πρόσωπα-αλλιώς-στέλιος-φράγκος-923991

Life

Πρόσωπα αλλιώς: Στέλιος Φράγκος

Απαντά στο ερωτηματολόγιο Στανισλάφσκι.

Νόπη Ράντη
Νόπη Ράντη

(Σύμφωνα με τη μέθοδο Στανισλάβσκι, τα βασικότερα ερωτήματα που πρέπει ο κάθε χαρακτήρας να μπορεί να απαντήσει ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένος και αληθινός, είναι:

Ποιος είμαι, πού είμαι, τι κάνω, τι θέλω και το μαγικό Εάν που ορίζει μια φανταστική συνθήκη).

Ποιος είσαι;

Είμαι ο Στέλιος Φράγκος. 

Ήμουν πέντε χρονών όταν, καθισμένος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, διέκριναν για πρώτη φορά τ’ αυτιά μου τον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας, καθώς έπαιζε ένα κομμάτι του αγαπημένου μου Τζιμάκου στο κασετόφωνο και εκστασιασμένος τινάχτηκα δηλώνοντας με πλήρη βεβαιότητα: ΑΥΤΟ θέλω να κάνω! Το είπα, λοιπόν, τότε και αυτό έκανα.

fraghkos-1.JPG

Πού είσαι;

Είμαι στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που γεννήθηκα και πέρασα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια, έχοντας επιστρέψει μετά από μια επαγγελματική και προσωπική πορεία κοντά είκοσι χρόνων από την Αθήνα. Αφού έπαιξα δεκαεφτά χρόνια με τον Τζίμη Πανούση, μετά από πολλές συνεργασίες και με άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες, έχοντας προλάβει την ελληνική δισκογραφία στις τελευταίες δόξες της, γεγονός που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω κιθαριστικά σε πολλούς δίσκους, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να επιστρέψω στην πόλη που με γέννησε, επιχειρώντας να της δώσω μια δεύτερη ευκαιρία, μια και στα είκοσί μου χρόνια είχα νιώσει πως μουσικά με έδιωχνε από κοντά της. Κι εδώ που τα λέμε, για καλή μου τύχη το έπραξε τότε!

fraghkos-4.JPG

Τι κάνεις;

Παίζω και συνθέτω μουσική. Γιατί χωρίς τη μουσική όλα θα είχαν την απόχρωση ενός ωραίου, φωτεινού μ α ύ ρ ο υ. Μετά από δύο χρόνια, που είχε μπει μια ταφόπλακα σε κάθε δυνατότητα μουσικής και γενικά καλλιτεχνικής έκφρασης και η ζωή κατάντησε ανέκδοτο τύπου «ποια η διαφορά ενός μουσικού και μιας πίτσας; Η πίτσα ταΐζει μια οικογένεια», γελώντας να κλαις, επιτέλους τα live επέστρεψαν, έτσι κι εγώ στην αγαπημένη μου σκηνή. Εκεί, που νιώθω ότι βρίσκω κάθε πλευρά του εαυτού μου, εκεί που αναπνέω, γιατί μακριά της πνίγομαι. Αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω στο δικό μου project, τους The Turtle Express, παίζω στην μπάντα του Δημήτρη Ζερβουδάκη, στους Stained Veil, στους Koza Mostra και κάνω αρκετά sessions σε άλλες μπάντες.

Τι θέλεις;

Θέλω να μπορώ να ζω από τη μουσική, για τη μουσική, με τη μουσική. Θέλω να μπορώ να παίζω, ποτέ δεν έχω νιώσει πως «πάω για δουλειά», πάντα «πάω να παίξω». Θέλω να ζω σε μια χώρα που στηρίζει και προάγει την καλλιτεχνική έκφραση, που δίνει στους καλλιτέχνες την ευκαιρία πραγματικά να εκφράζουν δημιουργικά ό,τι έχουν μέσα τους, όλο το φάσμα των συναισθημάτων τους. Θέλω να μπορώ να συνδέομαι και να επικοινωνώ με τους ανθρώπους μέσω της μουσικής μου. Και θέλω κάποτε να με θυμούνται για αυτό.

fraghkos-5.JPG

Εάν… θα…

Αν ήταν στο χέρι μου θα εξαφάνιζα κάθε φασιστοειδή ύπαρξη και έκφραση από τον πλανήτη.

Αν έβαζα εισαγωγικά στα λόγια μου, θα έλεγα: «Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή εκτός από του μπάτσου και του βουλευτή», που έλεγε ο Τζίμης. Κι αν είχα μια δική μου στήλη στην Παράλλαξη, μάλλον δεν θα μου έπαιρνα συνέντευξη!

Selfie: 

fraghkos-2.JPG

Ο Στέλιος Φράγκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980 κι από μικρός ήξερε πως θα γίνει ηλεκτρικός κιθαρίστας. Επιπλέον, ασχολείται με τη σύνθεση και ενορχήστρωση μουσικών έργων, τη διεύθυνση παραγωγής και την ηχοληψία.

Εκτός από ηλεκτρική κιθάρα, παίζει τύμπανα, μπάσο και πιάνο. Και φυσικά, παίζει με τα αγαπημένα του παιχνίδια, τα πετάλια του, με τα οποία δίνει ζωή στους ήχους που γεννάει το μυαλό του.

Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στα είκοσί του χρόνια παίζοντας με τους Μπλε, κι έπειτα έφυγε στην Αθήνα, για να παίξει με τον Τζίμη Πανούση, με τον οποίο πορεύτηκε συναυλιακά και δισκογραφικά για δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια, μέχρι τον απρόσμενο χαμό του.

Παράλληλα, συνεργάστηκε επαγγελματικά με πολλούς καλλιτέχνες και μπάντες, τόσο σε live όσο και σε δισκογραφικές συνεργασίες κιθαριστικά και ενορχηστρωτικά. Έχει συνεργαστεί με τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τους Deus ex Machina,τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, την Άννα Βίσση, τον Φίλιππο Πλιάτσικα, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τη Μελίνα Ασλανίδου και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες.

Ήταν ιδρυτικό μέλος στις tribute μπάντες Uplift Mofo Party Band (Red Hot Chilli Peppers tribute), Renegades (Rage Against The Machine tribute) και RIFF/RAFF (AC/DC tribute).

Σήμερα, παίζει με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, με τους Koza Mostra και είναι ως κιθαρίστας και μουσικός παραγωγός μέλος της θρυλικής μπάντας της Θεσσαλονίκης Stained Veil, των οποίων ο νέος δίσκος αναμένεται να βγει τους επόμενους μήνες.

https://www.facebook.com/stelios.fragos.758

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα