Ομορφιά

Tι είναι το “Clean Eating” που έχει τρελάνει διάσημους και μη;

Τί είναι, τί πρέπει να κάνεις και τελικά... αξίζει να το δοκιμάσεις;

Parallaxi
tι-είναι-το-clean-eating-που-έχει-τρελάνει-διάσ-237084
Parallaxi

Μπορεί να έχετε ακούσει ήδη για διάσημους όπως για παράδειγμα η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Κέιτι Πέρι οι οποίες είναι φανατικές πλέον της φιλοσοφίας του clean eating. Έχουν δημιουργηθεί ιστότοποι και κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και στην Ελλάδα καταστήματα εστίασης προσανατολισμένα γύρω από την συγκεκριμένη διατροφική τάση η οποία μετράει τον τελευταίο χρόνο χιλιάδες πιστούς. Το χάσταγκ στο ίνσταγκραμ έχει πάρει φωτιά αλλά τί είναι όμως το clean eating που λέγεται πως χαρίζει καθαρό δέρμα, αποτοξινώνει τον οργανισμό, μειώνει το βάρος και εν γένει χαρίζει καλή ποιότητα ζωής; Αξίζει τελικά να γίνει κάποιος φανατικός ή απλά οπαδός του;

Το clean eating (καθαρή διατροφή) είναι ουσιαστικά ένα πολύ απλό κόνσεπτ διατροφής με στόχο όχι μόνο την μείωση του βάρους, αλλά την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. 

Αντί να περιστρέφεται η όλη φιλοσοφία των φανατικών του γύρω από την ιδέα της πρόσληψης περισσότερων ή λιγότερων συγκεκριμένων τροφίμων (για παράδειγμα, λιγότερες θερμίδες ή περισσότερες πρωτεΐνες κλπ), το κόνσεπτ στρέφει την προσοχή του στην πορεία του φαγητού από την παραγωγή στο πιάτο σου. Μία διατροφική τάση που δίνει έμφαση ουσιαστικά στις μη επεξεργασμένες τροφές.

Ως επεξεργασμένες τροφές -αυτές που αποφεύγονται από όσους ακολουθούν την καθαρή διατροφή- υπολογίζονται εκείνες οι τροφές που περιέχουν οποιοδήποτε είδους πρόσθετου συστατικού. Από το αλάτι και την ζάχαρη ή λιπαρά που δίνουν γεύση, μέχρι τα συντηρητικά και τις βιταμίνες.

Στον αντίποδα επιτρέπονται για παράδειγμα τα φρούτα τα οποία περιέχουν φυσικά σάκχαρα, όχι όμως πρόσθετα. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και όλη η φιλοσοφία. Μπορείς να φας οτιδήποτε είναι δωσμένο από την φύση ως έχει. 

Sweet potato fries and guac💥🔥💥 Need I say more? 💯

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Clara Marie Janßen (@clairesdeli) στις

Επιπλέον, στην επεξεργασία των τροφίμων παίζει ρόλο και ο τρόπος μαγειρέματός τους κάτι που σημαίνει πως η χρήση της σχάρας ή του ατμού για παράδειγμα δεν λειτουργεί θετικά πάντα σύμφωνα με τις προσταγές της καθαρής διατροφής. Για παράδειγμα, η σάλτσα ντομάτας δεν είναι το ιδιο με την φρέσκια ντομάτα κλπ.

Σε ένα γενικότερο πρώτο πλαίσιο θα μπορούσαμε να πούμε πως οι μη επεξεργασμένες τροφές που μπορεί να λάβει κάποιος που ακολουθεί την καθαρή διατροφή είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (φρέσκα), τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα αυγά ελευθέρας βοσκής και ως ελαφρά επεξεργασμένες τροφές μπορούν να θεωρηθούν το μαύρο ρύζι, η κινόα, το γάλα, τα μπαχαρικά, τα βότανα, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το κρέας που δεν έχει υποστεί επεξεργασία.

Η επεξεργασία όμως των τροφίμων δεν θεωρείται πάντα τόσο αρνητική, για το μέτρο των διαστάσεων τουλάχιστον που παίρνει το θέμα. Για παράδειγμα συχνά η επεξεργασία βοηθάει να απομακρυνθούν τοξίνες και μικρόβια. Το πρόβλημα προκύπτει στην υπέρ-επεξεργασία αυτών.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως το κλειδί βρίσκεται στο μέτρο. Συμφωνούν στην πλειοψηφία τους πως το ιδανικό είναι να αποφεύγονται οι βαριά επεξεργασμένες τροφές χωρίς όμως να γίνεται εμμονή η προσταγή για τις μη επεξεργασμένες. Χρειάζεται προσοχή σε ετικέτες που δείχνουν “με λιγότερο αλάτι και ζάχαρη” γιατί πολλές φορές είναι παγίδα.

Η αλήθεια είναι πως τα τροποποιημένα και γεννετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί σε αρκετές έρευνες της επιστημονικης κοινότητας με την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων βλαβερών συνεπειών στον οργανισμό. 

Σε αντίθεση με τα οφέλη των φρούτων και λαχανικών που όλοι γνωρίζουμε. Εκεί βασίζεται ουσιαστικά και το κόνσεπτ της καθαρής διατροφής. Με βάση του αυτά τα οφέλη το clean eating αποτελεί μία στάση ζωής. Με στόχο την υγεία, αποφεύγοντας τις βλαβερές συνέπειες των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών και επιστρέφοντας στην βάση της διατροφής, την ίδια την φύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

10 μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που θα αλλάξουν την ζωή σου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα