Σας ασπάζομαι… Ελένη: Τι; Δεν είστε οι τέλειοι γονείς;

Δεν κάνετε όλα αυτά και άλλα τόσα; Μην ανησυχείτε! Δεν υπάρχουν αυτοί οι γονείς.

Ελένη Χοντολίδου
σας-ασπάζομαι-ελένη-τι-δεν-είστε-οι-τ-360535
Ελένη Χοντολίδου

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε με ευχές, θετικά σχόλια και… αιτήματα. Η στήλη υπόσχεται να ασχολείται με ζητήματα που γνωρίζω καλά. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να ασχολούμαι με θέματα που δεν γνωρίζω και, μάλιστα, όταν αυτά είναι πολύ σοβαρά. Λ.χ. τα σοβαρά άρρωστα παιδιά και οι γονείς τους. Καλό είναι για τα θέματα αυτά να ακούγεται ο λόγος των ειδικών ή των ίδιων των γονιών και, ενδεχομένως, των παιδιών –εάν το επιθυμούν– με κείμενα ή με τις ζωγραφιές τους.

Διαβάστε σχετικά | Σας ασπάζομαι… Ελένη: Αφήστε τα παιδιά σας να πλήξουν

Παράλειψή μου ήταν ότι δεν αναφέρθηκα στις γιαγιάδες και τους παππούδες, που είναι πολύ σημαντικοί στην ανατροφή των παιδιών. Παρούσες και παρόντες παντού, από ανάγκη ή από απλώς από αγάπη. Η στήλη, λοιπόν, αναφέρεται ΚΑΙ σ’ αυτούς τους σημαντικούς άλλους στη ζωή των παιδιών. Σταυρούλα, σε ευχαριστώ από καρδιάς για την παρατήρηση. Ετοιμάζω ειδικό κείμενο για σας.

Δεύτερο κείμενο: Τι; Δεν είστε οι τέλειοι γονείς;

στη μαμά του Περσέα και της Φαίδρας

Yπάρχουν πολλά βιβλία που καθοδηγούν τους γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους. Πολλά από αυτά είναι παντελώς ακατάλληλα, πολύ επιστημονικά, με περιγραφή του τι μπορεί να κάνει το παιδί και πότε, με χυδαία –πολλές φορές– εκλαΐκευση της Ψυχολογίας και της Ψυχανάλυσης. Αποτέλεσμα της άκριτης αυτής ανάγνωσης είναι η ενοχοποίηση των γονιών, η υπερβολική ανησυχία γιατί το παιδί μας δεν μίλησε ακόμη, δεν περπάτησε ακόμη, δεν επικοινωνεί καλά. Οι φόβοι αυτοί, κάποιες φορές, επιβεβαιώνονται πρόχειρα και από παιδίατρους με αποτέλεσμα οι γονείς να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει και η κόλαση μαμάς και πεθεράς, φιλενάδων με μεγαλύτερα παιδιά από το δικό μας. Όλες και όλοι ξέρουν καλύτερα από μας που δεν ξέρουμε τίποτε και, συνήθως, μας δίνουν και αντικρουόμενες συμβουλές. Φυσιολογικό δεν είναι; Και αυτοί μέσα από τα δικά τους παιδιά απέκτησαν αυτές τις γνώσεις. Θα τις αποκτήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας.

Στο μεταξύ ας διαλέξουμε από τους φίλους μας αυτούς που συμφωνούμε μαζί τους για τον τρόπο ανατροφής των παιδιών τους. Ας επιλέξουμε μία παιδίατρο που μπορούμε να σεβαστούμε τις απόψεις της και ας έχουμε εμπιστοσύνη στις γνώσεις και την καθοδήγησή της. Τη δική της και μόνον, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Και ας είμαστε παρατηρητές της συμπεριφοράς των παιδιών μας. Λίγη εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας δεν βλάπτει.

Στο μεταξύ, υπάρχει κάπου μία εικόνα του τι είναι ο καλός γονιός. Καλός γονιός είναι αυτός που:

  • Έχει πάντοτε κέφι να παίζει με το παιδί του.
  • Είναι πάντοτε σε διάθεση να διαβάζει για εικοστή φορά το ίδιο παραμύθι.
  • Κάθεται στο πάτωμα με προθυμία παίζοντας με τα τουβλάκια, τα τρενάκια…
  • Έχει μαγειρέψει το νοστιμότερο φαγητό κάθε μέρα. Καμιά φορά και διαφορετικό για το κάθε παιδί.
  • Είναι πάντοτε καλοντυμένος, καλοδιάθετος, ψύχραιμος, γελαστός και ετοιμοπόλεμος. Ειδικά οι μητέρες είναι καλοχτενισμένες, τα νύχια βαμμένα και τα ρούχα καλοσιδερωμένα.
  • Ακόμη κι όταν είναι άρρωστος ο καλός γονιός είναι στο πόδι για να υπηρετεί τις ανάγκες του παιδιού του.
  • Έχει πάντοτε όλες τις πληροφορίες για τα child friendly μαγαζιά.
  • Οργανώνει τα πιο διασκεδαστικά πάρτυ μαγειρεύοντας ό ίδιος τα τυροπιτάκια και την τούρτα.
  • Είναι πάντοτε παρών στο σχολείου του παιδιού, συμμετέχει ενεργά στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
  • Δεν χάνει καμία εκδήλωση του σχολείου του παιδιού του.
  • Όλο το απόγευμα ασχολείται με το παιδί του.
  • Οδηγεί το παιδί του σε φίλους ή δέχεται τους φίλους στο σπίτι για sleep over.
  • Έχει ανακαλύψει όλα τα δημοφιλή κέντρα απασχόλησης: χορός με τη μαμά, ζωγραφική για νήπια, ΗΥ για παιδιά που δεν έχουν πάει στο σχολείο ακόμη, κ.ο.κ.
  • Συνοδεύει το παιδί σε εξωσχολικές δραστηριότητες πρωτότυπες και δημιουργικές.
  • Έχει διαβάσει και το τελευταίο βιβλίο για την ανατροφή των παιδιών.
  • Πηγαίνει σε σχολή γονέων.
  • Βάζει πάντοτε όρια στο παιδί για τα γλυκά, τα επικίνδυνα παιχνίδια και τα ξεσπάσματά του.
  • Είναι ευγενικός με τους συγγενείς (κυρίως με τους εξ αγχιστείας).

Δεν κάνετε όλα αυτά και άλλα τόσα; Μην ανησυχείτε! Δεν υπάρχουν αυτοί οι γονείς. Μόνο στις ταινίες και στα ευπώλητα μυθιστορήματα κακής ποιότητας θα τους βρείτε. Οι πραγματικοί γονείς είναι άνθρωποι με τα ελαττώματά τους, την κούραση, τον θυμό και τα νεύρα τους, τις ατέλειες, την άγνοιά τους. Είναι κανονικοί άνθρωποι και κάνουν μία πολύ δύσκολη δουλειά, ίσως τη δυσκολότερη από όλες. Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει από τέτοιους γονείς και δεν νομίζω να είμαστε εντελώς χαμένοι. Όχι πάντοτε. Δεν μιλώ, φυσικά, για τις περιπτώσεις γονιών που είναι πραγματικά ακατάλληλοι για τον ρόλο τους. Αλλά αυτοί, ελπίζω πάντοτε, να είναι μειοψηφία.

Λίγα λόγια για τη στήλη

Το «Σας ασπάζομαι… Ελένη»* είναι η νέα δεκαπενθήμερη στήλη της Ελένης Χοντολίδου (κάθε Δευτέρα πρωί) στην Parallaxi, με την ιδιότητά της ως Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Σχολικής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης με αφορμή πραγματικά περιστατικά ή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα θέματα θα αφορούν σε παιδιά από 2-82 (που είναι και η ηλικία ειδίκευσης της Ελένης) τους γονείς, τους θείους και τις θείες των παιδιών, καθώς και το ευρύτερο περιβάλλον τους. Πολύ προσεκτικά η στήλη θα συζητά και θέματα που αφορούν στο σχολείο. Ενίοτε η «Ελένη» μπορεί να απαντά και σε ερωτήσεις σας που επιδέχονται απάντησης. Όλα αυτά με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, διακριτικότητα αλλά και χιούμορ. Μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ελένη στο mail: [email protected].

*Ο τίτλος της στήλης είναι δάνειο από τον Γρηγόρη Ξενόπουλο στη στήλη του στη Διάπλαση των Παίδων. Η Parallaxi δεν είναι η Διάπλαση των Παίδων και δεν θα ήθελε να είναι και η Ελένη Χοντολίδου δεν είναι ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, παρ’ ότι θα ήθελε πολύ να είναι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα