Παρίσι: Η Αψίδα του Θριάμβου καλυμμένη με 25.000 τετραγωνικά μέτρα ύφασμα

Προς τιμήν του καλλιτέχνη Κρίστο, που έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο.

Parallaxi
παρίσι-η-αψίδα-του-θριάμβου-καλυμμένη-816419
Parallaxi
Στιγμιότυπο οθόνης

Το «L’Arc de Triomphe, Wrapped» είναι έργο που οραματίστηκε ο καλλιτέχνης Κρίστο, γνωστός για τα μνημειακά του έργα, και η σύζυγός του Ζαν- Κλοντ το 1962. Το ιστορικό αυτό ζευγάρι δεν θα δει όμως το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα. Ο Κριστό Βλαντιμίροφ Γιαβάτσεφ πέθανε τον Ιούνιο του 2020, σε ηλικία 84 ετών ενώ η σύζυγός του πέθανε το 2009.

Ο Κριστό και η σύζυγός του ήταν γνωστοί για την επιμονή τους να παρουσιάζουν τα έργα τους στα πιο ιδιαίτερα μέρη.

Και όταν μιλάμε για επιμονή εννοούμε πως περίμεναν 32 χρόνια για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους “Wrapped Trees”, στο Berower της Ελβετίας, σχεδόν 25 χρόνια για να εγκαταστήσουν το έργο τους “The Gates” στο Central Park και περίπου 24 χρόνια μέχρι να δώσει η γερμανική κυβέρνηση το πράσινο φως για να τυλίξουν το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο σε ασημένιο ύφασμα.

Στιγμιότυπο βίντεο

Όσον αφορά την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, οι προετοιμασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο. Τότε ήταν που οι εργάτες άρχισαν να στήνουν τις σκαλωσιές για να μένει το ύφασμα, σε μπλε-ασημί χρώμα, μακριά από το μνημείο. Άρχισαν να ξετυλίγουν το ύφασμα λίγο μετά τα ξημερώματα της Κυριακής 12/9 και η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε περίπου 24 ώρες.

Ο Κρίστο είχε σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια και είχε αφήσει σκίτσα και οδηγίες για την υλοποίηση του έργου, την οποία επιβλέπει ο ανιψιός του, Βλαντιμίρ Γιαβάτσεφ. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται κυρίως από την πώληση των προπαρασκευαστικών μελετών του Κρίστο, των σχεδίων και των κολάζ του πρότζεκτ.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Γιαβάτσεφ: «Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα είναι πως ο Κρίστο δεν είναι εδώ. Μου λείπει ο ενθουσιασμός του, η κριτική του, η ενέργειά του».

Στιγμιότυπο βίντεο

Το έργο στην Αψίδα του Θριάμβου θα παραμείνει έως τις 3 Οκτωβρίου και σε αυτό το διάστημα όποιος το θέλει θα μπορεί να επισκέπτεται το μνημείο.

Ταυτόχρονα υπάρχει η επιλογή να παρακολουθήσεις το έργο σε live streaming.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο εδώ.

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα