Life

Πώς πολλές οικογένειες (δεν) θα πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι

Διακοπές με παιδιά, εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, αυξημένα έξοδα και μονοήμερες εκδρομές - Το σκηνικό του φετινού καλοκαιριού για πολλές οικογένειες.

Νίκος Γκάγιας
πώς-πολλές-οικογένειες-δεν-θα-πάνε-δια-1028058
Νίκος Γκάγιας

Παραδοσιακά το καλοκαίρι ήταν η ευκαιρία για όλες τις οικογένειες να περάσουν χρόνο μαζί στις διακοπές. Σίγουρα θα θυμάστε τις 15 μέρες άδειες των γονιών σας και τις διακοπές σε όλα τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Ή μπορεί να ήσασταν από εκείνους που έστηναν την σκηνή βδομάδες ολόκληρες μέχρι να τελειώσει η καλοκαιρινή άδεια. 

Όλα αυτά πλέον δεν υπάρχουν καθώς ακόμα και αρκετές ημέρες ξεκούρασης να υπάρχουν, δυστυχώς για πολλούς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα. Οι αμέτρητες μέρες έχουν μετατραπεί σε μικρές εκδρομές και οι ατελείωτες επισκέψεις σε ταβέρνες έχουν γίνει αγορές σε σούπερμαρκετ

Ευτυχώς υπάρχουν και τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού και δίνουν μία «ανάσα» σε όσους μπορούν να ξεφύγουν για λίγες μέρες από την πόλη. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναδεικνύει η έρευνα του ΣΕΛΠΕ, οι οικονομικοί τύποι διακοπών κερδίζουν έδαφος. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιλέγει τις εξοχικές κατοικίες, είτε φιλοξενία (26%), είτε διαμονή (22%). Το 20% επιλέγει διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και μόνο το 9% διαμονή σε ξενοδοχεία (7% χωρίς διατροφή και 2% με πλήρη διατροφή). Το 6% επιλέγει camping και το 6% επιλέγει ταξίδι στο εξωτερικό.

Τα αεροπορικά/ακτοπλοϊκά θα μας έβγαζαν εκτός budget

Αδυνατώ να σκεφτώ πως φέτος δεν θα πάμε κάπου διακοπές. Ο άντρας μου είναι ναυτικός και κάθε χρόνο περιμένω πως και πως το καλοκαίρι για να πάμε διακοπές. Όμως, φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς αυτό είναι ανέφικτο. Από καιρό ψάχνουμε που μπορούμε να πάμε με τα παιδιά, όμως οι τιμές είναι εξωφρενικές. Η αναζήτηση αυτή συμπίπτει και μ’ ένα νέο επαγγελματικό μας βήμα οπότε τα έξοδα είναι πάρα πολλά.

Έτσι αποφασίσαμε να μην πάμε διακοπές σε κάποιο νησί φέτος και να περιοριστούμε στο εξοχικό μας στη Χαλκιδική άλλωστε τα παιδιά θα χαρούν όπου και να πάμε. Εκεί θα γλυτώσουμε τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης, τα οποία είναι απίστευτα ακριβά. Έχουμε γνωστούς που έχουν σπίτια σε πολύ ωραία νησιά και δεν θα πάνε φέτος γιατί οι τιμές σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά είναι απλησίαστες. Ειδικά το κομμάτι του αμαξιού και οι βενζίνες θα μας έβγαζαν εντελώς εκτός budget.

Επίσης υπήρχε η λύση του να πάμε κάπου χωρίς τα παιδιά γιατί δόξα τω θεώ έχουμε γονείς που μπορούν να τα κρατήσουν. Όμως, δεν είμαστε καθόλου αυτής της λογικής. Προτιμάμε να κάνουμε κάτι πιο απλό μόνο και μόνο για να είμαστε όλοι μαζί από το να χωριστούμε γιατί όταν κάτσαμε με τον άντρα μου και τα βάλαμε κάτω, τα χρήματα μόνο για να πάμε και να γυρίσουμε ήταν εξωφρενικά, χωρίς να προσθέσουμε το πόσα μπορεί να χρειαζόμασταν εκεί πέρα με δύο παιδιά που διαρκώς θα ζητάνε και κάτι να πάρουν. Κι αυτό είναι και το λογικό γιατί δεν γίνεται να πας διακοπές και να είναι με το κομπιούτερ να υπολογίζεις.

*Μαρία, 29 ετών

Πρώτες διακοπές με μωρό και τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού

Οι πρώτες (οργανωμένες) διακοπές με μωρό, καθώς πέρσι ήταν το πρώτο της καλοκαίρι και κάτι πάνω – κάτω μεταξύ Θεσσαλονίκη – Πειραιά για επαγγελματικούς λόγους μας περιόρισαν στο εξοχικό των πεθερικών μου. Φέτος λοιπόν έχοντας και μία επιταγή κοινωνικού τουρισμού, αλλά καθότι περσινή, ο χρόνος μας πίεζε για να κλείσουμε έως τις 30 Ιουλίου. Όταν πλέον είστε τρεις είναι αναμενόμενο ότι οι προορισμοί τους οποίους αναζητάς διαφέρουν κατά πολύ από όταν ήμασταν δύο και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από Θεσσαλονίκη οδικώς και κατόπιν ακτοπλοϊκώς για Ζάκυνθο.

Πέρα από το οικονομικό κομμάτι μπαίνουν και άλλοι παράγοντες στην εξίσωση. Να βρεις δηλαδή ένα μέρος που θα είναι αρκετά οργανωμένο, αλλά και ήσυχο ταυτόχρονα. Να έχει σε κοντινή απόσταση τα απαραίτητα, σούπερ μάρκετ, φούρνο, φαρμακείο και τα αχρείαστα, αλλά τα οποία πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου, όπως για παράδειγμα κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Εννοείται βέβαια σκέφτεσαι και την τσέπη σου.

Όταν πρέπει να πληρώσεις για το δωμάτιο, αφού η επιταγή καλύπτει μόνο τον έναν, όταν ξέρεις ότι η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ θα είναι καθημερινότητα και στις διακοπές σου για τα απαραίτητα της μικρής, αλλά και για να μαγειρέψεις μέσα στο δωμάτιο για να αποφύγεις τα καθημερινά έξοδα σε ταβέρνες και fast food. Διακοπές χωρίς ταλαιπωρία άλλωστε, δεν είναι διακοπές. Και φυσικά το μεγάλο άγχος όταν πηγαίνεις σε ένα μέρος για πρώτη φορά. Ναι είμαι ίσως από τους ελάχιστους Θεσσαλονικείς που δεν έχουν ιδέα από Χαλκιδική. Και σκέφτομαι. Θα βρούμε άραγε ελεύθερο μέρος για να αφήσουμε την ομπρέλα μας και να στρώσουμε μία ψάθα ή θα πρέπει να καθίσουμε σε κάποιο beach bar και να πληρώσουμε;

Και όλο αυτό το άγχος για τρεις με τέσσερις ημέρες παραμονής στη Χαλκιδική.

*Γιάννης, 33 ετών

«Μετακόμιση VS Διακοπές 1-0»

Πρώτο καλοκαίρι που δεν θα πάμε πουθενά πέρα από κάποιες ημερήσιες στη Χαλκιδική.

Αν και όλο το χειμώνα δουλέψαμε πολύ, δυστυχώς τα πλάνα μας άλλαξαν όταν ο σπιτονοικοκύρης μας ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να βρούμε άλλο σπίτι γιατί σ’ αυτό που μένουμε θα μετακομίσει ο γιος του.

Καλώς ή κακώς ήταν κάτι που το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που μετακομίσαμε εκεί όταν γεννήθηκε η μικρή. Είχαμε κάτι οικονομίες στην άκρη αλλά τα έξοδα μιας μετακόμισης είναι πάρα πολλά. Διπλά ενοίκια όταν βρεις το νέο σπίτι, μεταφορικές και άλλα πολλά που μπορούν να προκύψουν για την επισκευή του νέου διαμερίσματος. Έτσι εκ των πραγμάτων αποφασίσαμε πως θα θυσιάσουμε το φετινό καλοκαίρι γιατί αλλιώς θα έπρεπε να χρωστάμε παντού για να τα βγάλουμε πέρα.

Όμως, επειδή έχουμε και ένα παιδί και δεν γίνεται να μην πάει θάλασσα, θα προσπαθήσουμε να κανονίσουμε αρκετές ημερήσιες για να καταφέρει και εκείνη να κάνει μερικά μπάνια και να μην της λείψει κάτι.

*Κωνσταντίνα, 37 ετών

«Ευτυχώς είναι οι παππούδες»

Έφτασε το καλοκαίρι και δυστυχώς με την γυναίκα μου δεν έχουμε κοινές μέρες άδειας. Αυτό το είχαμε ζήσει και παλιότερα, πριν κάνουμε τα δύο μας τα παιδιά. Τότε δεν μας επηρέασε πολύ. Πλέον μας ενοχλεί γιατί λόγω αυτού τα παιδιά αναγκάζονται να μην κάνουν διακοπές μαζί μας και να πηγαίνουν με τους παππούδες τους. Είναι η μόνη λύση καθώς δεν γίνεται να κάτσουν στο σπίτι περιμένοντας εμάς πότε θα σχολάσουμε για να πάμε αυθημερόν ή στα ρεπό μας.

Έτσι θα αρκεστούμε σε μικρές εξορμήσεις 2-3 ημέρων στη Χαλκιδική. Βέβαια με την ακρίβεια να υπάρχει ανάμεσα μας ακόμα και αυτές τις λίγες μέρες θα πρέπει να είμαστε συντηρητικά. Δεν γίνεται να ξοδεύουμε πολλά χρήματα καθημερινά γιατί μετά όταν θα επιστρέψουμε θα βγει δύσκολα η βδομάδα.

Γι’ αυτό κλείσαμε δωμάτιο με κουζίνα για να μαγειρεύουμε τουλάχιστον το μεσημεριανό μας. Ακόμα θα πάμε από εδώ σούπερμαρκετ για προμήθειες έτσι να πάμε προετοιμασμένοι.

Γενικότερα το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ παράξενο. Κι ο καιρός δεν σε εμπνέει ιδιαίτερα. Έχουμε φτάσει στον Ιούλιο και τώρα επιτέλους κάνει ζέστη, τόσο καιρό κανείς δεν αναζήτησε τη θάλασσα.

*Γιώργος, 35 ετών

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα