Life

Πώς να απαντήσεις την πιο δύσκολη ερώτηση σε συνέντευξη για δουλειά

Με την κατάλληλη προετοιμασία αυτή η ερώτηση μπορεί να γίνει το δυνατό χαρτί του υποψηφίου, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Parallaxi
πώς-να-απαντήσεις-την-πιο-δύσκολη-ερώτ-484117
Parallaxi

“Πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου.” Είναι μια ερώτηση που γίνεται σε κάθε συνέντευξη και ενώ φαίνεται απλή η απάντηση είναι πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του να επαναλάβουμε το βιογραφικό μας που κρατάει ο εργοδότης ήδη στα χέρια του. Στην πραγματικότητα είναι ένα τεστ των επικοινωνιακών ικανοτήτων του υποψηφίου. Είναι η καρδιά της συνέντευξης και μια ερώτηση στην οποία θα πρέπει να υπάρχει έτοιμη απάντηση και να μην είναι αυτοσχεδιασμός της στιγμής.

Είναι μία ευκαιρία για τον υποψήφιο να αδράξει τα ηνία της συζήτησης και να πει μια όμορφη ιστορία για τον εαυτό του με έναν τρόπο που να ενδιαφέρει τον εργοδότη.

Με την κατάλληλη προετοιμασία αυτή η ερώτηση μπορεί να γίνει το δυνατό χαρτί του υποψηφίου, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Μην επαναλάβεις το βιογραφικό σου

Ο εργοδότης προφανώς έχει διαβάσει το βιογραφικό του ανθρώπου που έχει μπροστά του, οπότε του είναι γνωστές οι σπουδές ή η προϋπηρεσία του υποψηφίου.

Αυτό είναι το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι σε αυτή την ερώτηση, απλά δίνουν πληροφορίες που ο συνομιλητής τους ήδη γνωρίζει.

Δώσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα

Εστίασε σε ένα συγκεκριμένο μήνυμα για τον εαυτό σου και υποστήριξέ το με 3 παραδείγματα. Αποφάσισε ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σου θα κάνει καλύτερη την ομάδα της οποίας θα γίνεις μέρος στη νέα σου δουλειά. Ο εργοδότης θέλει να καταλάβει πως θα γίνει καλύτερη η εταιρία του μετά την πρόσληψη του νέου ατόμου. Το ιδανικότερο είναι να συνδυαστεί σε μία ιστορία ο στόχος για το επαγγελματικό μέλλον αλλά και ο χαρακτήρας του συνεντευξιαζόμενου των οποίων ο συγκερασμός θα εκτοξεύσει την εταιρία. Για παράδειγμα η φράση: “Υπάρχουν τρία στοιχεία του χαρακτήρα μου που έχω χρησιμοποιήσει στη διάρκεια της καριέρας μου και συγκεκριμένα σε θέσεις παρόμοιες με τη δική σας.” Μετά από αυτό ο εργοδότης έχει την απόλυτη προσοχή του υποψηφίου και περιμένει να ακούσει τα παραδείγματα που θα παρατεθούν.

Μη γενικεύεις

Για να δημιουργήσεις την ιστορία του εαυτού σου θα πρέπει να ανατρέξεις σε όλη την καριέρα σου και να σκεφτείς ποια στοιχεία του χαρακτήρα σου σε βοήθησαν σε δύσκολες περιπτώσεις και ποιες ήταν αυτές οι περιπτώσεις. Δε ζητάμε γενικόλογα του τύπου “Είμαι έξυπνος/ αποδοτικός/ δουλευταράς”, για το λόγο ότι αυτά τα λένε όλοι και δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία. Το σημαντικό είναι το ΓΙΑΤΙ. Γιατί εσύ και όχι κάποιος άλλος, ποια είναι αυτά τα στοιχεία που σε διαχωρίζουν από το κοπάδι. Αυτό που ψάχνει ο εργοδότης ουσιαστικά με αυτή την ερώτηση είναι “Πες μου γιατί θα με βοηθήσεις”Έτσι είναι απαραίτητη η έρευνα για την εταιρία, για να μάθει ο υποψήφιος ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρίας, σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται και αν τελικά ταιριάζουν οι στόχοι της εταιρίας με του υποψηφίου και τελικά να χρησιμοποιηθεί αυτή η γνώση για να απαντηθεί αυτό το μεγάλο ερώτημα.

Να είσαι σύντομος

Το τελευταίο που θέλει ο εργοδότης είναι να αρχίσει ο υποψήφιος να μονολογεί για τη ζωή του. Κράτησε την απάντησή σου περίπου στο 1 λεπτό σε διάρκεια. Φυσικά ανάλογα με την περίσταση μπορεί να είναι λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο, αλλά αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται εκείνη τη στιγμή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα