Life

Πέρασαν 21 χρόνια από την πιο εξευτελιστική για τους άνδρες εκπομπή στην τηλεόραση

Και θα έπρεπε να έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Parallaxi
πέρασαν-21-χρόνια-από-την-πιο-εξευτελιστ-468868
Parallaxi

Λέξεις: Κική Μουστακίδου

Ήταν το 1998, λίγο πριν τελειώσει η χιλιετία και κάνει ντεμπούτο το νέο Millenium, που η ελληνική τηλεόραση μας πρόσφερε ακόμη ένα trash «δώρο», μία ακόμη εκπομπή γροθιά στη νοημοσύνη μας. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του σόου, με παρουσιαστή – βεβαίως, βεβαίως – τον Ανδρέα Μικρούτσικο, είναι ότι έμπαινε στη διαδικασία να εξευτελίσει αποκλειστικά άνδρες, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τη βαθιά ριζωμένη τηλεοπτική κουλτούρα της αντικειμενοποίησης της γυναίκας.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ciao ANT1: Όταν η Ελλάδα μεγάλωνε τις Κυριακές των ’90s μπροστά στην τηλεόραση

Το κυριακάτικο παιχνίδι «Άνδρες Έτοιμοι για Όλα», που προβαλλόταν μέσα από τη συχνότητα του ANT1, λειτουργούσε ως εξής: δέκα άνδρες έβαζαν τα δυνατά τους για να εντυπωσιάσουν ένα κοινό εκατό γυναικών. Εκείνες, μέσα από μια live ψηφοφορία στο στούντιο και με το πάτημα ενός κουμπιού, επέλεγαν ποιος θα αποχωρήσει σε κάθε στάδιο της εκπομπής. Κάθε φορά, ο πιο αδύναμος κρίκος έφευγε από το σόου με το σπρώξιμο μιας καλλονής – εκτελέστριας μέσα στη θερμαινόμενη πισίνα (μεγαλεία πριν δύο δεκαετίες, πολύ χρήμα στις παραγωγές). Στο τέλος, προέκυπταν τρεις νικητές: ο πρώτος κέρδιζε ένα εκατομμύριο δραχμές σε μετρητά, ο δεύτερος πήγαινε με την κοπέλα του ταξίδι σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και ο τρίτος έπαιρνε ένα μεγάλο δώρο.

Η ναυαγοσώστρια

Το μηχάνημα της ψηφοφορίας

Δέκα, λοιπόν, νοματαίοι συστήνονταν στις «κουκλάρες» του κοινού, όπως συχνά τις αποκαλούσαν, σκάρωναν γλοιώδεις ατάκες για να τις εντυπωσιάσουν («πάντα ονειρευόμουν να βρίσκομαι ανάμεσα σε γοργόνες»), έστελναν φιλιά για την Ολυμπιάδα του 2004 («έχω φέρει μαζί μου 102 φιλιά. Ένα για κάθε μια σας ξεχωριστά, ένα για τη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα και ένα για την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα») και έλεγαν τρία επίθετα που τους χαρακτήριζαν με το πρώτο γράμμα του ονόματός τους (εδώ η πλειοψηφία «έκαιγε» τη μια απάντηση για να πει ως χαρακτηριστικό το ίδιο το όνομα, π.χ. «Τάσος, Τρυφερός, Τέλειος»). Ακολουθούσαν μίνι διαγωνισμοί χορού, τραγουδιού, φλερτ, όλα πασπαλισμένα με μια αισθητική επιπέδου Αννίτας Πάνια, με διάθεση να γελοιοποιήσουν τους παίκτες.

Η αλήθεια είναι πως σήμερα, στην εποχή του political correctness και των άυπνων φρουρών της που λέγονται social media, κάθε πτυχή του δημόσιου λόγου που μπορεί να κρύβει μια μισογύνικη προσέγγιση εντοπίζεται και δέχεται δημόσια πυρά και βέλη, πράγμα απολύτως θεμιτό που αντικατοπτρίζει μάλιστα το επίπεδο εγρήγορσης της digital εκδοχής του φεμινιστικού κινήματος.

Αν το «Άνδρες Έτοιμοι για Όλα» προβαλλόταν στις μέρες μας θα έπρεπε να δημιουργηθεί και ένα παρατηρητήριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της μισανδρίας / μισανδρισμού. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα γινόταν στο πρώτο δευτερόλεπτο, από τους πρώτους τίτλους αρχής της παρθενικής εκπομπής…

Μερικά από τα λίγα στιγμιότυπα της εκπομπής που υπάρχουν στο YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=elWN61OQ9ls

ΔΕΙΤΕ: Η εμετική εκπομπή της Ιρλανδίας που δεν μόλυνε ακόμα την Ελλάδα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα