Featured

Πέντε LGBTQ+ ντοκιμαντέρ του Netflix που αξίζουν τη προσοχή σας

Οι επιλογές αποτελούν ένα μικρό δείγμα της επένδυσης της πλατφόρμας σε queer περιερχόμενο.

Γιάννης Συκοβάρης
πέντε-lgbtq-ντοκιμαντέρ-του-netflix-που-αξίζουν-τ-742177
Γιάννης Συκοβάρης

Σε μία προσπάθεια να αναβαθμίζει συνεχώς τη πλατφόρμα του, με αφηγήσεις που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύτερο κοινό και δίνουν φωνή σε άτομα που μπορεί να μην είχαν μέχρι σήμερα δημόσιο βήμα, το Netflix έχει προσθέσει στη λίστα του, μία σειρά από ντοκιμαντέρ για την LGBTQ+ κοινότητα.

Με αυτή τη λίστα συνεχώς να αυξάνεται, αυτά είναι μόνο μερικά από τα ντοκιμαντέρ που διευρύνουν τη κουβέντα γύρω από θέματα σεξουαλικότητας και ρίχνουν φως σε ιστορίες που ήταν μέχρι στιγμής κρυμμένες.

Disclosure: Trans Lives on Screen (2020) σε σκηνοθεσία Σαμ Φέντερ

Το “Disclosure” είναι ένα ντοκιμαντέρ που μας καλεί να προσεγγίσουμε τη μαζική κουλτούρα του Χόλυγουντ και το αντίκτυπο που αυτή έχει, μέσα από μία διαφορετική ματιά. Με μία σειρά συνεντεύξεων από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες της trans κοινότητας στην Αμερική και αρχειακό υλικό από τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, που φτάνουν μέχρι και τα πρώτα χρόνια του βωβού κινηματογράφου, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη προβληματική και παραπλανητική αφήγηση που έχει δημιουργηθεί, γύρω από τα trans άτομα, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Προσωπικές αφηγήσεις κι εμπειρίες, καταθέσεις περιστατικών, ανάλυση ταινιών και σειρών, πληροφορίες και στατιστικά για τη βιομηχανία του θεάματος, είναι μερικά από τα στοιχεία, που συνθέτουν ένα ντοκιμαντέρ που με τον πιο απλό και προσιτό τρόπο, προσπαθεί να καταδείξει και να αλλάξει, οπτικές για τη trans εμπειρία, οι οποίες έχουν παγιωθεί μέσα από το μηχανισμό του Χόλυγουντ κι έχουν αποτυπωθεί σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Παράλληλα, προτρέπει για το αυτονόητο. Περισσότερο χώρο για να ακουστούν και να αναπτυχθούν οι φωνές και οι ιστορίες της trans κοινότητας. Γιατί όπως αναφέρει στο ντοκιμαντέρ η Τζεν Ρίτσαρντς «..υπάρχει μόνο μία λύση, σχετικά με όλα τα προβλήματα στα trans media. Θέλουμε περισσότερα. Γιατί σε αυτή τη περίπτωση, η περιστασιακή λανθασμένη απεικόνιση δεν θα είχε σημασία, γιατί δεν θα ήταν η μοναδική..».

The Untold Stories of Armistead Maupin (2017) σε σκηνοθεσία Τζένιφερ Μ. Κρουτ

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί φόρο τιμής στη ζωή και το έργο του Armistead Maupin, έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας. Από τα παιδικά του χρόνια, μέσα στον ασφυκτικό κλοιό μιας συντηρητικής και ρατσιστικής οικογένειας, τη συμμετοχή του στον πόλεμου του Βιετνάμ, τη δεκαετία του 70 στο Σαν Φρανσίσκο, την πανδημία του Aids, μέχρι και το σήμερα, η ταινία σκιαγραφεί τη ζωή του Maupin, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες και όλες τις αλλαγές που ακολούθησαν από το gay liberation movement.

Από το επίκεντρο της ιστορίας δεν θα μπορούσε να λείπει το “Tales of the City”, η σειρά ιστοριών για τις ζωές των ατόμων της γκέι κοινότητας του Σαν Φρανσίσκο, που ξεκίνησε σαν μία στήλη στην εφημερίδα “The Chronicle” και εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες σειρές βιβλίων της γκέι λογοτεχνίας. Αντλώντας από το ανάλαφρο και παιχνιδιάρικο ύφος των βιβλίων, το ντοκιμαντέρ δεν παρουσιάζει μόνο τη ζωή του συγγραφέα, αλλά αποτελεί μία καταγραφή της ζωής της queer κοινότητας στη πόλη του Σαν Φρανσίσκο, μέσα από ένα πλούσιο αρχειακό υλικό και προσωπικές αφηγήσεις του συγγραφέα κι άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων της LGBTQ+ κοινότητας και όχι μόνο. Ο Ian McKellen, ο Neil Gaiman, η Olympia Dukakis, ο Jonathan Groff και η Laura Linney, μεταξύ άλλων, μιλούν για το συγγραφέα και απαρτίζουν ένα μέρος της «λογικής του οικογένειας», έναν όρο τον οποίο δημιούργησε ο ίδιος, για την οικογένεια που, σε αντίθεση με τη βιολογική μας οικογένεια, επιλέγουμε οι ίδιοι, για να μας συντροφεύσει στη ζωή.

The Death and Life of Martha P. Johnson (2017) σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φρανς

Τον Ιούλιου του 1992, η Martha P. Johnson βρίσκεται νεκρή στο ποταμό Χάντσον, στη Νέα Υόρκη. Η Johnson ήταν μία από τις σημαντικότερες φιγούρες του gay liberation movement και πρωτοστάτησε στις εξεγέρσεις της trans κοινότητας στο Stonewall, το καλοκαίρι του 1969. Η αστυνομία, παρά τη σύσσωμη γνώμη των φίλων της και όσων την γνώριζαν, θεώρησε πως ο θάνατος οφειλόταν σε αυτοκτονία και η υπόθεση έκλεισε, χωρίς περαιτέρω έρευνες. Πάνω από δύο δεκαετίες αργότερα, η Victoria Cruz, μια trans ακτιβίστρια, ανοίγει και πάλι τον φάκελο της υπόθεσης και προσπαθεί να μάθει, τι πραγματικά συνέβη.

Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο της Johnson, μέσα από συνεντεύξεις προσώπων που τη γνώριζαν, αρχειακό υλικό κι έρευνα. Παράλληλα, ανοίγει παραλληλισμούς με σύγχρονα περιστατικά και γεγονότα, αποδεικνύοντας πως παρά τους αγώνες και τις αλλαγές που αυτοί επέφεραν, χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί πραγματική ισότητα. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία όμως, η ταινία σκιαγραφεί τη σημασία της Martha P. Johnson στον αγώνα για αυτή την αλλαγή, ενώ παράλληλα ρίχνει φως και στη ζωή της Sylvia Rivera, μίας ακόμα σημαντικής προσωπικότητας της εποχής του Stonewall. Η απόλυτη διαλεύκανση της αλήθειας, ίσως αποτελεί ουτοπική προσπάθεια από την αρχή του ντοκιμαντέρ και το σύννεφο που συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση, κάνει τη θέαση του πιο δύσκολη και συναισθηματική. Παρόλα αυτά, μέσα από αυτή τη προσπάθεια, μπορεί να επέλθει κάποια στιγμή, αλλαγή και δικαιοσύνη.

Circus of Books (2019) σε σκηνοθεσία Ρέιτσελ Μάσον

Το 1976, οι Κάρεν και Μπάρυ Μάσον, ψάχνοντας μία λύση στο οικονομικό τους αδιέξοδο, αγόρασαν ένα μικρό μαγαζί στη Σάντα Μπάρμπαρα, το οποίο εμπορευόταν περιοδικά και κασέτες με γκέι πορνό. Παρά το συντηρητικό τους υπόβαθρο και θεωρώντας πως αυτή ήταν μία παροδική δουλειά, μέσα σε μία δεκαετία αναδείχθηκαν στον μεγαλύτερο παραγωγό και προμηθευτή γκέι πορνό στην Αμερική. Προσπαθώντας να κρατήσουν κρυφό το επάγγελμα τους από την οικογένεια και τους φίλους τους, το ζευγάρι έζησε μία διπλή ζωή, που όμως ταυτίστηκε με μία από τις σημαντικότερες και δύσκολες περιόδους της γκέι κοινότητας, την πανδημία του AIDS.

Μέσα από αυτό το βαθιά προσωπικό ντοκιμαντέρ, η  Ρέιτσελ Μάσον, κόρη του ζευγαριού, φτιάχνει ένα πορτραίτο της οικογένειάς της και καταγράφει το χρονικό του μαγαζιού που αναδείχτηκε σε σύμβολο της γκέι κοινότητας του Λος Άντζελες. Με προσωπικές συνομιλίες αλλά και παρατήρηση των γονιών και των αδερφών της, σκιαγραφεί τις έντονες προσωπικότητες μίας τρομερά αντιφατικής οικογένειας, που προσέφερε καταφύγιο σε δεκάδες γκέι άντρες που διώχθηκαν από τα σπίτια τους, την εποχή της πανδημίας, ενώ παράλληλα δυσκολεύτηκε να αποδεχτεί ότι ένα από τα μέλη της ήταν επίσης γκέι. Σε αυτή την αντίφαση αλλά και το προσωπικό ταξίδι των μελών της οικογένειας για αποδοχή, βασίζεται όλη η ουσία του ντοκιμαντέρ, που καταφέρνει με ειλικρινή και ουσιαστικό τρόπο να κάνει το προσωπικό βίωμα καθολικό κι αντίστροφα.

A Secret Love (2020) σε σκηνοθεσία Κρις Μπόλαν

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τον κρυφό έρωτα ανάμεσα στη Πατ Χέντσελ και τη Τέρι Ντόναχιου, ο οποίος ξεκίνησε το 1947 και μετρά πάνω από 65 χρόνια κοινής ζωής. Πλέον σε μεγάλη ηλικία κι έχοντας αποκαλύψει τη σχέση και τη σεξουαλικότητα τους, στην οικογένειά τους, μόλις πριν από τρία χρόνια, οι δύο γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τις δυσκολίες που φέρνουν τα γερατειά και το δίλημμα για το αν θα μετακομίσουν σε έναν οίκο ευγηρίας. Αυτό πυροδοτεί μία σειρά από γεγονότα, για αυτές και την οικογένειά τους.

Με έντονο ρομαντισμό, ειλικρίνεια και νοσταλγία, το ντοκιμαντέρ καταδύεται στη κοινή πορεία των δύο γυναικών, τη γνωριμία τους, τη κρυφή ζωής τους αλλά κι όλες τις δυσκολίες που τη συνόδευσαν, χωρίς παρόλα αυτά να χάσει τη θετική του προσέγγιση. Μέσα από αρχειακό υλικό, συζητήσεις των δύο γυναικών και των φίλων τους αλλά και μελών της οικογένειάς τους, γνωρίζουμε τα κατορθώματα τους και τη γενναιότητα που και οι δύο επέδειξαν, στις δυσκολίες και τους περιορισμούς που έφερε η εποχή τους. Η ελευθερία όμως που και οι δύο κατέκτησαν στα νιάτα τους έρχεται σε αντιπαραβολή με τη θνητότητα και τη φθορά που φέρνει ο χρόνος. Στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους, λοιπόν, τις βλέπουμε για ακόμα μια φορά, να προσπαθούν να θέσουν τους δικούς τους όρους και να ζήσουν τα χρόνια που τους απομένουν, με τον τρόπο που οι ίδιες επιθυμούν.

Δείτε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα