Life

Πωλείται σεξ για επιβίωση

Εκείνοι που αναγκάζονται να γίνουν εργάτες του σεξ για να τα βγάλουν πέρα

Parallaxi
πωλείται-σεξ-για-επιβίωση-896603
Parallaxi

«Ντρέπομαι για αυτό που κάνω, αλλά τι επιλογή έχω;» λέει η Νέντα, γυναίκα διαζευγμένη στην Τεχεράνη.

Η Νέντα την ημέρα εργάζεται ως κομμώτρια, αλλά το βράδυ κάνει μια δεύτερη δουλειά ως πόρνη, αναγκασμένη να πουλάει το σώμα της για σεξ μόνο και μόνο για να τα βγάζει πέρα.

«Ζω σε μια χώρα όπου οι γυναίκες δεν είναι σεβαστές, η οικονομία συνθλίβεται και η τιμή στα πάντα ανεβαίνει σχεδόν κάθε μέρα», συνεχίζει. “Είμαι ανύπαντρη μητέρα. Πρέπει να φροντίσω τον γιο μου. Η πορνεία πληρώνει καλά και σκοπεύω τώρα να αγοράσω ένα μικρό σπίτι στο κέντρο της πόλης. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα της ζωής μου. Πουλάω κυριολεκτικά την ψυχή μου.”

Το 2012, το Ιράν ανακοίνωσε ένα εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πορνείας . Ωστόσο, σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και ερευνητών, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ έχει αυξηθεί.

Το συντηρητικό θρησκευτικό κατεστημένο του Ιράν έχει επίσημα από καιρό αρνηθεί την ύπαρξη εργαζομένων του σεξ στη χώρα. Αντίθετα, οι αρχές αναφέρουν την πορνεία ως μια συνωμοσία της Δύσης που έχει σχεδιαστεί για να διαφθείρει τη νεολαία ή να κατηγορήσει τις γυναίκες για το ότι έπεσαν πάνω σε αδίστακτους άνδρες.

Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι εργάτριες του σεξ στο Ιράν γίνονται όλο και πιο συχνά κορίτσια μικρότερης ηλικίας.  Στατιστικά στοιχεία μάλιστα από διάφορες ΜΚΟ υποδηλώνουν ότι το 2016 κορίτσια ηλικίας 12 ετών ασχολούνταν ήδη με την πορνεία.

Η Aftab Society, μια ΜΚΟ που ασχολείται με τη θεραπεία των τοξικομανών γυναικών στο Ιράν, δήλωσε το 2019 ότι υπήρχαν σχεδόν 10.000 γυναίκες εργάτριες του σεξ στην πρωτεύουσα, και από αυτές, περίπου το 35% ήταν παντρεμένες.

Σύμφωνα με τον Amir Mahmoud Harrichi, καθηγητή κοινωνικής πρόνοιας στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται στο σεξ στην Τεχεράνη θα μπορούσε να είναι διπλάσιος.

Δεδομένης της συγκριτικής έλλειψης ευκαιριών εργασίας για τις γυναίκες στο Ιράν και της απουσίας ισότητας των φύλων, πολλές γυναίκες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αναγκάστηκαν να ανταλλάξουν χρήματα με σεξ. Ωστόσο, είναι μία δουλειά που έχει μεγάλους κινδύνους.

«Οι άντρες γνωρίζουν ότι η πορνεία είναι παράνομη στο Ιράν και επισύρει βαριές τιμωρίες για τις γυναίκες, επομένως τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους», λέει μία εργαζόμενη του σεξ, η Mahnaz, φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

«Μου έχει συμβεί σε διάφορες περιπτώσεις που έκανα σεξ με κάποιον αλλά δεν με πλήρωσε και δεν μπορούσα να πάω στις αρχές».

Η Mahnaz λέει ότι το κόστος ζωής στην Τεχεράνη είναι πολύ υψηλό και ότι αν έκανε άλλες δουλειές, δεν θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

«Γάμοι ευχαρίστησης»

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979, ορισμένες εργάτριες του σεξ εκτελέστηκαν από το νέο καθεστώς και έκλεισαν οι οίκοι ανοχής της χώρας. Σε μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η συνεύρεση με γυναίκες για σεξ, η πρακτική που είναι γνωστή ως zawaj al-mutaa, δηλαδή ως «γάμος ευχαρίστησης» – που πρακτικά πάει να πει πως κάποιος υπόκειται σε σύμβαση που θα καθορίζει τη διάρκεια και το ποσό της αποζημίωσης στην προσωρινή σύζυγο – έγινε περισσότερο διαδεδομένη.

Σύμφωνα με το Σιιτικό Ισλαμικό σύστημα του Ιράν, επιτρέπεται ο γάμος mutaa και δεν θεωρείται πράξη πορνείας. Η πρακτική είναι ευρέως διαδεδομένη στις ιερές πόλεις Mashhad και Qom, τις οποίες επισκέπτονται Σιίτες προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει Ιρακινούς άνδρες να αναζητούν σεξ στη Μασχάντ, όπου αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι απλώς με αυτόν τον τρόπο, κάνουν προσωρινούς γάμους.

Τώρα, υπάρχουν αμέτρητες διαδικτυακές υπηρεσίες που προσφέρουν γάμο mutaa στο Ιράν, μεταξύ άλλων στο Telegram και στο WhatsApp, με τέτοιες ομάδες μάλιστα, να ισχυρίζουν ότι έχουν κυβερνητική έγκριση.

Μία κινητήρια δύναμη πίσω από το αυξανόμενο κόστος ζωής που αποτελεί τη βάση της ανάπτυξης της πορνείας, ήταν οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Από πέρυσι, ο πληθωρισμός στο Ιράν έχει αυξηθεί κατά 48,6%. Η ανεργία έχει επίσης αυξηθεί, ενώ πολλοί που έχουν δουλειά, δεν πληρώνονται καλά.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει επίσης αυξηθεί ο αριθμός των ανδρών ηλικίας μεταξύ 20 και 35 ετών που κάνουν σεξ με γυναίκες με αντάλλαγμα να πληρωθούν. Το φαινόμενο του άνδρα εργάτη του σεξ εξαπλώνεται στις μεγάλες πόλεις του Ιράν.

Ένα τέτοιο άτομο είναι ο Kamyar, ένας 28χρονος ταμίας σούπερ μάρκετ, που ζούσε με τους γονείς του μέχρι πέρυσι και δεν μπορούσε να πληρώσει τα έξοδά του χωρίς τη βοήθεια του πατέρα του. Τώρα μπορεί να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Τεχεράνης και ελπίζει μια μέρα να μετακομίσει στο εξωτερικό.

«Βρίσκω πελάτισσες μέσω των λογαριασμών στα social media», λέει. «Αυτές οι γυναίκες είναι συνήθως στα 30 ή στα 40 τους. Μία φορά είχα πελάτισσα που ήταν στα 54. Μου φέρονται καλά, πληρώνουν καλά χρήματα και κοιμούνται πάντα το βράδυ στο σπίτι τους. Και από στόμα σε στόμα, έχω μεγάλη πελατεία.

Ο Kamyar είναι εκπαιδευμένος μηχανικός, αλλά δεν βλέπει μέλλον για τον εαυτό του σε αυτόν τον τομέα, που πάντα όμως αγαπούσε.

Πάντα ήθελα να γίνω μηχανικός. Αλλά δεν υπάρχει δουλειά εκεί έξω για μένα“, λέει.

Αγαπούσα ένα κορίτσι, αλλά δεν μπορούσαμε να παντρευτούμε επειδή δεν είχα σωστή δουλειά. Δεν είμαι περήφανος για αυτό που κάνω τώρα. Το να κοιμάμαι με άγνωστες για χρήματα δεν ήταν ποτέ ένα από τα πιο τρελά μου όνειρα μεγαλώνοντας. Φυσικά, ντρέπομαι, αλλά αυτό πληρώνει τους λογαριασμούς μου. Βρίσκομαι σε μια χώρα όπου η μιζέρια είναι το μόνο πράγμα που φαντάζομαι για το μέλλον μου».

Πηγη – BBC

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα