Social Media

Ποιοι έφηβοι θυσιάζουν κάθε λεπτό του χρόνου τους για λίγα likes

Έρευνα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ αποκαλύπτει μια ζοφερή αλήθεια πίσω από τον εθισμό των παιδιών

Parallaxi
ποιοι-έφηβοι-θυσιάζουν-κάθε-λεπτό-του-1318734
Parallaxi

Η συναισθηματική αντανάκλαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους έφηβους είναι πολύ διαφορετική όταν υπάρχει ψυχική διαταραχή. Συγκεκριμένα, οι ευάλωτοι έφηβοι δυσανασχετούν με τον μικρό αριθμό followers τους, «σέρνονται» με τις ώρες στην πλατφόρμα και νιώθουν μια γενικευμένη αίσθηση δυσθυμίας.

Το εν λόγω πόρισμα διεξάγεται από νέα μελέτη με επικεφαλής τη Μονάδα Επιστημών Γνώσης και Εγκεφάλου του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, σύμφωνα με την οποία οι έφηβοι με δυσμενείς ψυχοσυναισθηματικές συνθήκες, αναφέρουν ότι αισθάνονται ιδιαίτερα επηρεασμένοι από τον ψηφιακό κόσμο. Ποιες διαταραχές παρασύρουν τα παιδιά στη «θυσία» του ελεύθερου χρόνου τους για λίγη μιντιακή αποδοχή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
TikTok: Η νέα τηλεόραση

Συναισθηματική πείνα για «ψίχουλα» επιβεβαίωσης…

Οι έφηβοι χρήστες με ψυχικές διαταραχές, είναι πιθανότερο να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους και να βασίζουν την αισιοδοξία τους στα σχόλια και τα likes των ακολούθων τους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι έφηβοι με οποιαδήποτε πάθηση ψυχικής υγείας σπαταλούν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τον υποκλινικό νεανικό πληθυσμό, που ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 50 λεπτά επιπλέον σε μια τυπική ημέρα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από έρευνα (NHS Digital, 2017) σε 3.340 εφήβους στο Ηνωμένο Βασίλειο και αξιοποίησαν κλινικές εκτιμήσεις ψυχικής υγείας και σύγκριναν πιο εσωτερικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες) με διαταραχές εξωτερίκευσης (ΔΕΠΥ και διαταραχές συμπεριφοράς) ως προς την αντίσταση στην επιρροή των social. Έπειτα από τις παραπάνω συγκρίσεις, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι:

  • Η πλειονότητα των διαφορών στον τρόπο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε από νέους με εσωτερικευμένες ψυχικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η «κοινωνική σύγκριση» -η σύγκριση του εαυτού τους με άλλους στο διαδίκτυο- ήταν διπλάσια στους εφήβους με με άγχος ή κατάθλιψη(48%, περίπου ένας στους δύο) από ό,τι στους εφήβους χωρίς κάποια ψυχική διαταραχή (24%, περίπου ένας στους τέσσερις).
  • Οι έφηβοι με άγχος και κατάθλιψη ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν αλλαγές στη διάθεση ως απάντηση στην ανατροφοδότηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (28%, περίπου 1 στους 4) σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κάποια επιβαρυμένη κατάσταση ψυχικής υγείας (13%, περίπου 1 στους 8). Δήλωσαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα αυτοελέγχου σχετικά με το χρόνο που αφιερώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μειωμένη προθυμία να είναι ειλικρινείς σχετικά με τη συναισθηματική τους κατάσταση όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο.
  • Η διάγνωση με διαταραχές εξωτερίκευσης δεν συνεπάγεται σημαντικές διαφορές ως προς τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το πληθυσμό των ψυχικά υγειών ατόμων.
  • «οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποδίδουν αριθμητικά όρια στις φιλίες, καθιστώντας τις κοινωνικές συγκρίσεις πιο εμφανείς. Για τους νέους που παλεύουν με καταστάσεις ψυχικής υγείας, αυτό μπορεί να αυξήσει τα υπάρχοντα συναισθήματα απόρριψης ή ανεπάρκειας», όπως πρεσβεύει η ερευνήτρια στο MRC CBU του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Luisa Fassi. Η πρωτογενής πηγή της έρευνας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior.

Πηγή: Νίκη Καρφή / ygeiamou.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα