Life

Πέθανε ο εξαιρετικός σεφ Νίκος Κοντοσώρος

Ο άνθρωπος που έβαλε τη δυτική Μακεδονία στο γαστρονομικό χάρτη.

Parallaxi
πέθανε-ο-εξαιρετικός-σεφ-νίκος-κοντοσ-427484
Parallaxi

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Νίκος Κοντοσώρος σεφ και ιδιοκτήτης του ομώνυμου εστιατορίου στο Ξινό Νερό Φλώρινας, σε ηλικία μόλις 58 χρόνων, δυο μέρες μόλις μετά τη βράβευση του εστιατορίου του στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.

Ο Νίκος Κοντοσώρος από το Ξινό νερό Φλώρινας ο άνθρωπος που έβαλε την κουζίνας της δυτικής μακεδονίας στο γαστρονομικό χάρτη ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια από καρκίνο χωρίς όμως να σταματήσει ούτε μία μέρα να δημιουργεί.

Η κουζίνα του σ’ένα μικρό εστιατόριο στο Ξινό νερό Φλώρινας, είχε βραβευθεί πολλάκις ως πρωτοπόρα.

Το χωριό Ξινό Νερό στη Φλώρινα με τους 1.100 κατοίκους, βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Μακεδονίας, σε υψόμετρο 650μ., 30 χιλιόμετρα ΝΑ της Φλώρινας και 5 χιλιόμετρα ΒΔ του Αμυνταίου και είναι γνωστό για τρία πράγματα. Το καρναβάλι του, που οργανώνεται κάθε χρόνο, το φυσικό, μεταλλικό του νερό και τον Κοντοσώρο. Στον λιτό χώρο δεσπόζει το τζάκι, ενώ πίσω στον κήπο υπάρχει ένας πλήρως ενημερωμένος λαχανόκηπος από όπου προέρχονται τα φρέσκα ζαρζαβάτια που χρησιμοποιεί ο κύριος Κοντοσώρος στην κουζίνα του. Στο πέτρινο κελάρι αποθηκεύονται κρασιά από όλα τα τοπικά οινοποιεία και περιλαμβάνονται πάνω από 200 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και πολλές διεθνείς. Από το 2001 λειτουργεί και ξενώνας κτισμένος σε παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ από το 2008 το εστιατόριο βραβεύεται κάθε χρόνο με το Χρυσό Σκούφο για την Ελληνική Κουζίνα. Η μαγειρική του Νίκου Κοντοσώρου δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα πανάκριβα γκουρμέ εστιατόρια της Αθήνας και του εξωτερικού. Θα προσκυνήσεις από την πρώτη μπουκιά. Στην κουζίνα του οι πιπεριές Φλωρίνης, το σαφράν και τα άγρια μανιτάρια έχουν την τιμητική τους. Από την πιο απλή ομελέτα με μανιτάρια (που μόλις μάζεψε από το βουνό) μέχρι τα εξαιρετικά ριζότο με άγρια μανιτάρια ή αυτό με τα κολοκυθάκια, το καπνιστό χοιρινό και το ξύσμα λεμονιού.

Ο κατάλογος σχετικά μικρός για να μη σε φέρνει σε δύσκολη θέση όταν έρχεται η ώρα της παραγγελίας: Αϊβάρ (πατέ πιπεριάς φλωρίνης, φέτα Φλωρίνης ψητή με κρούστα, μπάτζος (σκληρό, αποβουτυρωμένο τυρί) στα κάρβουνα στα κορυφαία ορεκτικά, μια υπέροχη σαλάτα με φρέσκα φασολάκια, κάπαρη και αυγό και συνεχίζεις με κανελόνια με σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης, ψαρονέφρι με φλωρινέτα (τοπικό τυρί) και λιαστή ντομάτα, σουτ μακάλο (τηγανητός μοσχαρίσιος κεφτές περιχυμένος με χυλωμένο ζωμό κότας αρωματισμένο με σαφράν ), ένα τοπικό πιάτο που δεν θα το γευτείτε αλλού, χοιρινό με τραχανά, μαλακό τυρί και αρωματισμένο με τσουμπρίκα (ένα μυρωδικό σαν τη ρίγανη), χοιρινό φιλέτο με κρούστα κόκκινου πιπεριού και γλυκοπατάτα και κεφτεδάκια ζυμωμένα με τραχανά.

Σε μια συνέντευξή του παλιότερα είχε δηλώσει για το μυστικό της επιτυχίας του: «επιτυχία ξέρετε είναι να παίρνει κάποιος δυο πράγματα των προγόνων του και να τα πηγαίνει παραπέρα, όχι να βραβεύεσαι για μια πικάνια ή ribs που θα βρεις σε κάθε εστιατόριο… Να παίρνεις προϊόντα της περιοχής και να τα αναδεικνύεις σε μοναδικές συνταγές. Γι’ αυτό η κάθε περιοχή θα έπρεπε να έχει τη δική της ελληνική ντόπια κουζίνα, σε κάθε περιοχή να είναι διαφορετική, και όλες μαζί να συνθέτουν αυτό που λέμε ελληνική κουζίνα».

Η κουζίνα του Νίκο Κοντοσώρου είχε βραβευθεί ουκ ολίγες φορές με χρυσούς σκούφους και μόλις πρόσφατα έλαβε το «Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018». Ήταν δεξιοτέχνης, τολμηρός και με την εκλεπτυσμένη δουλειά του έγινε πρεσβευτής σε όλη την Ελλάδα της τοπικής κουζίνας της Φλώρινας.

Από τους γνώστες και ειδικούς των γεύσεων η κουζίνα του θεωρείται υψηλών γευστικών απαιτήσεων. Κατάφερε μ’ ένα μικρό εστιατόριο στο Ξινό Νερό Αμυνταίου Φλώρινας, να βάλει στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας μια ολόκληρη περιοχή αναδεικνύοντάς τον πλούτο του ξινόμαυρου και την ντόπια κουζίνα στους εκατοντάδες επισκέπτες του κάμπου του Αμυνταίου.

Η πρωτοποριακή δουλειά που έκανε συμπαρέσυρε και άλλους επαγγελματίες του είδους στα εκλεπτυσμένα βήματα του. Στον Νίκο Κοντοσώρο το σύνολο των οινοποιών της περιοχής του Αμυνταίου αναγνωρίζει τον άνθρωπο που αναβάθμισε την περιοχή κατατάσσοντάς την σε υψηλές θέσεις στις γεύσεις του κρασιού και των τοπικών προϊόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο κάμπος του Αμυνταίου διαθέτει εκτός από το φημισμένο Ξινόμαυρο και μια από τις καλύτερες κουζίνες της Βόρειας Ελλάδας με μια πλούσια ποικιλία γεύσεως από προϊόντα της περιοχής.

Σε συνέντευξή του παλιότερα είχε μιλήσει για το μυστικό της επιτυχίας του λέγοντας: «επιτυχία είναι να παίρνει κάποιος δυο πράγματα των προγόνων του και να τα πηγαίνει παραπέρα. Να παίρνει κανείς προϊόντα της περιοχής και να τα αναδεικνύει σε μοναδικές συνταγές».

Αυτοδίδακτος σεφ με καταγωγή από την Κέρκυρα, μεγάλωσε στο Ξινό Νερό όπου το 1989, άνοιξε το ομώνυμο εστιατόριο του. Σπουδαίο το έργο του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα