλωρίδα του οργανισμού αλλά στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι εντονότερα, τότε μια επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη, καθώς σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αποκατασταθούν πρώτα τα τοιχώματα του εντέρου και μετά να γίνει η λήψη προβιοτικών.

Άλλωστε σε αυτό που συμφωνούν οι ειδικοί είναι πως όσο καλύτερα καταλαβαίνουμε και ασχολούμαστε με τη δική μας αίσθηση ευεξίας και ενδυνάμωσης, τόσο πιο πιθανό είναι να προχωρήσουμε και σε βαθιές αλλαγές που σημαίνουν αλλαγή και τρόπου ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Tα 5 βήματα που πρέπει να κάνεις κάθε πρωί

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα